x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"O îmbinare între tradiţie şi modernitate"

0
Autor: Maria Belu-Burtea 12 Noi 2009 - 00:00
Arhiva personală Constantin Barbu/
Vezi galeria foto

Constantin Barbu, student la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, pasionat de fotografie, a ajuns în Coreea în urmă cu mai bine de un an.



"Am plecat cu o bursă de studii la Yeungjin College, unul dintre cele mai prestigioase colegii din Coreea, într-un oraş din partea de sud a ţării, Daegu. Un orăşel de vreo trei milioane de locuitori, aproape de Marea Japoniei. Am plecat ca să găsesc aventura, ca să trec printr-o experienţă radical diferită de orice aş fi putut găsi în Europa."

Pentru el, Coreea e un loc ciudat, "o îmbinare ciudată între tradiţie şi modernitate, condimentată din belşug cu paprika şi piper negru. Orezul este în mod sigur cel mai important element din dieta oricărui coreean. Unul dintre cele mai populare snack-uri care pot fi găsite la aproape orice magazin, cam ca pufuleţii de la noi, e un rulou din orez şi legume sau peşte, învelit în alge numit bibimbap".

De la Constantin Barbu am aflat că mâncarea coreeană se remarcă printr-un fel care nu mai este preparat nicăieri în lume: kimchi, o combinaţie de legume (în principal varză) murate şi apoi fermentate în butoaie de lut îngropate timp de cel puţin câteva luni. "Totul este condimentat cu paprika şi piper, în cantităţi mai mult decât generoase. Oferit la orice masă ca banchan sau fel secundar, kimchi-ul a ajuns să fie integrat în orice, de la spaghete la ciocolată, spre uimirea (şi uneori dezgustul) străinilor", precizează Constantin.

MÂNCĂRURI SPECIFICE
Da, se mănâncă într-adevăr carne de câine! Însă "nu toată lumea preferă aşa ceva şi nici nu este ceva disponibil chiar oriunde". Tot de la interlocutorul nostru aflăm că fiecare masă coreeană este formată dintr-un fel principal, în general carne de porc sau pui, orez (numit local bap) şi cel puţin trei banchan (feluri secundare). O masă copioasă poate include până la 20-30 de banchan diferite, care variază de la omniprezentul kimchi la peşte uscat, scoici sau insecte.

Înainte de fiecare masă, pentru a deschide apetitul (sau uneori chiar ca fel principal), este servită o ciorbă numită jigga, iute sau dulce, preparată în general din peşte şi legume. "Una dintre cele mai populare mâncăruri coreene este ssamgyeopsal. Carnea de porc sau pui este prăjită de meseni la un grătar situat în centrul unei mese rotunde şi apoi trecută prin sos de soia şi susan. Usturoiul, ceapa şi mugurii verzi de soia completează un barbecue unic", ne descrie Constantin.

PEŞTELE AŞTEAPTĂ GURMANZII
Locuitorii Coreei mănâncă destul de rar acasă. "Mii de mici restaurante, cu doar două-trei mese, sunt prezente pe aprope orice stradă din Coreea, fie că este vorba de Seul sau de cel mai mic sătuc de pe malul mării. Iubitorii de peşte şi fructe de mare vor fi de asemenea foarte fericiţi aici", crede Constantin Barbu. Disponibile la preţuri modice în restaurante şi pieţe de peşte, sushi, sashimi, creveţi şi alte reţete savuroase aşteaptă gurmanzii.


Specific
Băutura tradiţională coreeană este Soju, un fel de ţuică de orez cu 20 de procente de alcool. Soju este nelipsit de la orice masă şi este consumat în cantităţi impresionante. Deserturile coreene aproape că lipsesc, fiind reprezentate mai ales de prăjituri din orez şi de un tip de jeleu făcut din fasole dulce. Importurile sunt de asemenea foarte populare, fiind disponibile aproape toate fursecurile şi foetajele occidentale.
Citeşte mai multe despre:   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de