x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Neatza, România!

0
Autor: Maria Belu-Burtea 22 Oct 2008 - 00:00

În sfârşit am reuşit să mă întâlnesc cu Vlăduţ! Cum care? Vlăduţ de la “Neatza cu Răzvan şi Dani”! Emisiunea lor îmi acaparează toate dimineţile. Băieţii sunt extraordinar de tonici, iar Vlăduţ găteşte dumnezeieşte.

Dacă până acum (momentul în care citiţi aceste rânduri) nu v-aţi uitat deloc la emisiune (personal, nu cred că e cineva care să nu o fi făcut încă) vă vând un… pont… Puneţi ceasul să sune la 8:00, uitaţi-vă la Antena 1 şi veţi avea cea mai grozavă zi. M-am cam întins cu vorba. Reiau… Personal (faţă în faţă) l-am cunoscut la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, ediţia Mamaia. Făcea parte din juriu, l-am abordat, dar fiind foarte ocupat am stabilit să ne întâlnim în Bucureşti. După ceva vreme am reuşit să ne ducem la îndeplinire planul.

 

Îndrăgostit de bucătăria românească

Iată-ne aşadar la discuţii cu Vlăduţ, bineînţeles după ce s-a terminat emisiunea “Neatza cu Răzvan şi Dani”. Este un om foarte deschis, zâmbeşte tot timpul, iar subiectele curg firesc. “Şapte ani din viaţă i-am petrecut în Germania, cu familia. Acolo m-am îndrăgostit şi de bucătăria internaţională. Spun «şi de», pentru că eu iubesc din tot sufletul bucătăria românească”. Îl întreb, bineînţeles, despre băieţi (Răzvan şi Dani), cum sunt, ce preferinţe culinare au, şi dacă sunt greu de “suportat”?. “Uneori ei doresc să le gătesc anumite mâncăruri preferate, care sunt în general, din copilăria lor, mâncăruri cu care au crescut. Ei sunt nişte colegi excelenţi, am impresia că-i cunosc de-o viaţă. Într-un cuvânt ne înţelegem foarte bine.”

 

Preferinţe

M-a fascinat felul în care i s-au dilatat pupilele în momentul în care l-am întrebat despre bucătărie. Care-i place cel mai mult, cea românească sau cea internaţională? “Cu siguranţă sunt multe mâncăruri care-mi plac din bucătăria românească sau internaţională. Dar eu prefer bucătăria românească. Ador sărmăluţele (a intuit ce urma să-l întreb şi mi-a luat-o înainte).” Discuţia se deapănă firesc, aşa aflu că îi place să asculte muzică, să meargă la cumpărături, să se întâlnească şi cu prietenii. “Am foarte mulţi prieteni, cu care mă întâlnesc tot timpul şi pentru care gătesc cu plăcere. Când fac mâncare pentru ei nu-i las să facă nimic, nici măcar să taie o ceapă. Simpla lor prezenţă mă ajută să creez.”

Orice îl poate inspira atunci când creează o reţetă? Îl întreb, dornică să aflu mai multe detalii, apoi zâmbeşte şi-mi spune: “Întotdeauna am avut multe surse de inspiraţie, dar aşa cum îmi place mie, la reţete am adus şi multe îmbunătăţiri. Un bucătar trebuie să fie creativ. Fiind de meserie, am nişte baze solide de cunoştinţe, ştiu foarte bine ce ingrediente se pot combina, ce amestecuri se pot face şi ce nu.” 

 

