x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "O îmbinare între tradiţie şi modernitate"

"O îmbinare între tradiţie şi modernitate"

de Maria Belu-Burtea    |    12 Noi 2009   •   00:00
"O îmbinare între tradiţie şi modernitate"
Sursa foto: Arhiva personală Constantin Barbu/

Constantin Barbu, student la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, pasionat de fotografie, a ajuns în Coreea în urmă cu mai bine de un an.



"Am plecat cu o bursă de studii la Yeungjin College, unul dintre cele mai prestigioase colegii din Coreea, într-un oraş din partea de sud a ţării, Daegu. Un orăşel de vreo trei milioane de locuitori, aproape de Marea Japoniei. Am plecat ca să găsesc aventura, ca să trec printr-o experienţă radical diferită de orice aş fi putut găsi în Europa."

Pentru el, Coreea e un loc ciudat, "o îmbinare ciudată între tradiţie şi modernitate, condimentată din belşug cu paprika şi piper negru. Orezul este în mod sigur cel mai important element din dieta oricărui coreean. Unul dintre cele mai populare snack-uri care pot fi găsite la aproape orice magazin, cam ca pufuleţii de la noi, e un rulou din orez şi legume sau peşte, învelit în alge numit bibimbap".

De la Constantin Barbu am aflat că mâncarea coreeană se remarcă printr-un fel care nu mai este preparat nicăieri în lume: kimchi, o combinaţie de legume (în principal varză) murate şi apoi fermentate în butoaie de lut îngropate timp de cel puţin câteva luni. "Totul este condimentat cu paprika şi piper, în cantităţi mai mult decât generoase. Oferit la orice masă ca banchan sau fel secundar, kimchi-ul a ajuns să fie integrat în orice, de la spaghete la ciocolată, spre uimirea (şi uneori dezgustul) străinilor", precizează Constantin.

MÂNCĂRURI SPECIFICE
Da, se mănâncă într-adevăr carne de câine! Însă "nu toată lumea preferă aşa ceva şi nici nu este ceva disponibil chiar oriunde". Tot de la interlocutorul nostru aflăm că fiecare masă coreeană este formată dintr-un fel principal, în general carne de porc sau pui, orez (numit local bap) şi cel puţin trei banchan (feluri secundare). O masă copioasă poate include până la 20-30 de banchan diferite, care variază de la omniprezentul kimchi la peşte uscat, scoici sau insecte.

Înainte de fiecare masă, pentru a deschide apetitul (sau uneori chiar ca fel principal), este servită o ciorbă numită jigga, iute sau dulce, preparată în general din peşte şi legume. "Una dintre cele mai populare mâncăruri coreene este ssamgyeopsal. Carnea de porc sau pui este prăjită de meseni la un grătar situat în centrul unei mese rotunde şi apoi trecută prin sos de soia şi susan. Usturoiul, ceapa şi mugurii verzi de soia completează un barbecue unic", ne descrie Constantin.

PEŞTELE AŞTEAPTĂ GURMANZII
Locuitorii Coreei mănâncă destul de rar acasă. "Mii de mici restaurante, cu doar două-trei mese, sunt prezente pe aprope orice stradă din Coreea, fie că este vorba de Seul sau de cel mai mic sătuc de pe malul mării. Iubitorii de peşte şi fructe de mare vor fi de asemenea foarte fericiţi aici", crede Constantin Barbu. Disponibile la preţuri modice în restaurante şi pieţe de peşte, sushi, sashimi, creveţi şi alte reţete savuroase aşteaptă gurmanzii.


Specific
Băutura tradiţională coreeană este Soju, un fel de ţuică de orez cu 20 de procente de alcool. Soju este nelipsit de la orice masă şi este consumat în cantităţi impresionante. Deserturile coreene aproape că lipsesc, fiind reprezentate mai ales de prăjituri din orez şi de un tip de jeleu făcut din fasole dulce. Importurile sunt de asemenea foarte populare, fiind disponibile aproape toate fursecurile şi foetajele occidentale.

×
Subiecte în articol: geografii culinare