x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Neatza, România!

0
Autor: Maria Belu-Burtea 22 Oct 2008 - 00:00

În sfârşit am reuşit să mă întâlnesc cu Vlăduţ! Cum care? Vlăduţ de la “Neatza cu Răzvan şi Dani”! Emisiunea lor îmi acaparează toate dimineţile. Băieţii sunt extraordinar de tonici, iar Vlăduţ găteşte dumnezeieşte.

Dacă până acum (momentul în care citiţi aceste rânduri) nu v-aţi uitat deloc la emisiune (personal, nu cred că e cineva care să nu o fi făcut încă) vă vând un… pont… Puneţi ceasul să sune la 8:00, uitaţi-vă la Antena 1 şi veţi avea cea mai grozavă zi. M-am cam întins cu vorba. Reiau… Personal (faţă în faţă) l-am cunoscut la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, ediţia Mamaia. Făcea parte din juriu, l-am abordat, dar fiind foarte ocupat am stabilit să ne întâlnim în Bucureşti. După ceva vreme am reuşit să ne ducem la îndeplinire planul.

 

Îndrăgostit de bucătăria românească

Iată-ne aşadar la discuţii cu Vlăduţ, bineînţeles după ce s-a terminat emisiunea “Neatza cu Răzvan şi Dani”. Este un om foarte deschis, zâmbeşte tot timpul, iar subiectele curg firesc. “Şapte ani din viaţă i-am petrecut în Germania, cu familia. Acolo m-am îndrăgostit şi de bucătăria internaţională. Spun «şi de», pentru că eu iubesc din tot sufletul bucătăria românească”. Îl întreb, bineînţeles, despre băieţi (Răzvan şi Dani), cum sunt, ce preferinţe culinare au, şi dacă sunt greu de “suportat”?. “Uneori ei doresc să le gătesc anumite mâncăruri preferate, care sunt în general, din copilăria lor, mâncăruri cu care au crescut. Ei sunt nişte colegi excelenţi, am impresia că-i cunosc de-o viaţă. Într-un cuvânt ne înţelegem foarte bine.”

 

Preferinţe

M-a fascinat felul în care i s-au dilatat pupilele în momentul în care l-am întrebat despre bucătărie. Care-i place cel mai mult, cea românească sau cea internaţională? “Cu siguranţă sunt multe mâncăruri care-mi plac din bucătăria românească sau internaţională. Dar eu prefer bucătăria românească. Ador sărmăluţele (a intuit ce urma să-l întreb şi mi-a luat-o înainte).” Discuţia se deapănă firesc, aşa aflu că îi place să asculte muzică, să meargă la cumpărături, să se întâlnească şi cu prietenii. “Am foarte mulţi prieteni, cu care mă întâlnesc tot timpul şi pentru care gătesc cu plăcere. Când fac mâncare pentru ei nu-i las să facă nimic, nici măcar să taie o ceapă. Simpla lor prezenţă mă ajută să creez.”

Orice îl poate inspira atunci când creează o reţetă? Îl întreb, dornică să aflu mai multe detalii, apoi zâmbeşte şi-mi spune: “Întotdeauna am avut multe surse de inspiraţie, dar aşa cum îmi place mie, la reţete am adus şi multe îmbunătăţiri. Un bucătar trebuie să fie creativ. Fiind de meserie, am nişte baze solide de cunoştinţe, ştiu foarte bine ce ingrediente se pot combina, ce amestecuri se pot face şi ce nu.” 

 

