x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Neatza, România!

0
Autor: Maria Belu-Burtea 22 Oct 2008 - 00:00

În sfârşit am reuşit să mă întâlnesc cu Vlăduţ! Cum care? Vlăduţ de la “Neatza cu Răzvan şi Dani”! Emisiunea lor îmi acaparează toate dimineţile. Băieţii sunt extraordinar de tonici, iar Vlăduţ găteşte dumnezeieşte.

Dacă până acum (momentul în care citiţi aceste rânduri) nu v-aţi uitat deloc la emisiune (personal, nu cred că e cineva care să nu o fi făcut încă) vă vând un… pont… Puneţi ceasul să sune la 8:00, uitaţi-vă la Antena 1 şi veţi avea cea mai grozavă zi. M-am cam întins cu vorba. Reiau… Personal (faţă în faţă) l-am cunoscut la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, ediţia Mamaia. Făcea parte din juriu, l-am abordat, dar fiind foarte ocupat am stabilit să ne întâlnim în Bucureşti. După ceva vreme am reuşit să ne ducem la îndeplinire planul.

 

Îndrăgostit de bucătăria românească

Iată-ne aşadar la discuţii cu Vlăduţ, bineînţeles după ce s-a terminat emisiunea “Neatza cu Răzvan şi Dani”. Este un om foarte deschis, zâmbeşte tot timpul, iar subiectele curg firesc. “Şapte ani din viaţă i-am petrecut în Germania, cu familia. Acolo m-am îndrăgostit şi de bucătăria internaţională. Spun «şi de», pentru că eu iubesc din tot sufletul bucătăria românească”. Îl întreb, bineînţeles, despre băieţi (Răzvan şi Dani), cum sunt, ce preferinţe culinare au, şi dacă sunt greu de “suportat”?. “Uneori ei doresc să le gătesc anumite mâncăruri preferate, care sunt în general, din copilăria lor, mâncăruri cu care au crescut. Ei sunt nişte colegi excelenţi, am impresia că-i cunosc de-o viaţă. Într-un cuvânt ne înţelegem foarte bine.”

 

Preferinţe

M-a fascinat felul în care i s-au dilatat pupilele în momentul în care l-am întrebat despre bucătărie. Care-i place cel mai mult, cea românească sau cea internaţională? “Cu siguranţă sunt multe mâncăruri care-mi plac din bucătăria românească sau internaţională. Dar eu prefer bucătăria românească. Ador sărmăluţele (a intuit ce urma să-l întreb şi mi-a luat-o înainte).” Discuţia se deapănă firesc, aşa aflu că îi place să asculte muzică, să meargă la cumpărături, să se întâlnească şi cu prietenii. “Am foarte mulţi prieteni, cu care mă întâlnesc tot timpul şi pentru care gătesc cu plăcere. Când fac mâncare pentru ei nu-i las să facă nimic, nici măcar să taie o ceapă. Simpla lor prezenţă mă ajută să creez.”

Orice îl poate inspira atunci când creează o reţetă? Îl întreb, dornică să aflu mai multe detalii, apoi zâmbeşte şi-mi spune: “Întotdeauna am avut multe surse de inspiraţie, dar aşa cum îmi place mie, la reţete am adus şi multe îmbunătăţiri. Un bucătar trebuie să fie creativ. Fiind de meserie, am nişte baze solide de cunoştinţe, ştiu foarte bine ce ingrediente se pot combina, ce amestecuri se pot face şi ce nu.” 

 

