x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ofrande rituale de vară

0
Autor: Simona Chiriac 16 Iul 2009 - 00:00
Ofrande rituale de vară

Multe sunt poveştile despre Sânt-Ilie şi multe sunt pricinile care îl fac temut printre gospodari. Se spune că la 20 iulie, atunci când este pomenit de tot norodul, cerul se deschide, Sânt-Ilie arătându-se alături de Dumnezeu.



Conform tradiţiilor populare, el a fost în viaţa pământească un surugiu ce a făcut multe fapte bune, motiv pentru care a fost ridicat la cer cu tot cu căruţă şi cai. În acelaşi timp, el are în păstrare ploaia, fulgerele şi tunetele. Călătorind pe bolta cerească în carul său cu totul şi cu totul din aur, tras de cai cu potcoave de argint ce scapără fulgere, el biciuieşte dracii (iar atunci se aud tunetele ce-i sperie pe gospodari) şi-i face să se îndepărteze de oameni.

STĂPÂN PESTE CER
"Sfântul Ilie are şapte tunuri: de ploaie, de secetă, de foamete, de holeră, de boli, de moarte şi de bătălie; cu ele orânduieşte el. (...) Pe cer nu se poate cunoaşte care e nor de ploaie curată şi care de grindină; norii de ploaie curată sunt traşi de Sfântul Ilie cu un bou, ca să dea apă printre piatră. Câteodată acest bou trage aşa de greu, că se aude icnitul şi opintitul lui până la noi pe pământ; necuratul trage gheaţa cu putere de foc." (T. Pamfile - "Sărbătorile la români")

În tradiţia populară, cerul este închipuit ca fiind o copie (la dimensiuni fantastice) a lumii de pe pământ. Acolo se află încăperi despre care nimeni nu ştie ce găzduiesc, cheile fiind ţinute de Sf. Petru.

MOŞII DE SFÂNTUL ILIE
Femeile din sat au grijă ca în această zi să adune copiii de prin sat la umbra merilor. Atunci sunt scuturaţi pomii pentru prima dată, copiii culegând merele, existând astfel credinţa că şi cei trecuţi pe lumea cealaltă se vor bucura. După ce sunt duse la biserică, fructele se dau de pomană, pentru ca pe lumea cealaltă merele să se facă cu totul şi cu totul de aur. Multe dintre fructe se ung cu miere şi se servesc la masă.

În zori, femeile care ştiu a face vrăji culeg diferite plante de pe câmp pe care le stropesc cu sânge de cocoş. Puse la păstrare, ele vor fi presărate în apa în care se vor scălda cei care au răni sau suferă de diferite boli.


Papanaşi cu caise
Ingrediente: 400 g brânză de vaci, două ouă, un sfert de linguriţă cu bicarbonat de sodiu, un vârf de linguriţă cu sare, 450 g făină, două pliculeţe zahăr vanilinat, 300 g iaurt, un borcan cu gem de caise,
500 g caise proaspete, 100 g miez de nucă, zahăr vanilinat, ulei de floarea- soarelui.
Preparare: Într-un bol mai mare se pun ouăle, sarea, bicarbonatul de sodiu, miezul de nucă şi 200 g caise tocate mărunt, brânza de vaci şi 50 ml iaurt. Se amestecă bine ca să se încorporeze ingredientele, se presară făina cernută şi se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios. Dacă este prea moale sau se lipeşte, se mai adaugă puţină făină. Se formează cerculeţe din trei sferturi de aluat şi din ce rămâne se formează biluţe. Se prăjesc în ulei încins, se scot cu o spumieră şi se aşază pe şerveţele absorbante. Pe un platou se pune
un cerculeţ, se toarnă gem de caise, se presară restul de caise tocate, se aşează bila de aluat şi se presară zahăr pudră. Se servesc ca atare sau cu iaurt amestecat cu zahăr vanilinat.

Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel
Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...
Serviciul de email marketing furnizat de