x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nunta Zamfirei. Festivalul Internaţional de Folclor

Nunta Zamfirei. Festivalul Internaţional de Folclor

de Gabriela Boeriu    |    09 Iul 2008   •   00:00

Bistriţa a găsit nunta frumoasei Zamfira, bun pretext de veselie şi joc pentru festivalul internaţional de folclor cu acelaşi nume, festival care are loc în fiecare an, din 1991, cînd a avut loc prima ediţie, în regatul Ardealului.

E lung pămîntul, ba e lat,/ Dar ca Săgeată de bogat/ Nici astăzi domn pe lume nu-i,/ Şi-avea o fată, - fata lui -/Icoană-ntr-un altar s-o pui/ La închinat./ Şi dac-a fost peţită des,/
E lucru tare cu-nţeles,/ Dar dintr-al prinţilor şirag,/  Cîţi au trecut al casei prag,/ De bună seamă cel mai drag/ A fost ales./ El, cel mai drag! El a venit/ Dintr-un afund de Răsărit/ Un prinţ frumos şi tinerel,/şi fata s-a-ndrăgit de el./ Că doară tocmai Viorel/i-a fost menit.


Despre cine e vorba în poezie, probabil că mulţi dintre cei care l-au citit  şi încă  îndrăgesc poezia lui George Coşbuc, şi-au dat seama…  Zamfira. Cea mai frumoasă, cea mai harnică domniţă, fata care în sfîrsit şi-a găsit alesul.

Bistriţa a găsit nunta frumoasei Zamfira, bun pretext de veselie şi joc pentru festivalul internaţional de folclor cu acelaşi nume, festival care are loc în fiecare an, din 1991, cînd a avut loc prima ediţie, în regatul Ardealului.

 
SPERANŢǍ.”Ne sosesc oaspeţi din lumea întreagă, Zamfira îi adună din nou pe toţi iubitorii de frumos şi de folclor internaţional. Muzica şi dansul popoarelor lumii vor încerca să mai schimbe mîhnirea din sufletele noastre pricinuită de prăbuşirea simbolului bistriţean. Chiar şi aşa, Turnul Bistriţei este cu noi şi noi alături de el”, sunt cuvintele  directorul Centrului Cultural Municipal George Coşbuc din Bistriţa, profesor doctor Dorel Cosma. Acesta a prezentat evenimentul împreună cu  Emilia Bubulac, redactor la televiziunea  Favorit şi a rostit cîteva cuvinte menite să îi anime şi să le umple inima de speranţă celor din public. Pentru cei care nu ştiu,  bistriţenii şi-au pierdut de curînd ăntr-un stupid incendiu, simbolul cultural, turnul catedralei, cel mai înalt turn medieval din Transilvania.


LA TÎRG. Dar… cele rele să se spele şi cele bune să se adune, vorba lui Creangă. Toţi cei care vor să se bucure de melodii folclorice din ţări precum Bulgaria, Costa Rica, Spania, Croaţia, Danemarca, Israel, Turcia, Serbia, Mexic şi  România,  au ocazia să  facă acest lucru în perioada 8-11 iulie. De asemenea, în aceast interval, evenimentul este însoţit şi de un tîrg de meşteşuguri, atît din ţările străine, participante la eveniment cît şi din regiuni din România. Tîrgul are loc în zona Casei de Cultură din Bistriţa .De aici se pot cumpăra obiecte de artizanat şi haine tradiţionale. Atît turiştii, cît şi locuitorii oraşului îşi pot delecta privirea şi auzul cu obiecte şi cîntece din colţuri îndepărtate ale lumii.

×
Subiecte în articol: gastronomie