Jamie Oliver este fan al tuturor alimentelor gustoase şi hrănitoate, care sunt şi bune pentru sănătate. Dintre acestea, peştele (mai ales cel din speciile bogate în Omega 3) este una dintre primele sale opţiuni pentru o masă delicioasă.
Sugestii culinare
Peştele - aliment sănătos şi hrănitor - ocupă un loc important în toate cărţile sale de bucate şi îl inspiră să creeze combinţii de ingrediente şi condimente care mai de care mai inedite. De exemplu, pentru cod, el recomandă o garnitură de fasole căţărătoare, care, spune el, "se potriveşte de minune cu pancetta şi seminţe de pin". Pentru păstrăv, cea mai potrivită combinaţie i se pare un sos de hrean iute, nuci şi crčme fraîche. Însăşi ideea de plăcintă cu peşte reprezintă pentru Jamie una dintre cele mai agreabile, îmbietoare şi apetisante mâncăruri care pot fi preparate uşor.
Delicii cu biban
Chiar şi pentru momentele mai speciale, Jamie crede că peştele este alegerea ideală pentru o masă reuşită. "Am gătit file de biban de mare împănat cu plante aromatice şi copt pe un pat de ciuperci cu cartofi şi salsa verde pentru Tony Blair şi pentru prim-ministrul italian, în cadrul unui summit britanico-italian. S-a dovedit a fi un real deliciu, aşa că îl recomand ori de câte ori vreţi să impresionaţi cu o reţetă extraordinară. Este o metodă cu adevărat excepţională de a găti bibanul de mare. Încercaţi să faceţi rost de cele mai grase fileuri de biban pe care le puteţi găsi şi succesul e garantat. Nu ai cum să dai greş cu peştele."
Biban de mare întreg, copt în folie şi împănat cu plante aromatice
Ingrediente: 1 biban de mare de 1,8 kg sau 2 bibani de mare de 900 g, fără solzi şi măruntaie, 1 ceapă roşie, decojită şi tăiată în felii subţiri, 1 bulb de fenicul, feliat subţire, 1 căţel de usturoi, decojit şi tocat mărunt, sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriţă mică de seminţe de fenicul, 4 mâini zdravene de amestec de plante aromatice proaspete (pătrunjel, busuioc, fenicul, mărar, tarhon, maghiran, dafin), 3 lămâi, 6 linguri mari de ulei de măsline extravirgin.
Preparare: Preîncălziţi cuptorul la 220°C/treapta 7 la cel pe gaz. Folosiţi o folie de bucătărie care măsoară de cinci ori lungimea peştelui, apoi împăturiţi-o în jumătate, pentru a-i dubla grosimea. În mijlocul uneia dintre jumătăţi presăraţi ceapa roşie, feniculul şi usturoiul. Plasaţi cu grijă peştele deasupra legumelor. Asezonaţi atât în interiorul, cât şi în exteriorul bibanului cu sare de mare, piper negru proaspăt măcinat şi seminţe de fenicul, apoi împănaţi peştele cu plantele aromatice - folosiţi fie o singură aromă, fie un amestec din verdeţurile favorite. Stoarceţi deasupra sucul de la două lămâi, feliaţi-o pe cea de-a treia şi potriviţi rondelele în jurul peştelui, apoi turnaţi uleiul de măsline. Împăturiţi folia deasupra peştelui şi sigilaţi cele trei margini cu grijă, cât mai strâns, asigurându-vă că nu o străpungeţi, pentru că altfel vor ieşi sucurile. Gătiţi în cuptorul preîncălzit câte 10 minute pentru fiecare 455 g de carne. Dacă folosiţi un peşte de 1,8 kg, atunci evident va fi nevoie să-l lăsaţi 40 de minute la cuptor. În schimb, dacă aveţi două bucăţi, de câte 900 g fiecare, va trebui să le gătiţi numai 20 de minute. După ce le-aţi scos din cuptor, lăsaţi peştele să mai stea cinci minute înainte de a-l pune pe masă. E grozav alături de nişte cartofi simpli fierţi şi de o salată crocantă.
Comentariul lui Jamie
Iată o modalitate excelentă de a prepara peştele, care-i permite să-şi păstreze în întregime sucul şi frăgezimea naturale, recompensându-vă cu un sos deosebit de gustos. Cred că modul cel mai bun de a servi acest peşte este pe o farfurie, în mijlocul mesei, învelit în folie - este de-a dreptul spectaculos! Atunci când se rupe învelişul, parfumul îmbătător se răspândeşte în jurul mesei, făcându-i pe toţi să saliveze.
Citește pe Antena3.ro