x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O călătorie aromată

0
Autor: Simona Chiriac Alina Ramona Anghel 28 Mai 2008 - 00:00

V-aţi gîndit vreodată că geografia poate fi mai plăcută dacă poţi să o guşti? Ce poţi să spui despre Viena? Un oraş – capitala Austriei –, străbătut de la un capăt la altul de Dunăre.

V-aţi gîndit vreodată că geografia poate fi mai plăcută dacă poţi să o guşti? Ce poţi să spui despre Viena? Un oraş – capitala Austriei –, străbătut de la un capăt la altul de Dunăre. Această “definiţie” este un pic cam prea abstractă pentru un copil de cîţiva ani. Ca să-i captezi interesul, pune-i în faţă o farfurioară cu o prăjitură pufoasă, umplută cu cremă de zmeură. Se numeşte” Vieneză” şi este îndrăgită de toţi copiii austrieci. Cu siguranţă are să-i placă şi învăţăcelului, iar data viitoare va şti să ceară, cu drăgălăşenie, “prăjitura aceea bună, «Vieneză», cu nume de capitală austriacă”.

Nu reuşeşte deloc să ţină mintă un­de se află în Italia oraşul Genova? Nu-i bai. Intraţi în bucătărie şi pre­gă­tiţi, ce alt­ceva decît… “Genoveze”. Pă­trăţele din aluat cu migdale şi alune, glazura­te în diferite culori, nu pot fi aşa uşor ui­ta­te. Aşa cum întotdeauna, de atunci îna­inte, Genova va avea o uşoară aromă de migdale prăjite. Un joc, o călătorie aro­mată de-a lungul întregii Europe. O hartă a gusturilor uşor de memorat şi recunoscut.

 

Manualul dulciurilor de altădată

Cele patru reţete, cu nume de ­re­giuni sau oraşe europene, au fost culese (şi adaptate pe înţelesul tutu­ror) dintr-un volum, apărut în 1928, ce cuprinde peste 800 de reţete care de care mai atră­gătoare. “Manual practic de co­fetărie” (iată că tot despre un ma­nual este vorba, chiar dacă nu cu­prin­de ex­pli­cit noţiuni geografice). Su­b­titlul este de­osebit de generos: “En­tremeuri, Biscuiţi, Fours-secs, Fours-glaces, Patisse­rie, Cozonaci, Brioches, Îngheţate, Dul­ce­ţuri, Compoturi, Şer­beturi, Fructe con­­servate, Caramele, Bomboane fon­dan­te, Bomboane de chocolată, Torte”. Autorul, un iscusit bu­cătar, Emil Fré­déric, a fost de asemenea un călător în diferite oraşe din Europa şi nu numai: Paris, Genova, Berlin, ­Alexandria şi New York. Cu alte cuvinte, vă oferim o lume a gusturilor de început de secol XX, ­misterioasă şi cu atît mai savuroasă.

 

Scoţiene

Ingrediente: 200 g alune, 200 g migdale, 200 g ciocolată, 400 g zahăr, 200 g unt, 200 g făină, 500 ml lapte, 12 albuşuri; umplutura: 200 g ciocolată, 200 g praline, 200 g unt; decorul: glazură de ciocolată.

Preparare: Prăjeşte alunele şi migdalele şi curăţă-le de coajă. Pune-le apoi într-un mojar şi freacă-le pînă se mărunţesc bine, apoi toarnă jumătate din cantitatea de lapte şi amestecă pînă se omogenizează. După aceea, pune totul într-un castron de porţelan, adaugă zahărul, untul şi restul de lapte şi amestecă bine cu o spatulă de lemn (e important să nu se folosească vase sau ustensile de metal la prepararea prăjiturilor!). Înmoaie ciocolata la bain-marie şi adaug-o şi pe ea în compo­ziţie. Bate albuşurile spumă, încorporează în ele făina, apoi toarnă în castron, omogenizînd totul. Toarnă aluatul obţinut în două forme rotunde (ca acelea pentru blat de tort, unse cu unt şi tapetate cu făină), în foi groase de un deget, şi coace-le la foc iute, la cuptor. Scoate-le din tavă şi lasă-le la răcit. Prepară umplutura, frecînd la un loc toate ingredientele, cu un tel mic. Întinde apoi crema pe una dintre foi, pune deasupra cealaltă foaie şi dă la rece. Cînd s-a întărit crema, toarnă deasupra celei de-a doua foi o glazură de ciocolată. (Se poate servi întreagă sau, înainte de a turna glazura, se pot tăia fîşii de 3 cm lăţime, care se taie apoi la 4-5 cm, oblic, pentru a se obţine o suprafaţă de forma unui paralelogram). Se poate decora cu cireşe şi frunze de mentă.