Preparate îmbietoare

Visuri? Poate un restaurant. Ce profil ar avea acesta? Răspunsul vine firesc: “Cu siguranţă, bucătărie românească. Aş umbla prin toată ţara, în cele mai îndepărtate sate şi sătuce ca să culeg cele mai necunoscute reţete româneşti. Avem bucătărie românească şi trebuie să o cunoaştem.  Fiecare zonă din ţara asta are cel puţin un preparat specific şi chiar dacă poate seamănă cu un altul, este prezentat altfel, are alte arome, alte ingrediente. Trebuie să recunoaştem că avem bucătărie tradiţională şi cel mai important lucru este că noi, cei de meserie, trebuie să le aducem pe mesele de sărbătoare ale tuturor.” Întrucât cu fiecare întrebare doresc să aflu lucruri noi despre interlocutorul meu, îl întreb cum îşi alege reţetele pe care le găteşte, fie că e la Tv, fie că e acasă. “Eu creez reţetele atunci când merg la cumpărături. Îmi place mult să merg la cumpărături! Mă plimb cu coşul printre rafturi şi fac în minte combinaţii de ingrediente, fac reţeta în minte, o vizualizez. Nimic complicat nu este în crearea unui fel de mâncare, îl prepar în funcţie de ingredientele pe care le pot procura, iar succesul este garantat. De exemplu, un şniţel gratinat nu este ceva aşa de deosebit, dar putem crea un preparat nou. Îi putem adăuga caşcaval, legume sau fructe, îl gratinăm la cuptor şi gata… Cum spuneam: succesul este garantat. La TV mâncarea trebuie să arate foarte bine, dar să aibă şi gust foarte bun. În platou reţeta din ziua respectivă o prepar de la cap la coadă. Laudele colegilor mei care gustă din preparatul respectiv, pentru că ei trebuie să guste tot ce gătesc, sunt foarte importante, iar atunci sigur mi-am atins scopul: preparatul a ieşit aşa cum mi-am dorit.”

 

Oala cu sarmale, un basm

Doriţi o reţetă savuroasă de sarmale? Poate veţi spune că oricine ştie să gătească sarmale… Vlăduţ, căruia îi plac foarte mult sarmalele, ne divulgă câteva dintre secretele acestui fel de mâncare, aşa cum îl prepară el.
“La sărmăluţe contează foarte mult compoziţia, combinaţia de carne (porc, vită, raţă sau gâscă), proporţia de orez, în plus, eu adaug şi puţin suc de roşii în carne, apoi pun foarte multe verdeţuri, tocate foarte fin, deoarece acestea le dau aromă. Iar că să aibă o savoare deosebită adaug printre straturile de sarmale şi puţină afumătură. Dar lucrul care mie mi se pare foarte, foarte important este vasul în care acestea se fierb. Neapărat să fie un vas ţărănesc, din lut sau din pământ. Sunt foarte bune vasele din lut care se găsesc la hypermarketuri sau pe la târguri. Apoi focul să fie foarte, foarte încet, iar ele să fie lăsate la cuptor aproximativ 6-7 ore. Dacă e vară le împachetez în varză dulce şi, când le pun la fiert, adaug borş. Iarna le prepar în varză murată, iar sosul pe care îl torn deasupra îl fac din suc de roşii şi apă.”

 

Poezie într-o farfurie

Preparatul gătit de Vlăduţ la emisiunea din dimineaţa zilei în care ne-am întâlnit arăta senzaţional. Doriţi să vă spun reţeta? Sunt sigură că da. Se numeşte antricot “alintat”. “Aveţi nevoie de patru antricoate de vită cu os, patru cartofi, de mărime medie, 400 g cremă de brânză dulce, două linguriţe de hrean şi de o lingură de dulceaţă de coacăze. Antricotul se dă cu sare, se condimentează. Se pune puţin ulei de măsline într-o tigaie şi se adaugă antricotul, care se frige pe o parte şi pe cealaltă, apoi se introduce la cuptor pentru 30 de minute. Separat, fiecare cartof se înfăşoară în folie de aluminiu, se aşază în tavă şi se lasă în cuptor. După ce s-au copt, se scot şi se crestează. Separat se prepară umplutura din: brânza dulce care se amestecă cu hreanul, apoi se adaugă şi lingura de dulceaţă de coacăze. Aceasta se încorporează doar o dată lejer, ca să obţinem efect marmorat. Cu această combinaţie se umplu cartofii, iar pe farfurie se aşază un cartof umplut şi o bucată de antricot, iar totul se va orna cu fâşii de ardei gras roşu şi verde. Iar acum am să vă divulg şi un secret! Sarea grunjoasă este foarte importantă, pentru că datorită ei antricotul se va rumeni frumos pe o parte şi pe alta, iar la mijloc va rămâne fraged şi suculent.”

Citeşte mai multe despre:   vedete,   romaneasca

 



Mai multe titluri din categorie

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...
Serviciul de email marketing furnizat de