x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O expediţie culinară în lumea vegetală

O expediţie culinară în lumea vegetală

de Simona Chiriac    |    19 Noi 2009   •   00:00
O expediţie culinară în lumea vegetală

Legumele, seminţele de tot felul şi brânzeturile pot compune un tablou gastronomic complet, în care creativitatea şi bunul gust sunt esenţiale.



Un regim alimentar echilibrat este cheia pentru o viaţă lungă, sănătoasă şi, nu în ultimul rând, fericită. La prima vedere aceasta ar fi echivalent cu o explorare gastronomică a tot ceea ce vă oferă natura. Să gustaţi, cu măsură şi înţelepciune, câte o bucăţică din fiecare, indiferent de gust, culoare sau textură. Pe de altă parte, un regim echilibrat, presupune prezenţa în alimentaţie a cantităţii potrivite de proteine, grăsimi, zaharuri, carbohidraţi şi vitamine. Fripturile, oricât de suculente sau de bine fripte ar fi pe grătar (chiar şi fără nici măcar un strop de ulei) nu pot să constituie, zi de zi, tema principală din... farfurie. Mai intervin aici şi considerente de ordin moral (dreptul oricărei fiinţe la viaţă, indiferent de numărul de picioare, de numărul circumvoluţiunilor creierului, sau de mediul în care trăiesc), care împart astăzi oamenii, din punct de vedere gastronomic, în mai multe tabere (ceea ce nu presupune, în nici un caz, un spirit combatant).

Sub puterea... legumelor
Vegetarienii sunt cei care exclud din alimentaţie carnea, ouăle şi produsele lactate. Semi vegetarienii - fie că sunt ovo-vegetarieni (includ în alimentaţie şi ouăle) sau lacto-vegetarieni (este permis consumul de lactate) - au o dietă mai permisivă, în care se strecoară şi preparate pe bază de peşte. Legumele sunt pregătite în atât de multe feluri (vegetarienii sunt poate cei mai creativi gurmanzi, căci pentru ei orice preparat este altfel, chiar dacă au fost folosite doar câteva ingrediente), încât nu ai cum să te plictiseşti. Ele salvează inima, sunt considerate  "fântâna tinereţii", scad riscul apariţiei cancerului, sunt eficiente în regimurile de slăbire şi, nu în ultimul rând, sunt economice.

Totul se poate înlocui
Gurile rele spun că vegetarienii se înhamă de bună voie la o dietă care le şubrezeşte, treptat- treptat organismul. Nimic mai adevărat, căci pentru fiecare lucru se poate găsi un echivalent. Proteinele nu se regăsesc doar în carne, ci şi în cereale, migdale, alune, seminţe de susan, floarea soarelui sau dovleac, soia (iar aici chiar aveţi de unde alege,  de la făină, lapte şi până la tofu), linte, fasole şi mazăre. Calciul nu este prezent doar în lapte şi alte sortimente derivate după cum se crede, ci şi în sucul de portocale, legumele cu frunze verzi şi smochinele uscate. Nucile şi avocado conţin grăsimi "prietenoase", care fac mâncărurile şi mai savuroase.

Vegetarieni de nevoie
Persoanele care se decid să urmeze un regim de slăbit, pot fi, fără de voie, vegetarieni (sau măcar pe jumătate vegetarieni, adăugând în meniu lapte, brânzeturi, ouă sau chiar peşte). Carnea slabă de peşte (ce are un conţinut ridicat de acizi Omega 3), salatele de legume, brânzeturile degresate şi fructele, fiind ingredientele de bază ale unor preparate care sunt la fel de bogate în arome şi gusturi ca şi cele pe care le-am putea considera "obişnuite". În această perioadă a anului, credincioşii ortodocşi vor fi şi ei adepţii acestei diete, chiar dacă numai pentru aproape şase săptămâni cât ţine Postul Crăciunului. Este bine de ştiut însă că opţiunile alimentare nu trebuie să se reducă doar la popularii cartofi fierţi, fasole uscată, ciorbe de legume, halva şi măsline. Lumea vegetală este atât de bogată încât nu ai cum să te saturi, iar reţetele parcă nu au fost niciodată atât de creative. Aşadar, o ocheadă în cărţile de bucate, un strop de imaginaţie şi... poftă bună!
Cartofi cu sos de legume şi ouă
Ingrediente: 500 g cartofi, un dovlecel, un ardei capia, două cepe, doi căţei de usturoi, 3 roşii, o lingură cu pastă de tomate, 4 ouă, o legătură de pătrunjel, sare, piper, ulei de floarea soarelui.
Preparare: Dolveceii se taie cuburi şi se presară sare. Cepele şi usturoiul se toacă mărunt. Ardeiul capia se taie cubuleţe. Roşiile rase se amestecă bine cu pasta de tomate. Se încing 100 ml ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi ardeiul şi se călesc cinci minute. Se adaugă dovleceii, se prăjesc până devin aurii şi se toarnă roşiile. Se condimentează, se adaugă o cană cu apă şi se lasă să fiarbă până scade sosul format. Se opreşte focul, se presară pătrunjel tocat şi se amestecă. Cartofii se taie cuburi şi se prăjesc în ulei încins. Ouăle se prăjesc în ulei, se aşază pe un platou, se pun alături cartofii, sosul de legume şi se presară pătrunjel tocat.

