JURNALUL DE BUCATARIE
Bogdan Musatescu - Fasolea batuta e fericita ⢠Un romantic si in bucatarie ⢠Carne de post cu mujdei ⢠Parfumerie in pahar conic ⢠Renascuta pe malul apei ⢠Renascuta pe malul apei ⢠Ritual de Ignat sau Povestea porcului ⢠Energia vietii la greci
Invatacel la colinde
EDITORIAL
|
Si cantecul se inalta subtire, din vocile lor impletite. Ceas sfant! Ceas cald si luminos! Si undeva, sus, Dumnezeu priveste imaginea aceasta si o binecuvanteaza.
Si undeva, sus, Dumnezeu aude firul cantecului cum se desface de pe gogoasa de matase si se face borangic⦠Si inima lui se umple de candoarea intamplarii la care e martor.
Acest timp al invatarii colindelor e cea mai frumoasa amintire pe care o am din propria-mi copilarie. Si cati dintre dumneavoastra nu o adapostesc in suflet! Sufletul cu poarta ce abia asteapta sa fie deschisa, "Ca va vin colindatori,/ Noaptea pe la cantatori,/ Si v-aduc pe Dumnezeu,/ Sa va mantuie de rauâ¦"
Si ma-ntorc si eu in bucataria copilariei unde mama cocea turte pentru "pelincile lui Hristos", iar eu, in lumina difuza, o priveam cu ochi mari si uimiti, respirand o data cu cuvintele colindului, caci se anunta venirea Lui, "Dumnezeu adevarat,/ Soare-n raze luminat".
.
Citește pe Antena3.ro
Reteta de suflet
A cumpara de la hipermarket a devenit un fel de... sport national. Gasesti aproape tot ce vrei sa iei, ba si ceva pe deasupra. Oricum, impresia mea e ca intri pe usa cu gandul sa cumperi ceva si iesi de acolo cu caruciorul plin cu tot felul de lucruri care nu ti-au bantuit niciodata visele. Privesc acum la varza asta de Pekin. O andiva ceva mai mare. Alb-verzuie, avand forma unei mingi de rugby si destul de tare, de o strang cu toate cele zece degete - semn ca foile sunt indesate bine. Nu sunt foarte sigura ce am cumparat. O varza sau o salata?Sau mai bine un ou dogmatic... Asa cum sta acum, pe placa de taiat din bucatarie, pare mai degraba un cap brancusian, cufundat in somn. Inainte sa iau o hotarare - ingredientul pretios al carui fel de mancare va fi verzisoara asta? - caut cat mai multe informatii. Nu se cuvine sa o mananc fara sa fi facut... cunostinta. I se mai spune: varza chinezeasca, salata chinezeasca, varza shantung sau hakusai. E un ingredient comun in salate si tot felul de preparate de cruditati de pe intinsul Asiei. Are o rezistenta extraordinara la frig si isi continua ciclul de viata chiar si sub zapada. De aici si numele de "salata de gheata" ce i se mai da. In Extremul Orient numele ei este hakusai si se cultiva pe suprafete destul de mari, tocmai datorita calitatii ei de a face fata temperaturilor reduse.