x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O lume in dinţii furculiţei

O lume in dinţii furculiţei

17 Oct 2007   •   00:00

Pe malul Lacului Leman, la Vevey, indreptăndu-ne spre Alimentarium, ne-am pomenit dinainte cu uriaşa furculiţă de inox infiptă, de o mănă nevăzută, in "carnea" apei.

Anul 1608. Thomas Coryat, un călător englez in trecere prin Veneţia, este sedus de-o "practică" prea puţin obişnuită in acele vremuri, pe care nu ezită să o descrie: "Am observat in toate oraşele Italiei un obicei care nu există in nici o altă ţară pe care am vizitat-o şi cred că nu există la nici o naţiune creştină. Italienii, ca şi o parte dintre străinii care locuiesc in Italia, se servesc tot timpul la masă de un instrument numit «furculiţă», de care se ajută pentru a tăia carnea din farfurie; ei ţin intr-o mănă cuţitul şi in cealaltă furculiţa. Orice individ, care aşezat la o masă cu mai mulţi convivi, atinge cu degetele vreo bucată de carne din farfurie, este privit cu ochi răi de comeseni, ca şi cum ar fi comis o mare greşeală. Furculiţele sunt in general din fier sau din oţel, unele sunt din argint, dar acestea sunt folosite numai de gentilomi. Raţiunea acestui obicei este că italienii nu pot suporta să fie atinse măncărurile lor cu vreun deget, nici măcar al propriilor măini. (…) Eu insumi am considerat bine să imit această modă italiană, nu doar căt am stat in Italia, ci şi in Germania şi apoi in Anglia. Ceea ce l-a făcut pe unul dintre savanţii mei prieteni ca, in glumă, să nu inceteze să mă numească, la masă, «furcier» (poartă-furcă), doar pentru că mă servesc de furculiţă in timp ce mănănc".

Mi-am reamintit această istorioară veche de patru secole cănd, pe malul Lacului Leman, la Vevey, indreptăndu-ne spre Alimentarium, ne-am pomenit dinainte cu uriaşa furculiţă de inox infiptă, de o mănă nevăzută, in "carnea" apei. Reflectănd in ea, neverosimil, vălurirea verzuie a lacului, cerul răvăşit de nori de ploaie şi culmile imbrăcate in zăpadă ale munţilor de pe ţărmul celălalt, furculiţa-sculptură de la Vevey părea să-şi fi infipt dinţii in chiar istoria lumii. O lume care, de-o jumătate de mileniu, ii este vasală.

×
Subiecte în articol: alimentarium