JURNALUL DE BUCATARIE
Bogdan Musatescu - Fasolea batuta e fericita ⢠Un romantic si in bucatarie ⢠Carne de post cu mujdei ⢠Parfumerie in pahar conic ⢠Renascuta pe malul apei ⢠Renascuta pe malul apei ⢠Ritual de Ignat sau Povestea porcului ⢠Energia vietii la greci
Invatacel la colinde
EDITORIAL
|
Si cantecul se inalta subtire, din vocile lor impletite. Ceas sfant! Ceas cald si luminos! Si undeva, sus, Dumnezeu priveste imaginea aceasta si o binecuvanteaza.
Acest timp al invatarii colindelor e cea mai frumoasa amintire pe care o am din propria-mi copilarie. Si cati dintre dumneavoastra nu o adapostesc in suflet! Sufletul cu poarta ce abia asteapta sa fie deschisa, "Ca va vin colindatori,/ Noaptea pe la cantatori,/ Si v-aduc pe Dumnezeu,/ Sa va mantuie de rauâ¦"
Si ma-ntorc si eu in bucataria copilariei unde mama cocea turte pentru "pelincile lui Hristos", iar eu, in lumina difuza, o priveam cu ochi mari si uimiti, respirand o data cu cuvintele colindului, caci se anunta venirea Lui, "Dumnezeu adevarat,/ Soare-n raze luminat".
.
Reteta de suflet
A cumpara de la hipermarket a devenit un fel de... sport national. Gasesti aproape tot ce vrei sa iei, ba si ceva pe deasupra. Oricum, impresia mea e ca intri pe usa cu gandul sa cumperi ceva si iesi de acolo cu caruciorul plin cu tot felul de lucruri care nu ti-au bantuit niciodata visele. Privesc acum la varza asta de Pekin. O andiva ceva mai mare. Alb-verzuie, avand forma unei mingi de rugby si destul de tare, de o strang cu toate cele zece degete - semn ca foile sunt indesate bine. Nu sunt foarte sigura ce am cumparat. O varza sau o salata?Sau mai bine un ou dogmatic... Asa cum sta acum, pe placa de taiat din bucatarie, pare mai degraba un cap brancusian, cufundat in somn. Inainte sa iau o hotarare - ingredientul pretios al carui fel de mancare va fi verzisoara asta? - caut cat mai multe informatii. Nu se cuvine sa o mananc fara sa fi facut... cunostinta. I se mai spune: varza chinezeasca, salata chinezeasca, varza shantung sau hakusai. E un ingredient comun in salate si tot felul de preparate de cruditati de pe intinsul Asiei. Are o rezistenta extraordinara la frig si isi continua ciclul de viata chiar si sub zapada. De aici si numele de "salata de gheata" ce i se mai da. In Extremul Orient numele ei este hakusai si se cultiva pe suprafete destul de mari, tocmai datorita calitatii ei de a face fata temperaturilor reduse.
M-am imprietenit cu varza asta ciudata atat de tare, incat nici nu stiu daca as mai vrea sa o transform in ceva de mancare. Si, totusi, am de ales intre doua retete, la fel de apetisante. O salata cu branza feta, rosii, castraveti, ardei, masline si marar, bine asezonata cu ulei de masline. Sau o salata mexicana - chiar, cum vor fi ajuns mexicanii sa cunoasca delicioasa varza de Pekin (?), probabil tot de la hipermarket o cumpara! - cu boabe de fasole, alune, soia, seminte de floarea soarelui si ulei de porumb. Cantaresc ambele retete. Si imi dau seama ca, daca acum nu am fi in post - as fi preferat o pizza cu un profil international perfect: mai multe feluri de branza, sos de rosii, bucati de ceafa de porc la gratar, tzatziki, oregano si... orice iti mai da prin minte. Ce ziceti - incercati?