x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O tentaţie magică, un gust divin

O tentaţie magică, un gust divin

de Simona Chiriac    |    25 Iun 2009   •   00:00
O tentaţie magică, un gust divin
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Vă invit într-o călătorie a simţurilor! O călătorie în care cele mai bine păzite secrete ale maeştrilor gelatieri italieni sunt dezvăluite gurmanzilor amatori de plăceri irezistibile. Poftiţi, aşadar, să descoperiţi adevărata gelato italiană (o îngheţată cu totul altfel), alături de ciocolată premium în cioccogelateria din inima Bucureştiului, undeva pe Calea Victoriei.



Gelato este întotdeauna ceva special. Spre deosebire de îngheţatele cumpărate de la magazin (produse la scară industrială şi care, de foarte multe ori, înşală simţurile cu senzaţii dulci), gelato promite mult mai mult. În primul rând, fiecare linguriţă de gelato ascunde în spate o poveste, tradiţie transmisă din generaţie în generaţie şi multă pasiune. Evident, reţeta, care trebuia să rămână secretă, a creat în jurul "îngheţatei italiene" o anume aură de mister. Fiind un produs strict artizanal, românii nu ar fi putut gusta niciodată gelato, decât dacă ar fi călătorit către Piemonte, Toscana sau Milano. De câţiva ani însă, orice gurmand poate savura gelato desăvârşită cu ciocolată de lux, nougat, alune sau fructe, chiar la el acasă.

Formula secretă
O inovaţie tehnică (ce a apărut în urma a nu mai puţin de trei ani de cercetare) a permis ca în Coreea, Taiwan, Grecia, Austria sau România, adevăraţii cunoscători ai gusturilor rafinate să poată gusta un gelato autentic. Punctul de pornire: formula secretă. Cunoscută până acum doar maeştrilor gelatieri, a fost recreată, simplificându-se astfel procesul de producere. Formula ideală pentru gelato (iar cea creată de Venchi respectă întru totul tradiţia) "conţine un amestec perfect de diferite tipuri de zahăr (glucoză, fructoză), fibre care creează structura, un lichid (poate fi apă, lapte sau smântână) şi arome (ciocolată adevărată premium - cea mai bună din lume -, fructe, alune de pădure, nougat)", explică Andrea Celada, export manager în cadrul Venchi. Iar toată magia constă în combinarea diferitelor ingrediente pentru a crea o simfonie a gusturilor. De fapt, o adevărată artă.

Natural, sănătos, perfect
Un produs proaspăt, natural, cu un conţinut foarte mic de grăsimi, în care fiecare aromă este foarte bine pusă în evidenţă, astfel încât, savurând chiar şi numai o linguriţă de gelato, să simţi un curcubeu de arome. Fiind foarte delicată (nu conţine nici un aditiv sau conservant), se poate păstra doar trei-patru zile, iar pentru că punctul de îngheţare este la -9 grade Celsius, o dată topită, are exact acelaşi gust ca o cupă de îngheţată proaspăt aşezată în cornet. În acelaşi timp, gelato se adaptează diferitelor gusturi, culturi  şi civilizaţii. De exemplu, în Asia, unde accentul se pune pe gusturile picante, foarte condimentate, gelato nu trebuie să fie foarte dulce. Aşa că a fost creată o formulă specială pentru această zonă a lumii. Interesant este că a prins atât de bine, încât şi în Italia ("patria gelato") a fost introdusă varianta mai puţin dulce, dar la fel de savuroasă. Mereu accentul se pune pe folosirea ingredientelor locale şi a celor de sezon (a merge mână de mână cu anotimpurile...). În Grecia, gelato cu iaurt este foarte gustoasă, aşa cum în Taiwan cea cu mango este fantastică. În România, laptele proaspăt, de foarte bună calitate, este tot secretul.

Cât despre îngheţatele de fructe... Închipuiţi-vă o căpşună mare, zemoasă şi parfumată, deghizată în gelato. Simţi în gură gustul ei văratic, ca şi cum ai fi cules-o cu mâna ta din grădină. O superexperienţă!

Plăcere
Cea mai bună ciocolată din lume este pe măsura unui gelato. Iar combinându-le, poţi spune că atingi culmea rafinamentului. Peste 350 de sortimente de ciocolată, ce nu conţin gluten sau zahăr, iar fiecare bucăţică de plăcere este de fapt o călătorie de jur-împrejurul lumii. Fiind blend, ciocolata este o combinaţie de cacao din centrul Americii, cu un gust şi aromă specifice, sudul Americii (mult mai complexă, cu un uşor gust fructat) şi africană, cu un gust mai pronunţat, amar. Amestecul ideal al acestora oferă experienţa perfectă. Şi nu întâmplător, cu această ciocolată sunt serviţi participanţii la Gala Premiilor Nobel pentru Pace. Iar mărturia sinceră a lui Kevin Spacey, atunci când a ţinut un discurs în cadrul ceremoniei, este poate cel mai bun ambasador: "Trebuie să aşteptaţi puţin. Înainte de a vorbi, trebuie să termin această ciocolată. Este cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată!". Adăugaţi la toate acestea un vin cu tradiţie italiană, din struguri mângâiaţi de soare, şi aveţi în faţă reţeta unei zile perfecte.

×
Subiecte în articol: profesionistii gelato