Nu e rău să ne aducem aminte că din banala carne de pui se pot face nişte feluri de mâncare rapide şi spectaculoase. Atunci când ai musafiri la masă, nu ştii ce să mai inventezi şi nu ţi se pare suficient de festiv să le serveşti piept de pui. Dar dacă din el prepari o ruladă, iar garnitura se găseşte chiar în interiorul ruladei, şi dacă totul este „împachetat” în foitaj, atunci succesul e garantat. Este reţeta pe care Nely Matran, maestru bucătar, deţinătoare a multor alte premii şi trofee, ne-a oferit-o şi pe care am preparat-o împreună, pentru ca nu cumva să ne scape vreun „secret de fabricaţie”.
Ruladă din piept de pui
Ai nevoie de două bucăţi de piept de pui, două cepe, două ciuperci, o mână de carne tocată de pui sau de porc, două ouă, o foaie de aluat de foitaj. Cele două bucăţi de piept de pui se ung cu un pic de ulei, boia şi cimbru şi se bagă la cuptor pentru câteva minute. Ele nu ajung să se rumenească, dar nici crude nu mai sunt. În acest timp, într-o tigaie se călesc ceapa şi ciupercile tăiate mărunt. După ce le-am călit, facem acelaşi lucru cu o mână de carne tocată de pui (sau chiar de porc dacă vreţi). La final, cele două compoziţii se amestecă şi se lasă să se răcească. Numai după ce s-au răcit suficient, se adaugă un ou şi condimente. Acestea au fost cele mai importante operaţii.
De acum e şi mai simplu, se ia o bucată de foitaj, se întinde pe foaie un pat de compoziţie – adică: ceapa, ciupercile şi carnea tocată – deasupra se aşază cele două bucăţi de piept de pui, care între timp s-au răcit şi ele, şi peste pieptul de pui mai aşezăm din nou un strat de compoziţie. Se rulează frumos şi strâns şi se obţine un fel de „cozonac” numai bun de pus în formă, la cuptor.
Acum este momentul să vă divulgăm câteva secrete de care e musai să ţineţi cont, indiferent ce fel de mâncare pregătiţi. Atunci când se foloseşte aluat, niciodată nu se pune compoziţia caldă în interior. Atunci când ungem foitajul pe deasupra cu un gălbenuş de ou, acest lucru ne ajută să recunoaştem când preparatul nostru este gata, numai după culoarea rumenă de deasupra. Şi, nu în ultimul rând, atunci când căliţi ceva, cel mai bine este să o faceţi în ulei de floarea-soarelui în care să adăugaţi şi o bucăţică de unt.
Aşadar, ungem rulada cu un gălbenuş de ou în care am pus un vârf de sare şi unul de zahăr şi o băgăm la cuptor. Ea va fi gata imediat, pentru că toate ingredientele din interior sunt aproape preparate.
Compoziţia care are ceapă şi ciuperci ţine de fapt loc şi de garnitură, aşa că nu mai trebuie să adăugăm decât, eventual, o salată de pătrunjel sau câteva murături. Se taie felii groase de două degete şi se serveşte caldă sau rece.
Dacă vrem să ornăm frumos farfuria, putem să calim repede nişte felii de morcov şi păstârnac, tăiate foarte subţire pe lung, împreună cu nişte şuviţe de gutui.
O reţetă rapidă, spornică, arătoasă, gustoasă, de efect şi deloc scumpă, care se poate prepara când deja musafirii sună la uşă!