x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O istorie cu capre, iezi şi brânză maturată

0
Autor: Magda Cristina Ursache 30 Sep 2010 - 00:00
O istorie cu capre, iezi şi brânză maturată Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Deşi poate nu sunteţi învăţaţi să mâncaţi carne de capră sau poate nici măcar brânză de capră, există un loc unde produsele obţinute de la acest animal fac parte din meniul zilnic: la Criţ, la ferma de capre a lui Adrian Ioan Suciu.

"Mie cel mai mult îmi plac caprele", ne destăinuieşte interlocutorul nostru. "Sunt un pic năbădăioase şi curăţă cam tot ce prind, dar merită să le creşti. Când eram copil, nu erau capre pe aici. Nu m-am gândit că o să cresc capre sau că o să fac brânză, vroiam să mă fac pădurar, dar uite că s-a întâmplat şi asta.".

Şi bine a făcut nea Adrian că nu s-a făcut pădurar, altfel nu mai gustam noi din brânza asta bună şi deosebită de capră. Şi zic "deosebită" pentru că el o face diferit decât brânzeturile cu care suntem noi obişnuiţi, după reţete preluate de la alţi specialişti în brânză din Occident sau create de el însuşi. Brânza lui nu este renumită numai printre târgurile de bunătăţuri gastronomice interne, ci şi în Europa. Împreună cu cei de la Fundaţia ADEPT, Adrian Suciu a participat la un mare festival gastronomic din Italia, unde a avut ocazia de a se întrece în brânză cu italienii şi francezii, marii brânzari ai Europei. "Brânza românească a fost foarte apreciată. Mai ales brânza de burduf în coajă de brad şi telemeaua. Ei nu prea fac brânzeturi proaspete, ci mai degrabă maturate. Şi de la ei am luat şi eu tehnica maturării brânzei şi am început şi eu să fac pe la noi. Fac chiar şi brânză cu mucegai, iar cu diverse condimente făceam deja de ceva vreme".

BRÂNZĂ CONDIMENTATĂ
Printre specialităţile de brânzeturi ale lui Adrian Ioan Suciu se numără brânza cu nuci, cu chimen, cu ardei sau cu mirodenii. "Sunt tehnici mai puţin obişnuite aici. Mulţi nu le înţeleg şi se cam feresc de ele. Oricum, brânza maturată are un gust mai deosebit decât brânza proaspătă şi ţine şi mai mult, până la 6 luni de zile, dacă se păstrează la rece. În România foarte puţină lume consumă brânză maturată".

Întrebat dacă e greu de făcut o astfel de brânză, sau cea cu mucegai, Adrian ne-a răspuns prompt că nu e greu de făcut, doar că durează destul de mult. "Se face brânza normal, cum se face ea, apoi se combină cu diferite ingrediente, condimente precum ardei, busuioc, chimen, cimbru, mărar. Apoi se freacă brânza cu sare şi se presează 24-48 de ore. Apoi se lasă pe raft la macerat până la 6 luni de zile. La un kilogram de brânză maturată intră cam 14-16 litri de lapte. De aceea şi este mai scumpă. Este productivă, dar scade foarte mult la procesul de maturare. La brânza cu mucegai, trebuiesc şi anumite condiţii. Se face la o temperatură mai mare şi în beciul aerisit. Trebuie să aibă umezeală multă, pentru că dacă nu este umezeală, brânza se crapă. Eu nu am ajuns să cultiv mucegai încă. Brânza îşi formează ea singură o coajă, nu e pulverizată cu ceva. Devine ca şi camembertul la coajă, doar că nu este la fel de moale la mijloc, aceasta fiind presată bine, e mai tare. Asta este marca mea".

REŢETELE ELENEI SUCIU
Doamna Elena, soţia lui Adrian Suciu, găteşte cu plăcere şi mâncare săsească, şi mâncare ardelenească, dar neapărat de capră. "Ciorba de capră şi ciorba ardelenească cu ciolan afumat, în pâine, sunt două dintre cele mai importante preparate ardeleneşti pe care le fac. Săseşte am învăţat să gătesc de la o tanti de aici din sat. Foarte mult preparau ei supă de tăiţei de casă şi carne de găină cu sos de rubarbăr. Supa de tăiţei se face din găină de casă, legume foarte multe şi, ca specific, ei pun şi gulie.