Preparate îmbietoare

Visuri? Poate un restaurant. Ce profil ar avea acesta? Răspunsul vine firesc: “Cu siguranţă, bucătărie românească. Aş umbla prin toată ţara, în cele mai îndepărtate sate şi sătuce ca să culeg cele mai necunoscute reţete româneşti. Avem bucătărie românească şi trebuie să o cunoaştem.  Fiecare zonă din ţara asta are cel puţin un preparat specific şi chiar dacă poate seamănă cu un altul, este prezentat altfel, are alte arome, alte ingrediente. Trebuie să recunoaştem că avem bucătărie tradiţională şi cel mai important lucru este că noi, cei de meserie, trebuie să le aducem pe mesele de sărbătoare ale tuturor.” Întrucât cu fiecare întrebare doresc să aflu lucruri noi despre interlocutorul meu, îl întreb cum îşi alege reţetele pe care le găteşte, fie că e la Tv, fie că e acasă. “Eu creez reţetele atunci când merg la cumpărături. Îmi place mult să merg la cumpărături! Mă plimb cu coşul printre rafturi şi fac în minte combinaţii de ingrediente, fac reţeta în minte, o vizualizez. Nimic complicat nu este în crearea unui fel de mâncare, îl prepar în funcţie de ingredientele pe care le pot procura, iar succesul este garantat. De exemplu, un şniţel gratinat nu este ceva aşa de deosebit, dar putem crea un preparat nou. Îi putem adăuga caşcaval, legume sau fructe, îl gratinăm la cuptor şi gata… Cum spuneam: succesul este garantat. La TV mâncarea trebuie să arate foarte bine, dar să aibă şi gust foarte bun. În platou reţeta din ziua respectivă o prepar de la cap la coadă. Laudele colegilor mei care gustă din preparatul respectiv, pentru că ei trebuie să guste tot ce gătesc, sunt foarte importante, iar atunci sigur mi-am atins scopul: preparatul a ieşit aşa cum mi-am dorit.”

 

Oala cu sarmale, un basm

Doriţi o reţetă savuroasă de sarmale? Poate veţi spune că oricine ştie să gătească sarmale… Vlăduţ, căruia îi plac foarte mult sarmalele, ne divulgă câteva dintre secretele acestui fel de mâncare, aşa cum îl prepară el.
“La sărmăluţe contează foarte mult compoziţia, combinaţia de carne (porc, vită, raţă sau gâscă), proporţia de orez, în plus, eu adaug şi puţin suc de roşii în carne, apoi pun foarte multe verdeţuri, tocate foarte fin, deoarece acestea le dau aromă. Iar că să aibă o savoare deosebită adaug printre straturile de sarmale şi puţină afumătură. Dar lucrul care mie mi se pare foarte, foarte important este vasul în care acestea se fierb. Neapărat să fie un vas ţărănesc, din lut sau din pământ. Sunt foarte bune vasele din lut care se găsesc la hypermarketuri sau pe la târguri. Apoi focul să fie foarte, foarte încet, iar ele să fie lăsate la cuptor aproximativ 6-7 ore. Dacă e vară le împachetez în varză dulce şi, când le pun la fiert, adaug borş. Iarna le prepar în varză murată, iar sosul pe care îl torn deasupra îl fac din suc de roşii şi apă.”

 

Poezie într-o farfurie

Preparatul gătit de Vlăduţ la emisiunea din dimineaţa zilei în care ne-am întâlnit arăta senzaţional. Doriţi să vă spun reţeta? Sunt sigură că da. Se numeşte antricot “alintat”. “Aveţi nevoie de patru antricoate de vită cu os, patru cartofi, de mărime medie, 400 g cremă de brânză dulce, două linguriţe de hrean şi de o lingură de dulceaţă de coacăze. Antricotul se dă cu sare, se condimentează. Se pune puţin ulei de măsline într-o tigaie şi se adaugă antricotul, care se frige pe o parte şi pe cealaltă, apoi se introduce la cuptor pentru 30 de minute. Separat, fiecare cartof se înfăşoară în folie de aluminiu, se aşază în tavă şi se lasă în cuptor. După ce s-au copt, se scot şi se crestează. Separat se prepară umplutura din: brânza dulce care se amestecă cu hreanul, apoi se adaugă şi lingura de dulceaţă de coacăze. Aceasta se încorporează doar o dată lejer, ca să obţinem efect marmorat. Cu această combinaţie se umplu cartofii, iar pe farfurie se aşază un cartof umplut şi o bucată de antricot, iar totul se va orna cu fâşii de ardei gras roşu şi verde. Iar acum am să vă divulg şi un secret! Sarea grunjoasă este foarte importantă, pentru că datorită ei antricotul se va rumeni frumos pe o parte şi pe alta, iar la mijloc va rămâne fraged şi suculent.”

Citeşte mai multe despre:   vedete,   romaneasca

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...
Serviciul de email marketing furnizat de