x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nectarul iubirii

Nectarul iubirii

de Monica Andronescu    |    22 Feb 2006   •   00:00
Nectarul iubirii
CULTURA SI PIPER
"Cand s-a nascut Afrodita, zeii se ospatau in banchet. Si erau multi acolo; intre ei si Poros (Belsug), feciorul zanei Metis. Dupa ce-au mancat, iata, sosi si Penia (Saracia); veni si ea sa cerseasca ceva de la ospat. Si sedea pe langa usi. In vremea asta, Poros, se ameti de nectar si iesi in gradina lui Zeus… "Cand s-a nascut Afrodita, zeii se ospatau in banchet. Si erau multi acolo; intre ei si Poros (Belsug), feciorul zanei Metis. Dupa ce-au mancat, iata, sosi si Penia (Saracia); veni si ea sa cerseasca ceva de la ospat. Si sedea pe langa usi. In vremea asta, Poros, se ameti de nectar si iesi in gradina lui Zeus. Acolo, ingreuiat cum era, adormi. Atunci Penia, impinsa de propria sa lipsa, isi puse in gand sa faca un baietel cu Poros. Se culca deci langa dansul si concepu pe Eros. Fiindca fusese zamislit chiar in ziua de nastere a Afroditei si fiindca in acelasi timp el este prin natura inamorat de tot ce-i frumos, si fiindca Afrodita era frumoasa, Eros se facu insotitorul si admiratorul ei plecat."

Asa isi incepe Socrate povestea despre "cel mai iubit" dintre zei, acela care s-a strecurat printre secole, s-a furisat si s-a ascuns prin alte culturi si civilizatii, de unde isi incordeaza si acum arcul... Ii curge prin vene dulceata nectarului de la masa zeilor, dar si toata amaraciunea saraciei, iar dulcele-amar al sagetilor iubirii s-a pastrat pana azi. Si nimic nu se impleteste mai bine cu amorul decat gustul bucatelor, asa cum a fost hotarat de la inceputurile lumii.

Ceva din povestea lui Poros si a Peniei pare sa fie transpus cu o extraordinara intuitie regizorala in spectacolul "Sorry" dupa un text de Aleksandr Galin, montat de Iuriy Kordonskiy la Teatrul L. S. Bulandra din Bucuresti. O tulburatoare poveste de iubire, o intalnire dupa 20 de ani, intr-o Rusie sufocata de constrangeri. Doua personaje, Iuri Zvonariov si Inna Rossadina, ce usor s-ar putea lasa identificate cu cele doua personaje mitologice, din care s-a nascut Eros! Ea, (Mariana Mihut, intr-un rol pentru care a primit pentru a treia oara premiul Uniter pentru cea mai buna actrita), "mireasa" cea saraca inchisa intr-o tripla metafora a inchisorii, Rusia, morga - locul in care-si traieste fiecare clipa, si propria ei fiinta incapabila sa-si mai ia zborul. El, (extraordinara revenire a lui Ion Caramitru), "mirele" cel bogat, venind incarcat cu bucate alese si cu sampania-nectar, gata sa aseze o intarziata masa de logodna si sa-i cante ceva de dragoste...

Si povestea se sfarseste aici. Fiecare dintre cei doi e mereu gata sa se duca spre celalalt, dar intalnirea nu este posibila. Sunt prea multe cercuri care nu se pot frange si doar o singura sageata pe care un Eros batran a aruncat-o cu 20 de ani in urma. Si un banchet al zeilor care s-a sfarsit de secole...

INGREDIENT TEMPERA
Jacopo Bassano, Sf. Valentin botezand-o pe Sf. Lucia", 1575
Un mic oras din Italia, Bassano, isi datoreaza celebritatea muntelui din apropiere - Grappa (in traducere: tescovina) - , pictorului renascentist Jacopo Bassano (1510-1592) si culturilor de sparanghel. Muntele (1.776 m) intra azi in traseele de cicloturism. Pictorul, care a creat numai la Bassano, imprumutand chiar numele de la orasul natal, are o maniera rustica de tratare a scenelor biblice, simtindu-se influenta lui Titian si Tintoretto. Lui Jacopo Bassano ii datoram o imagine interesanta a "Sfantului Valentin botezand-o pe Sfanta Lucia", tablou aflat la Bassano. Cat priveste sparanghelul, acestuia i se poate dedica un muzeu, cata vreme la Bassano mai exista unul, consacrat distilarii rachiului. Pentru o reteta populara cu sparanghel alegem un piept de pui pe care-l taiem julien. Impanam cu usturoi marunt si patrunjel. Facem un sos de lamaie amestecat cu varfuri de sparanghel, ulei extravirgin, sare, piper. Se lasa la macerat opt ore. Se serveste cu garnitura de salata verde. Avand in vedere vechimea retetei, n-ar fi exclus ca insusi Sf. Valentin sa fi gustat acest "filetto di pollo marinato con asparagi"... (Tudor Cires)

×
Subiecte în articol: bassano