Preparate îmbietoare

Visuri? Poate un restaurant. Ce profil ar avea acesta? Răspunsul vine firesc: “Cu siguranţă, bucătărie românească. Aş umbla prin toată ţara, în cele mai îndepărtate sate şi sătuce ca să culeg cele mai necunoscute reţete româneşti. Avem bucătărie românească şi trebuie să o cunoaştem.  Fiecare zonă din ţara asta are cel puţin un preparat specific şi chiar dacă poate seamănă cu un altul, este prezentat altfel, are alte arome, alte ingrediente. Trebuie să recunoaştem că avem bucătărie tradiţională şi cel mai important lucru este că noi, cei de meserie, trebuie să le aducem pe mesele de sărbătoare ale tuturor.” Întrucât cu fiecare întrebare doresc să aflu lucruri noi despre interlocutorul meu, îl întreb cum îşi alege reţetele pe care le găteşte, fie că e la Tv, fie că e acasă. “Eu creez reţetele atunci când merg la cumpărături. Îmi place mult să merg la cumpărături! Mă plimb cu coşul printre rafturi şi fac în minte combinaţii de ingrediente, fac reţeta în minte, o vizualizez. Nimic complicat nu este în crearea unui fel de mâncare, îl prepar în funcţie de ingredientele pe care le pot procura, iar succesul este garantat. De exemplu, un şniţel gratinat nu este ceva aşa de deosebit, dar putem crea un preparat nou. Îi putem adăuga caşcaval, legume sau fructe, îl gratinăm la cuptor şi gata… Cum spuneam: succesul este garantat. La TV mâncarea trebuie să arate foarte bine, dar să aibă şi gust foarte bun. În platou reţeta din ziua respectivă o prepar de la cap la coadă. Laudele colegilor mei care gustă din preparatul respectiv, pentru că ei trebuie să guste tot ce gătesc, sunt foarte importante, iar atunci sigur mi-am atins scopul: preparatul a ieşit aşa cum mi-am dorit.”

 

Oala cu sarmale, un basm

Doriţi o reţetă savuroasă de sarmale? Poate veţi spune că oricine ştie să gătească sarmale… Vlăduţ, căruia îi plac foarte mult sarmalele, ne divulgă câteva dintre secretele acestui fel de mâncare, aşa cum îl prepară el.
“La sărmăluţe contează foarte mult compoziţia, combinaţia de carne (porc, vită, raţă sau gâscă), proporţia de orez, în plus, eu adaug şi puţin suc de roşii în carne, apoi pun foarte multe verdeţuri, tocate foarte fin, deoarece acestea le dau aromă. Iar că să aibă o savoare deosebită adaug printre straturile de sarmale şi puţină afumătură. Dar lucrul care mie mi se pare foarte, foarte important este vasul în care acestea se fierb. Neapărat să fie un vas ţărănesc, din lut sau din pământ. Sunt foarte bune vasele din lut care se găsesc la hypermarketuri sau pe la târguri. Apoi focul să fie foarte, foarte încet, iar ele să fie lăsate la cuptor aproximativ 6-7 ore. Dacă e vară le împachetez în varză dulce şi, când le pun la fiert, adaug borş. Iarna le prepar în varză murată, iar sosul pe care îl torn deasupra îl fac din suc de roşii şi apă.”

 

Poezie într-o farfurie

Preparatul gătit de Vlăduţ la emisiunea din dimineaţa zilei în care ne-am întâlnit arăta senzaţional. Doriţi să vă spun reţeta? Sunt sigură că da. Se numeşte antricot “alintat”. “Aveţi nevoie de patru antricoate de vită cu os, patru cartofi, de mărime medie, 400 g cremă de brânză dulce, două linguriţe de hrean şi de o lingură de dulceaţă de coacăze. Antricotul se dă cu sare, se condimentează. Se pune puţin ulei de măsline într-o tigaie şi se adaugă antricotul, care se frige pe o parte şi pe cealaltă, apoi se introduce la cuptor pentru 30 de minute. Separat, fiecare cartof se înfăşoară în folie de aluminiu, se aşază în tavă şi se lasă în cuptor. După ce s-au copt, se scot şi se crestează. Separat se prepară umplutura din: brânza dulce care se amestecă cu hreanul, apoi se adaugă şi lingura de dulceaţă de coacăze. Aceasta se încorporează doar o dată lejer, ca să obţinem efect marmorat. Cu această combinaţie se umplu cartofii, iar pe farfurie se aşază un cartof umplut şi o bucată de antricot, iar totul se va orna cu fâşii de ardei gras roşu şi verde. Iar acum am să vă divulg şi un secret! Sarea grunjoasă este foarte importantă, pentru că datorită ei antricotul se va rumeni frumos pe o parte şi pe alta, iar la mijloc va rămâne fraged şi suculent.”

Citeşte mai multe despre:   vedete,   romaneasca

 



Mai multe titluri din categorie

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...
Serviciul de email marketing furnizat de