Spirale cu brânză şi busuioc
Ingrediente: 500 g făină, o linguriţă cu zahăr tos, o linguriţă cu sare, 225 g unt, două ouă, 20 g drojdie, 300 g brânză telemea, 50 g busuioc verde, un vârf de linguriţă cu piper, doi căţei de usturoi, 100 ml smântână, 50 ml lapte dulce.
Preparare: Drojdia se înmoaie în laptele cald şi se lasă să dospească. Se amestecă apoi cu smântâna, sarea, piperul, busuiocul verde spălat şi tocat mărunt, brânza telemea dată pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se presară usturoiul curăţat de foi şi pisat, se adaugă untul moale şi ouăle. Se amestecă totul, se adaugă făina şi se frământă până se obţine un aluat omogen potrivit de tare. Se lasă să crească la loc cald până îşi dublează volumul. Se întinde o foaie subţire, se taie fâşii egale ca formă şi dimensiuni, se răsucesc şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc la foc potrivit până devin aurii, se scot şi se servesc imediat sau după ce s-au răcit.

Mic dejun cu legume
Ingrediente: o pâine neagră, 400 g cartofi, 300 g broccoli, un morcov, un ardei capia, 100 g porumb din conservă, 100 g mazăre, 200 g caş de vacă, 200 g roşii cherry, o salată verde, sare, piper, cimbru, miez de nucă, usturoi.
Preparare: Cartofii şi morcovul se curăţă de coajă, se taie felii, apoi se fierb în apă cu sare. Broccoli şi mazărea se fierb. Se presară felii de pâine cu cimbru şi caş dat pe răzătoare, se aşază felii de cartofi, morcov şi broccoli. Se presară mazărea şi boabele de porumb, ardei capia  cubuleţe. Roşiile se taie felii subţiri şi se pun peste legume. Se presară sare, piper şi cimbru după gust, se aşază feliile de pâine pe o tavă şi se introduc în cuptorul încins pentru zece minute. Se scoate tava, se presară legumele cu salată verde tăiată fâşii, caş dat pe răzătoare şi se introduc în cuptor pentru încă cinci minute. Peste legume se mai poate presăra miez de nucă tocat sau felii subţiri de usturoi.

Ciuperci umplute
Ingrediente: 500 g ciuperci, 100 g brânză telemea, 100 g brânză de vaci, două fire de mărar, două fire de ceapă verde, 200 ml smântână, 3 căţei de usturoi, sare, piper.
Preparare: Picioruşele ciupercilor se toacă mărunt şi se lasă într-un bol împreună cu brânza telemea dată pe răzătoare, brânza de vaci, mărarul şi ceapa verde tocate mărunt. Se condimentează şi se umplu pălăriile ciupercilor cu acest amestec. Se aşază pe o tavă tapetată şi se coc la foc potrivit până încep să devină aurii la suprafaţă. Se scot cu o spumieră, se aşază pe un platou şi se păstrează la cald. Smântâna se amestecă bine cu sare şi piper după gust, usturoiul curăţat de foi şi pisat. Se toarnă amestecul peste ciupercile calde.

Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: antropologie culinară