|
|
Intr-un fel, pentru Niculina Moisescu pasiunea pentru arta culinara a inceput la Braila. "La mama acasa, in Ialomita, am gatit o data, la 16 ani, varza cu porumbei. Am pus carnea de la inceput in oala, iar cand tata a dat sa manance, n-a mai gasit decat oasele, carnea se topise." Aici, pe malul apei, a invatat ce este o scordalea, cum se face o saramura de peste, cum frigi scrumbia. Ba chiar a inventat propriile retete.
SALATA DE PESTE AFUMAT
|
La un peste afumat de marime potrivita (macrou, scrumbie), se iau 6-8 cartofi de marime potrivita, doi morcovi, un pastarnac, o telina. Legumele se fierb, se racesc. Cartofii se taie cubulete, telina se face un fel de pasta, la fel pastarnacul, morcovul se da pe razatoarea mica. Pestele afumat se curata de pielita si de oase si se taie marunt. Se mai iau doua legaturi de ceapa verde (iarna poate fi folosit la fel de bine un praz fraged, taiat subtire) si se taie marunt. La fel se taie o salata verde. Se face o maioneza dintr-un galbenus crud, sare, zeama de lamaie si ulei in functie de cat de consistenta dorim sa fie. Se amesteca ingredientele si se lasa la rece cateva ore.
|
BORS DE PESTE CU SARMUZAKI
|
"Borsul de peste il facem numai cu apa din mijlocul Dunarii. Asa e mai gustos! Fiert in ceaun, pe malul apei" - ne zice Niculina Moisescu. Aici, la Braila, exista cateva traditii culinare. Ca sa mananci borsul de peste trebuie sa stii niste reguli. Mananci zeama acrita cu otet separat, iar pestele cu sarmuzaki si cu mamaliga. Vestitul sarmuzaki e un sos din usturoi, frecat cu ulei, in care pui apoi rosii si patrunjel verde, tocat marunt.
|
IDELICIU SARAT
|
Scordaleaua (sau scordoleaua), preparat care provine din bucataria
greceasca, e nelipsita iarna de pe mesele brailenilor. Pestele sarat (de obicei scrumbie) se fierbe si se scoate pe un platou. Zeama se strecoara si in ea se pun la fiert cartofii, din care apoi se face un piure, cu putin ulei.
Se asaza deasupra pestele fiert si se mananca impreuna cu usturoiul frecat cu ulei si cu pulpa de rosie tocata sau data
pe razatoare.
|