x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Olga Delia Mateescu si poezia bucatariei

0
11 Ian 2005 - 00:00

RETETA DE VEDETA

Intre teatru Si literaturA


POMPILIU KOSTAS RADULESCU

Cand eram mic, in drumul meu spre scoala intalneam in fiecare zi un batran vanzator de gogosi. Statea cumine in coltul lui, cu ladita atarnata de gat ca un tambal. Nu-si striga marfa niciodata, dar intra mereu in vorba cu cei care veneau sa cumpere. Avea cate o vorba a lui pentru fiecare, dupa felul clientului.

Intr-o zi, m-am apropiat de el. I-am cerut o gogoasa, dar s-a facut ca nu ma aude. Ma scotocesc in buzunar, ii intind o moneda si repet rugamintea. "Astea nu sunt gogosi!", spune, parca dezvaluind o mare taina. "Sunt minciunele. Vezi? E goala pe dinauntru", si rupe o gogosa in doua. "Dar tocmai asta e farmecul ei". Nu m-am intrebat niciodata ce cauta acest vechi negustor de mosi tocmai pe Bulevardul Dacia. El e doar batranul meu vanzator de minciunele. Vreau sa simt gustul povestii.

Ma asez confortabil in fotoliul cu spatar inalt si gust cu placere din bunatatile pe care actrita Olga Delia Mateescu le-a asezat cu delicatete pe masuta din apropierea mea. Aflasem de curand despre priceperea ei in domeniu si n-am vrut cu nici un chip sa ratez ocazia de a o mai iscodi un pic. Ma inarmasem zdravan cu intrebari si iesisem pe campul de lupta. Dar tot arsenalul meu se duce de rapa cand, dupa cateva vorbe, gazda mea isi incepe povestea.

"Deprinderile in bucatarie au venit cu timpul. Atunci cand m-am maritat, nu stiam sa fac decat oua ochiuri si… cam atat. Dar cred ca totul a inceput cand intr-o zi mi-am dorit sa ii fac ceva bun sotului meu.

Ma gandisem la niste cartofi pane. Asa ca am curatat cativa cartofi, i-am taiat rondele si, asa cruzi, i-am dat prin ou si prin faina si i-am pus la prajit. Iti imaginezi ca a iesit ceva negru si afumat, pe care nici cainele n-a vrut sa-l manance. Cu genul asta de experimente am invatat incetul cu incetul sa gatesc.

.

.

Am invatat sa gatesc experimentand

Actrita Olga Delia Mateescu tinand sub observatie o mamaliga
Dar nu e singurul motiv. Dat fiind faptul ca am trait multa vreme in Banat, am pastrat un anumit gust pentru bucate si pentru un anumit mod de a prepara o mancare. In plus, cred ca port si mostenirea tatalui meu si a bunicii. Tata, pe langa faptul ca era un mare medic, era si un mare bucatar, si un rafinat in cel mai stict sens al cuvantului in alegerea felurilor de mancare si a vinurilor. De la el am invatat un fel de a gati, sa-i zicem, moldovenesc. Deci, luate toate la un loc, aceste atat de diferite bucatarii traditionale mi-au conturat in timp o maniera proprie de a gati.

La mine, gatitul se inrudeste obligatoriu cu placerea. Intr-un cuvant, prefer sa nu intru in bucatarie de nevoie. Dar, daca totusi devine inevitabil, aleg sa prepar ceva deosebit. Oricum, atunci cand am chef si dorinta de a gati si ma hotarasc sa pregatesc o masa, am un succes deosebit."

Dupa un asemenea "elogiu al bucatariei" imi e greu sa-mi stapanesc mirarea la auzul ultimei fraze.

"Da, exact", vine in intampinare gazda mea. "Pentru ca in ultimul timp nu mai am deloc chef si dorinta sa gatesc. Noi am trecut prin niste ani oribili, in care am tot gatit din saracie si am inventat mereu tot felul de mancaruri. Eu am avut o familie numeroasa, pe care, dupa cum vezi, am reusit s-o hranesc. In acei ani erau nopti la rand cand, dupa ce veneam de la spectacol, incepeam sa fac de mancare si ma culcam. Peste noapte, cand apareau gazele, se scula sotul meu si fierbea mancarea pe care nu mai apucasem sa o termin eu. Vreau sa-ti spun ca acei ani mi-au lasat o enorma neplacere in a gati. Bineinteles ca acum ma si ascund in spatele acestei neplaceri. Spun ca sunt foarte ocupata si, prin urmare, nu mai fac decat mancaruri simple si care se prepara repede.

Ca sa te convingi ca este asa, am sa-ti spun si care sunt retetele mele preferate. Si am doua. Una de vara si una de iarna, pe care o vom prepara chiar acum.

Reteta de vara se face undeva la tara, intr-o livada, unde ai masa de scris alaturi. Si scrii…

Exista anumite semne care iti spun ca s-ar apropia ora mesei. Sunt semne personale si semne ale celor din jur. Atunci duci la capat fraza pe care ai inceput-o si te ridici linistit. Iei din gradina cateva vinete, le pui pe gratar si le mai intorci din cand in cand, o data cu asezarea gandurilor tale pe hartie. Dupa ce s-au copt suficient, le pui la scurs.

