x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O dimineaţă minunată alături de prieteni

O dimineaţă minunată alături de prieteni

de Simona Chiriac    |    18 Noi 2009   •   00:00
O dimineaţă minunată alături de prieteni
Sursa foto: /Copyright Editura Curtea Veche

Seria Jamie Oliver continuă savuroasele "demonstraţii gastroliterare" cu cel de-al şaselea volum, prima parte a cărţii "Întoarcerea bucătarului care se dezbracă... de secrete". Cum niciodată Jamie parcă nu a fost mai relaxat, mai jucăuş şi mai inventiv, cititorii români îşi vor face un prieten în bucătărie. Un prieten care nu se sfieşte să împărtăşească cele mai ascunse secrete... culinare.



Secretul unei zile reuşite? Un mic dejun sănătos, gustos şi extrem de arătos, cât să te facă să zâmbeşti încă de la prima oră a dimineţii. Iar dacă este pregătit şi din ingrediente ce cresc în bucătărie (nici nu ştiţi câte plăceri gustative vă pot stârni câteva fire de plante aromatice!) şi servit alături de prieteni, aţi intrat pe furiş în căminul primitor al lui Jamie.

ENERGIE PENTRU O ZI
Pentru britanici, şi nu numai, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Nu se limitează la o felie de pâine cu unt şi o cană cu ceai şi nici nu îşi vor aşeza în faţă doar un bol cu lapte şi cereale. Cu toate acestea, el nu presupune cine ştie ce tehnici aparte sau, şi mai rău, un timp îndelung "sacrificat" în bucătărie. "Cred că micul dejun este un lux incredibil de subestimat în lumea întreagă. Chiar şi Londra zilelor noastre, cu varietatea ei de restaurante, are puţine de oferit în ceea ce priveşte micul dejun. În loc să ne aranjăm întrevederi de prânz sau cină, de ce să nu ne dăm întâlniri la micul dejun? În loc de a apela la scaune de plastic soioase, de ce să nu existe localuri aerisite, spaţioase, curate şi stilate, în care să se servească micul dejun de la ora şase dimineaţa până la miezul nopţii? Ar fi fantastic, eu m-aş înfiinţa acolo imediat."

SIMPLITATEA POATE FI VEDETĂ
Mai ales dacă s-ar folosi ingrediente naturale, am putea continua noi. Pâinea de casă, musli pregătit în bucătărie (Jamie are chiar o reţetă cu totul specială, numită pukkolla), sucurile proaspete sau ouăle aurii cumpărate de la ferme nu pot fi niciodată mult prea simple. Amintirile gustative rămân însă covârşitoare. "În copilărie, mama ne pregătea în fiecare dimineaţă micul dejun, indiferent că era vorba de un sandviş incredibil cu bacon, de o masă completă sau de gem făcut în casă, întins pe felii groase de pâine. Era un star în bucătărie. Privind retrospectiv, acum pot aprecia cât de bine eram îngrijit, mai ales dacă mă compar cu câţiva prieteni cărora nu li se dădeau decât nişte cereale din comerţ cu puţin lapte degresat."

ÎN STILUL LUI JAMIE
Pentru o dimineaţă minunată alături de prieteni, încercaţi un sandviş cu bacon în stilul lui Jamie. După ce sunteţi sigur de numărul de persoane de la masă (ca să nu îndreptăţiţi pe nimeni), alegeţi cam patru felii de bacon sărat şi afumat (tăiat în felii mai groase ca să-l simţi pe de-a-ntregul) şi o baghetă mică pentru fiecare pofticios. Se frig feliile de bacon într-o tigaie cât să devină aurii, se îngrămădesc într-o parte a tigăii şi se prăjesc baghetele tăiate pe lungime. Vă puteţi închipui o pâine aurie în care s-a strecurat uşor aroma ispititoare de bacon? Sandvişul este gata!