Îi dă un gust mai dulce. Mai demult, faima acestor tăiţei era că se tăiau cu mâna şi se întreceau cine îi taie mai subţiri. Şi ei nu îi presară cu făină. Dar nu se lipesc pentru că nu pune sare în aluat. Şi aşa iese şi supa limpede. Găina de la supă o foloseşti apoi la felul doi, cu sos de rubarbă. Sau de vişine. Aşa era înainte la saşi, la nunţi sau la ocazii: găină cu sos de rubarbăr sau de vişine. Sosul de rubarbăr este ceva deosebit. Pentru a-l prepara, se pune puţin ulei cu puţină ceapă la prăjit. Se adaugă apoi rubarbărul tăiat cubuleţe, iar la saşi nu se curăţă, doar se spală şi se taie. Se pune peste ceapă şi se acoperă cu apă. Se dă un clocot şi se pune sare şi zahăr, puţin mai mult. Se adaugă şi frunze de pătrunjel şi, cine preferă, un pic de usturoi. Se drege la urmă cu puţină smântână şi puţină făină. Se mănâncă cu o carne de pui sau de vită".

Întrebată de desert, doamna Elena a amintit de lichiu, o prăjitură specific săsească pe care a învăţat-o de la socri şi de la puţinii saşi rămaşi în sat.

DIN CĂRNIŢĂ DE IED
Şi pentru că suntem la o fermă de capre, nu am putut să ne abţinem să nu întrebăm cum se cresc aceste animale. Răspunsul a venit simplu: cam ca oile. Adică tot ca oile se duc primăvara la munte şi se aduc înapoi la sfârşit de toamnă. Mai devreme puţin ca oile, că, de, iezii sunt mai sensibili. Şi trebuie avut grijă de ei, pentru că iau locul căpriţelor bătrâne ce devin pastramă. Iezii ăşia mi se par mie tare răsfăţaţi. Abia în al doilea an intră în producţie şi sunt buni de prăsilă. Aşa că până atunci stau şi mănâncă şi se joacă. Dar şi când le vine vremea de tăiat, au o carne aşa de bună, din care se poate prepara mai orice, după spusele lui Adrian Suciu.

"Facem din carne de ied şi de capră tocăniţă, ciulama, ciorbă, drob, ba chiar şi cârnaţi, pastramă sau babic. Foarte bună iese şi o reţetă păstorească, de se face la stână. Se cheamă ceaun de ied şi se face aşa: se pune ceapă, foarte multă, cam 2 kilograme, tocată în ulei. Se căleşte foarte bine şi se pune carnea de ied, porţionată, cu tot cu os. Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă până scade şi de la acea ceapă se face un sos. Se mai pune un pic de vin şi se mai lasă să fiarbă şi se mai pune, de culoare, un pic de boia dulce sau pastă de bulion. Condimentele folosite sunt doar sare şi piper".


Casa Prinţului
Se ştie că Prinţul Charles al Marii Britanii are mai multe case prin satele săseşti. Cea mai cunoscută este cea de la Viscri, sat aflat la o aruncătură de băţ de Criţ, peste deal. Când a fost să facem însă fotografiile pentru acest articol, în grădina familiei Suciu, am remarcat un gard parcă mai frumos decât toate, chiar în spatele grădinii, peste un şanţ de scurgere a apelor din torente, primăvara. Lăudăm gardul, apoi casa care se vede în spatele lui. "Cum, nu ştiţi? E una dintre casele Prinţului", ne lămureşte Adrian Suciu. "A renovat-o frumos. Acum vine din când în când câte cineva şi are grijă de ea". Urcând spre biserică, aveam să trecem şi noi pe lângă zidurile abia văruite, admirându-i frumuseţea saxonă.

Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 



Mai multe titluri din categorie

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...

Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”

Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”
Galerie Foto De ziua ei, Antena 1 sărbătoreşte în familie, cu un festival de râs şi distracţie, oferindu-le telespectatorilor trei ediţii speciale de roast – Râzi cu RoaST! Astfel, pe 29, 30 noiembrie şi 1 decembrie, de...

Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile

Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile
Galerie Foto Asia Express sezonul 4 și-a desemnat aseară căștigătorii. Marele titlu, amuleta de 30.000 de Euro și coroanele de pe Drumul Împăraților au ajuns la Mihai și Elwira Petre....

Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi

Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi
Galerie Foto Pescuitul cu magneţi este unul dintre hobby-urile practicate cu pasiune de mulţi dintre români, pasionați de comori. Este relaxant, provocator şi aduce satisfacţii numeroase celor ce îl practică. Această formă...

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...
Serviciul de email marketing furnizat de