 

Vieneze

Ingrediente: 500 g făină, 250 g za­hăr, 200 g migdale, 300 g unt, două ouă, un păhărel de rom; umplutura: mar­meladă de zmeură; decorul: zahăr pudră.

Preparare: Prăjeşte migdalele şi pisează-le mărunt în mojar (sau trece-le prin maşina de tocat). Amestecă-le cu făina, zahărul, untul, romul şi ouăle, frămîntîndu-le puţin. Lasă aluatul să se odihnească, apoi întinde din el patru foi în grosime de 6-7 mm. Una dintre foi înţeap-o cu furculiţa, pentru decor. Pune-le într-o tavă şi dă-le la cuptor, la temperatură potrivită. După ce le-ai scos din cuptor, lasă-le să se răcească, apoi unge trei foi cu marmeladă de zmeură şi ­aşază-le una peste alta. Pune ­deasupra cea de a patra foaie (cea înţepată cu furculiţa) şi presară zahăr pudră.

 

Pesmeţi Bruxelles

Ingrediente: 200 g migdale, 150 g unt, 300 g zahăr, 250 g făină, 4 ouă; pentru tapetat tava: unt şi făină.

Preparare: Pisează împreună, într-un mojar, migdalele şi zahărul, adăugînd puţină apă rece (cu grijă pentru ca să nu se înmoaie prea tare compoziţia). Trece totul într-un castron de porţelan şi amestecă bine, adăugînd ouăle, unul cîte unul. După ce s-a omogenizat, pune făina şi untul, apoi încorporează. Unge cu unt o tavă şi presară făină deasupra. Pune în tavă, din compoziţia obţinută, cu ajutorul unui poş, benzi late de 2,5 cm şi lungi de 5-6 cm. Dă la cuptor, pînă se rumenesc.

 

Genoveze

Ingrediente: 100 g migdale, 200 g zahăr, 100 g unt, 100 g făină, 4 gălbenuşuri, 6 ouă; facultativ: sirop de lămîie, glazură pentru fondant (de diferite culori).

Preparare: Pisează migdalele în mojar şi amestecă-le bine cu două ouă. Pune apoi totul într-un vas (pe foc mic), adaugă zahărul, gălbenuşurile şi celelalte patru ouă. Bate cu telul, pînă începe să se îngroaşe, după care dai deoparte de pe plită, continuînd însă să amesteci, puţin. După ce s-a răcit, adaugi făina şi o încorporezi. Topeşte untul la bain-marie şi toarnă-l de asemenea în vas. Unge cu unt şi tapetează cu făină o tavă rectangulară (16 x 28 cm), cu pereţi înalţi. Toarnă compoziţia şi dă la cuptor, 30-40 de minute. Cînd e gata, lasă să se răcească, scoate din tavă şi taie pătrate mici, pe care le poţi servi ca atare sau însiropate cu sirop de lămîie şi apoi înmuiate în glazură de fondant, de diferite culori (obţinînd astfel “Geno­veze glasate”).

Citeşte mai multe despre:   făină,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Irina Fodor, Oase și Marius Damian sunt prezentatorii noului sezon Asia Express – Drumul Împăraților

Irina Fodor, Oase și Marius Damian sunt prezentatorii noului sezon Asia Express – Drumul Împăraților
Galerie Foto Noul sezon Asia Express pornește pe Drumul Împăraților cu un nou prezentator. Irina Fodor este cea care preia coordonarea celor 9 perechi de vedete plecate în aventura vieții lor. „Când producătorii m-au...

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion
Relaxarea restricțiilor de călătorie în Europa a dus la creșterea cererii de bilete de avion. Astfel, în ultimele săptămâni, s-au majorat vânzările de bilete de avion către Marea Britanie, Italia,...

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”
Galerie Foto Luni, 17 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 23.10. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă ed...

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star revine, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, cu un nou și sezon și cu cei mai talentați copii ai României.             În...

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...
Serviciul de email marketing furnizat de