Pentru micul dejun de la miezul nopţii (da, există aşa ceva dacă tocmai te-ai întors de la o petrecere sau poate că ai zăbovit extrem de mult la birou!), important este să nu munciţi prea mult şi nici să spălaţi extrem de multe vase. Doar o tigaie mai mare. Cât despre ingrediente, cam ce se găseşte în frigider: puţină şuncă, o mână de ciuperci, câteva ouă, roşii, poate şi câţiva cârnăciori. Metoda de preparare, evident una simpatică: prăjeşte şi dă mai departe! Se încinge tigaia, se frig cârnăciorii tăiaţi subţire, iar când sunt gata se împing într-o parte a tigăii. Se prăjesc ciupercile, apoi se lasă într-o parte, urmează şunca, roşiile, iar la sfârşit, ca să le lege pe toate, câteva ouă care să se împrăştie printre cârnaţi, ciuperci şi şuncă. "Folosind o tigaie antiaderentă, întotdeauna mi s-a părut extrem de uşor să deşert acest fel de mâncare în farfurie - va semăna cu un frisbee şi va aluneca în farfuria dumneavoastră fără să opună rezistenţă. Nu sună apetisant? Sincer, chiar este un deliciu." Smochine cu miere şi ricotta, roşii mari cu busuioc, jambon şi brânză cremoasă pe felii groase de pâine prăjită sau două reţete personalizate de musli şi iaurt sunt alte reţete pe care trebuie să le încercaţi.

CEVA DE RONŢĂIT

Şi pentru că nu veţi putea scăpa de prieteni (după un mic dejun delicios se vor înfiinţa din ce în ce mai des pentru a gusta micile dumneavoastră trataţii), Jamie vă vine în ajutor cu alte idei îndrăzneţe pentru a scăpa de monotonia mult prea încercatelor alune, migdale, floricele, seminţe sau sandvişuri. "Atunci când vă chemaţi prietenii să beţi ceva împreună sau dacă pur şi simplu vine cineva în vizită, este minunat să le oferiţi ceva de ronţăit. Dacă aveţi câteva trucuri simple în mânecă, atunci aceştia vor avea impresia că sunteţi un om foarte de treabă şi că aţi depus ceva eforturi de dragul lor. Dacă vă place să ciuguliţi ceva pe la miezul nopţii, aşa cum fac eu, atunci răsfoiţi restul capitolului, pentru a descoperi câteva mâncăruri de mărimea unui deget, a unei muşcături sau a unei gustări."

Migdale prăjite în tigaie împreună cu câteva bucăţele de ardei iute uscat şi sare de mare. Un contrast interesant, în care gustul migdalelor este îmbogăţit cu note sărate şi iuţi. Piure de năut condimentat cu chimen, usturoi şi ardei iuţi. Vinete dulci coapte, pastă de dovlecei, măsline marinate (cu oregano, dafin, ardei iuţi roşii uscaţi şi piper), crevete sărate şi condimentate, ton aromatizat în stil asiatic. Ce-aţi alege?

5389-107109-jamie4.jpg

"Ador salatele"
Nu este greu să-ţi dai seama de asta, căci nimic nu poate fi mai simplu şi mai promiţător decât o salată bine făcută. Mai mult, Jamie este convins că o salată poate să spună o... poveste. "Cred că atunci când comanzi o salată, asta îţi spune foarte multe despre bucătăria în care a fost preparată - fie vei primi una care a fost făcută la repezeală, fără mari bătăi de cap, fie vei fi servit cu un amestec fenomenal de verdeţuri diferite şi de plante aromatice, care, atunci când le consumi, te fac să te gândeşti: «Dumnezeule, ce bun e! Oare ce am mâncat adineauri?»" Cât despre ingredientele necesare, includeţi pe listă ulei de măsline de cea mai bună calitate, oţet de mai multe tipuri şi ingrediente pe care nu credeaţi că le veţi întâlni într-o salată. Urmaţi îndrumările lui Jamie sau îndrăzniţi mai mult şi eliberaţi-vă imaginaţia, căci reţetele sunt generoase. Salată cu mozzarella şi ardei iuţi copţi, salată de roşii cherry zdrobite cu măsline sfărâmate, cuşcuş cu legume de vară la grătar şi plante aromatice din belşug.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie