x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ocrotitoarea Moldovei

Ocrotitoarea Moldovei

de Simona Chiriac    |    11 Oct 2006   •   00:00
Ocrotitoarea Moldovei
CALENDAR GASTRONOMIC
La 14 octombrie, Biserica Ortodoxa o pomeneste pe Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. In fiecare an, la Iasi, la Biserica Trei Ierarhi, vin oameni din toata tara sa se inchine la moastele celei despre care s-a spus ca au savarsit multe minuni. Oamenii vin cu credinta ca li se vor alina durerile sufletesti si li se vor curma suferintele.

Sfanta s-a nascut pe pamant sarbesc, in satul Epivat, in secolul al X-lea. Parintii ei i-au dat numele Parascheva, pentru ca a venit pe lume in ziua a sasea, numita la greci "paraschivi". Viata sa, desi scurta (a murit la varsta de 30 de ani), a fost una exemplara, in acord cu invataturile bisericii. Si-a impartit averea saracilor si a propovaduit iubirea de Dumnezeu. A murit in saracie si a fost ingropata la malul marii, asa cum se ingropau pe vremuri cei fara avere. In urma unei viziuni, un preot ii gaseste corpul neputrezit, chiar daca trecusera foarte multi ani de la moartea ei. Moastele sfinte s-au pastrat pentru o perioada la Constantinopol, iar la 14 octombrie 1641 domnitorul Vasile Lupu le aduce la Biserica Trei Ierarhi din Iasi, unde se afla si astazi. Fiind mare sarbatoare, biserica a instituit zi de post si rugaciune.

In calendarul popular, sarbatoarea Sfintei Parascheva a devenit un punct de hotar. Incepand de acum, oierii isi pregatesc turmele pentru iernat, coborandu-le de pe munte si stabilindu-se locurile in care vor ramane peste iarna. In multe sate se organizeaza targuri care au scopul de a pregati noul an pastoral. Se tocmesc ciobanii ce vor mana turmele in vara urmatoare si se valorifica lana, laptele si branza oilor. Desi este un prilej de petrecere si voie buna, nu sunt uitati nici cei care au trecut pe lumea cealalta, impartindu-se branza, paine si lapte.

TRADITII POPULARE

In calendarul popular, Sfanta Parascheva mai este numita si Sfanta Vineri, ocrotitoarea celor aflati la nevoie. Satenii o cinstesc cum se cuvine pentru a avea din nou un an bogat, plin de recolte. Nu se lucreaza, nu se coase si nici nu se toarce. In felul acesta, gospodarii se feresc de boli, de grindina si fulgere.

11-17 OCTOMBRIE

  • 11 M Sf. Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi; Cuv. Teofan Marturisitorul; Sf. Mucenite Zenaida si Filonila
  • 12 J Sf. Mucenici: Prov, Tarah si Andronic; Cuv. Cosma, Episcopul Maiunei
  • 13 V Sf. Mucenici: Carp, Papil, Agatodor si Agatonica
  • 14 S †) Sf. Cuvioasa Parascheva; Sf. Mucenici: Nazarie, Ghervasie, Protasie si Silvan
  • 15 D Sf. si Cuv. Mc. Luchian; Cuv. Savin si Vars episcopii
  • 16 L Sf. Mucenic Longhin Sutasul; Sf. Mucenici: Leontie, Dometie si Terentie
  • 17 M Sf. Prooroc Osea; Cuv. Mucenic Andrei Criteanul
  • ×