x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Noaptea de la cumpana anilor

Noaptea de la cumpana anilor

de Simona Chiriac    |    27 Dec 2006   •   00:00
Noaptea de la cumpana anilor
CALENDAR GASTRONOMIC
Pana nu demult se spunea asa: "Vezi, de iei bine sama, inceputu’ nu-i ca sfarsitu’; inceputu’ schimba ce-a fost si alte mode incep, alte rosturi" (Ernest Bernea - "Spatiu, timp si cauzalitate la poporul roman"). Desi in popor timpul este perceput ca avand o desfasurare ciclica, fiind din acest punct de vedere un timp etern, obiectiv, sta totusi in puterea omului sa-l "struneasca" dupa bunul plac. Si, pentru a face asta, oamenii recurg la ritualuri specifice, incarcate de magie. Astfel, in seara de Anul Nou, fiecare gospodar isi pune la capatai, cand se culca, o unealta din mestesugul sau, ca sa aiba spor in anul ce vine. Copiii merg cu Plugusorul si le ureaza gazdelor; e o modalitate prin care se poate influenta rodnicia urmatorului an. Despre cei care nu-i primesc pe colindatori in casa se crede ca nu vor apuca sfarsitul anului.

CHEMAREA NOROCULUI

Tot in Noaptea cea Mare se savarsea o mare minune, o trecere dincolo de timp. Se credea ca se deschide cerul si putea fi vazut Dumnezeu sezand la masa, alaturi de toti sfintii. Doar cei milostivi si cu sufletul curat puteau fi martorii acestei minuni. Cu toate acestea, batranii spun ca, de mult timp, cerul nu s-a mai deschis pentru oameni, caci prea multe pacate s-au adunat.

In prima zi a noului an, de Sfantul Vasile, se innoiesc toate, astfel incat sa fie toate bune. E bine sa fii vesel, sa petreci alaturi de prieteni, sa doresti tuturor sanatate, noroc si spor. Si, pentru ca de noroc are nevoie oricine, exista credinta ca in noaptea de Sfantul Vasile sa lasi usa deschisa ca sa intre norocul si in casa ta. Cel care stranuta in aceasta zi are parte de si mai mult noroc.

COLINDE SI URARI

In dimineata de 1 ianuarie, dupa ce copiii au mers pe la casele tuturor si au sorcovit cu crengute de mar impodobite, merg impreuna cu parintii la moasa. Acesteia ii aduc in dar paine, vin si bucate, de cele mai multe ori un pui fript. Moasa le imparte tuturor colaci care ascund in interior monede. Copiii mai mici de un an sunt trecuti prin colac de trei ori la rand, ca sa creasca mari si sanatosi.

In ziua de Sfantul Vasile se poate "citi" vremea: daca e timpul bun, tot anul va fi prielnic recoltelor; daca ploua, va fi vant in luna iunie; ninsoarea e un semn favorabil, caci vor fi multe bucate pe masa.

Pui rotisat

  • Ingrediente: un pui, o capatana de usturoi, ulei, 4 morcovi, 3 cartofi, doua cepe, doi ardei grasi, 50 g mazare, 3 oua, 200 ml smantana, tarhon, ulei, sare, piper.
  • Preparare: Puiul se curata de maruntaie, se spala si se pune la rotisor. Legumele se curata si se taie in rondele. Intr-o tava unsa cu ulei se asaza legumele si se toarna deasupra un amestec obtinut din oua batute, smantana si condimente. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand legumele sunt gata. Se servesc alaturi de pui.
  • ×