x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Obiceiuri „ante”, la vremuri noi

0
Autor: Veronica Bectas 19 Ian 2011 - 17:40
Obiceiuri „ante”, la vremuri noi

147251-bucate21-30-9.jpgNu ştiu cum se face dar mereu ajung să discut cu prietenii sau cunoştinţele despre mâncare. După Revoluţie, mi-am propus să-mi schimb unele obiceiuri. Adică să nu mă mai uit în plasele oamenilor întâlniţi pe stradă, să nu mai discut despre mâncare, să nu-mi fac provizii. Aş! Se pare că cineva nu-i lasă pe oameni să-şi schimbe anumite deprinderi. O fostă colegă de-a mea, Nuţi, păţeşte la fel. Zilele trecute m-am întâlnit cu ea. Nu o mai văzusem de 20 de ani. Nu s-a schimbat prea mult, doar a îmbătrânit cu tot atâţia ani. Eu, nu! Doar ea! Aşa a zis, ca să mă flateze! Eu m-am flatat şi am invitat-o pe la mine. Am întrebat-o încotro merge şi mi-a zis că merge la piaţa la care, culmea, mergeam eu de obicei. „Păi ce cauţi tu la piaţa mea?”, am întrebat-o ştiind că  stă în alt cartier. „Am auzit că e mai ieftină şi, până una-alta, mai văd şi eu altă lume! Mai ies din cartier!”, se justifică ea. Corect! Mi-am zis că aşa ar trebui să fac şi eu.

 

La atac
Am pornit la braţ şi ne-am interogat pe rând, ca să ne informăm despre viaţa noastră. I-am zis ce angajament de purificare îmi făcusem, angajament pe care, culmea, şi-l făcuse şi ea. Ne-am pus la punct în unele privinţe şi, fără să ne dăm seama, ne-am trezit studiind sacoşele celor care veneau din sens invers. „Nuţico, ce faci?”, îi zic mijind ochii a dojană veselă. „Păi, parcă avea nişte ştiucă în plasa aia”, răspunde ea nevinovată. Mda! Avea dreptate. Am mers mai departe şi am intrat în hală. Aici, m-am oferit să o duc peste tot, pentru că ea nu mai recunoştea locurile. A râs şi s-a lăsat condusă, până la un moment dat.
Nuţica era ca o fiară în faţa prăzii. Am întrebat-o ce vrea să cumpere şi mi-a zis că nu ştie, că se va orienta la faţa locului. Exact ca pe vremuri! Nu trebuia să-ţi faci un plan pentru că nu găseai ce-ţi trebuie.

Am cumpărat un pui, apoi am intrat în hala de carne. Nuţi şi-a cumpărat două kilograme de pulpă de porc şi o bucată de slănină afumată de la sibieni. Am ieşit şi am dus-o în hala de peşte. Nuţi a tras adânc aer în piept şi a urmat o vizită a tutu­ror meselor pe care se aflau tot felul de peşti. N-a ratat nimic. Apoi s-a hotărât şi a cumpărat două ştiuci potrivite, pe care le-a înghesuit în sacoşă. Am trecut pe la galantarele cu ouă, unde a descoperit o vânzătoare de la care cumpăra ea pe vremuri, şi mi-a făcut cunoştinţă cu ea, aşa, de-o relaţie. Am vizitat şi pe cele cu îmbrăcăminte, apoi am dus-o la hala de legume. Aici, Nuţi s-a holbat bine pe la toate tarabele, dar nu a rămas impresionată de preţuri. Nici felul în care era modernizată piaţa.

Am discutat despre copii, rude, ve­cini, foşti colegi şi, ca un făcut, am ajuns tot la gătit. Mă rodea o chestie. De ce şi-a cumpărat atâtea produse, dacă e doar ea cu soţul? şi, am întrebat-o. „Păi, le pun la congelator! Nu mai vin aşa curând pe aici. Pentru legume nu mai bat atâta drum!” „Ce drum dragă? Doar mergi cu tramvaiul şi te lasă aproape. Poţi să vii săptămânal”, îi zic. „şi în congelator ce pun? El stă degeaba? E nud, ca pe vremuri. M-am înfuriat şi mi-am zis că o să-l umplu.”

 

Cu prada în sacoşă
Ne-am îndreptat către staţia de tramvai. Nici n-am stat un minut că a şi venit tramvaiul meu. Nuţi avea o faţă confuză. şi-i zic: „Hai, dragă, pe la mine, că te duc eu acasă, mai târziu!” şi o împing în tramvai. Am ajuns acasă.
De cum a intrat în casă am scăpat-o de sacoşe şi am intrat în bucătărie. A făcut un tur cu ochii, apoi s-a aşezat la masă. Am îndesat cumpărăturile mele în cămară şi i-am dat o ţuică. Mică! Am pus de o cafea. Cât a fiert apa, am făcut un tur al apartamentului şi i-am ascultat părerile. Pe la ei apartamentele sunt ceva mai mari! Mi-a cerut un pahar cu apă. M-am scuzat şi i-am dat apă, apoi am scos din frigider un platou cu o prăjitură. „Negresă!”, făcu ea, uimită. „N-am mai mâncat de pe vremuri, când cumpăram de la cofetăria aia de la capătul autobuzului. Mai ţii minte ce bune erau? Şi, ieftine!”, mai zise ea fremătând de nerăbdare. I-am pus două bucăţi şi n-a aşteptat să-i dau linguriţe că a înşfăcat una cu degetele.

S-a mozolit la gură ca un copil. Închidea ochii de plăcere şi înghiţea treptat. După prima bucată, s-a scuzat şi mi-a zis că este „bestială”. I-am zis că-i dau reţeta pentru că e foarte simplă. S-a arătat încântată şi m-a pus să i-o scriu:
2 căni şi jumătate de mere rase, 2 căni de făină, o cană de zahăr, 3 ouă, o linguriţă şi jumătate de bicarbonat de sodiu stins în zeamă de lămâie, mirodenii după dorinţă, un praf de sare şi nuci prăjite strivite nu tocate. Toate astea se amestecă şi se toarnă într-o tavă cu pereţii mai înalţi, tapetată cu făină. Se pune la cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumeneşte puţin. O laşi în tavă ca să se răcească puţin. Crema se face din: 3 linguri de cacao, 8 linguri de zahăr, 3 linguri de lapte, o jumătate de pachet de unt, esenţă de rom. Amesteci cacao cu zahăr, lapte şi unt, într-un ibric, pe foc potrivit şi se obţine o cremă ca o smântână, adaugi esenţa de rom şi o laşi puţin la răcit, apoi o torni peste blatul din tavă. Laşi până a doua zi, o porţionezi şi o scoţi pe platou.
Am împăturit hârtia pe care i-am scris reţeta şi i-am băgat-o în buzunar. Am dus-o acasă şi, pe drum, ne-am depănat amintirile tot cu ochii la sacoşele celor din jur.

Citeşte mai multe despre:   povestiri din bucătărie,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de