Fireste, in momentul in care inspiratia te-a parasit, socoti ca e cazul sa te duci in bucatarie. Acolo, te apuci si toci bine vinetele. Pregatesti apoi un sos cu faina putin rumenita, peste care torni lapte si in care amesteci vinetele cu putin usturoi si sare. Vei avea parte de un piure de vinete absolut extraordinar, care e foarte potrivit sa fie servit cu ardei copti, bineinteles, tot afara pe gratar, pentru ca toata lumea stie ca mancarea gatita in aer liber capata o savoare aparte pe care n-o poti obtine in nici un alt fel. Si, daca tot vorbim de rafinamentul unui gratar in aer liber, imi mai amintesc de ceva. Legat tot de vinete, mai exista un mod de preparare absolut deosebit, iar nu o reteta propriu-zisa. Aici, vinetele, taiate in lungime si scurse bine, se alatura carnii la gratar, iar deasupra se presara putine frunze de macris tocate marunt. O sa fi, uimit ce alaturare de gusturi neobisnuita, dar extrem de rafinata putem obtine din cele mai simple si la indemana ingrediente."

Eu cred ca am ramas la umbra unui gutui pe undeva prin livada minunata, ratacit intre gratarul ce sfaraie pasnic si masa de scris asternuta cu ganduri. Am crezut ca numai din sala de spectacol a Teatrului National din Bucuresti actrita Olga Delia Mateescu ma poate rapi cu totul in lumea povestilor. M-am inselat…

Glasul ei preschimba deodata florile de gutui in fulgi de zapada.

"Dar reteta de iarna e cu totul altfel", incepe, iar eu ma cufund treptat intr-o poveste ninsa…

MAMALIGA DE IARNA
Click pentru a mari imaginea
In reteta de iarna nu mai scrii. Acum citesti. Iti amintesti de copilarie si il iei din biblioteca pe Creanga. La momentul cu pupaza din tei te hotarasti sa faci o mamaliga. O pui la foc mic si te intorci la fraza lui Creanga. Cand e gata, stingi focul si o lasi sa se raceasca un pic. Dupa ce ai ciocnit un pahar de vin cu cei dragi, iei o tava mare si o ungi cu slanina. Tai in cubulete mici niste ciolan sau pastrama si le pui in tava. Presari peste ele branza de burduf, pui doua-trei alune de unt si torni un strat subtire de mamaliga. Dai la cuptor, iar cand mamaliga e aurie, faci cu lingura niste cause in care spargi cu nerusinare cateva oua. Acum stingi focul si mai lasi putin in cuptor sa se coaca si ouale.

Vedeta e o marfa

Sigur ca exista vedete. Chiar trebuie sa existe vedete. Depinde insa ce anume intelegi prin acest cuvant. La noi, orice fata care prezinta buletinul meteo e vedeta, dar, in acest caz, continutul termenului e la fel de schimbator ca vremea. De aceea, la noi eticheta aceasta poate deveni chiar jignitoare, din pacate. Sensul cred ca s-a erodat mult prin moda, iar acum acest cuvant este la moda. Cuvantul, in general, iti poate fi amic sau inamic si poate crea echilibre sau dezechilibre atat celui care il rosteste, cat si receptorului. Eu personal nu ma consider vedeta. Si e foarte simplu de inteles de ce. Numele meu nu e pe toate buzele, nu ma urmaresc armate de paparazzi, nu am vila, ci locuiesc la bloc si nu-mi fac vacantele in Caraibe, ci la tara. Daca asta inseamna sa fii vedeta, atunci eu sunt un om cat se poate de normal. Cred ca trebuie sa facem o distinctie clara intre vedeta si personalitate. Ca si in teatru, o personalitate nu e marfa, o vedeta, da, indiferent de formele de manifestare. Orice modalitate de expresie e utila si interesanta, atata vreme cat nu devine o lectie de vanitate.

CV LITERAR

Click pentru a mari imaginea
  • 1996 Capricii (teatru)
  • 1997 Urme (teatru)
  • 1999 Statuia Libertatii (teatru)
  • 2000 Medeea in razboi cu timpul (teatru)
  • 2002 Ferma de struti (teatru)
  • 2003 Manuscrisul (roman)
  • 2004 Sampanie in lanul de grau (proza scurta)

    "Scriind teatru, am devenit constienta de diferentele uriase intre punctul de vedere al actorului de pe scena si cel care gandeste un text sau un spectacol. Am descoperit lucruri pe care nu stiam ca le-am scris"
    Olga Delia Mateescu, actrita si dramaturg
  • Citeşte mai multe despre:   teatru

     



    Mai multe titluri din categorie

    Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

    Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
    Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

    Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

    Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
    Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

    Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

    Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
    Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

    Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

    Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
    Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

    Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

    Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
    Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

    Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

    Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
    Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

    Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

    Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
    A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

    Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

    Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
    Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

    Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

    Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
    Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

    SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

    SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
    Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

    Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

    Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
    Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

    Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

    Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
    Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

    Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

    Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
    Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

    Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

    Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
    De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

    Athos - sfaturi pentru pelerini

    Athos - sfaturi pentru pelerini
    Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
    Serviciul de email marketing furnizat de