Meniuri de la logodnele si nuntile membrilor casei regale a romaniei
Din sumar: Reteta de suflet / Cand regii se casatoresc / Insuratoare din ratiuni de stat / Doi printi de coroana / Festivitati princiare / Un pranz burghez / Protectorul insectelor / Nunta Lisabetei / Logodnicii Balcanilor / Bujorul inflorit / Destine regale / Serbari la Peles
Nuntile coroanei
Editorial de Simona Lazar
O intamplare a facut ca numarul de astazi al Jurnalului de Bucatarie sa apara exact in ziua in care se aniverseaza 125 de ani de la incoronarea ca rege al Romaniei a lui Carol I - practic, de la transformarea Principatelor Unite ale Tarilor Romane in Regatul Romaniei - la 10 mai 1881. Mai mult decat atat, sunt in 2006 si 140 de ani de la venirea Principelui Carol in Romania, dupa abdicarea fortata a lui Al.I. Cuza.
Nu ne-am propus sa tinem un curs de istorie. Dar, fiindca ne-au ajuns in mana mai multe meniuri de la logodne si nunti ale membrilor casei regale a Romaniei,
ne-am gandit ca nimic nu poate
fi mai incitant decat sa incercam sa reconstituim, pentru domniile voastre, retetele acelor timpuri
si ceva din fastul dineurilor
prilejuite de ceremoniile oficiale. Timpul real devine timp de basm, istoria se impleteste cu povestea, iar cuvintele noastre imbraca hlamida de purpura a aromelor regale. Si, da, aceasta este, in felul ei, o marturie pentru istoria noastra alternativaâ¦