x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Omul lui Dumnezeu

Omul lui Dumnezeu

de Simona Chiriac    |    15 Mar 2006   •   00:00
Omul lui Dumnezeu
CALENDAR GASTRONOMIC
Batranii obisnuiau sa-l numeasca pe Sfantul Alexie, sarbatorit in fiecare an la data de 17 martie, "omul lui Dumnezeu cel cald". Nimic nu este la intamplare, asa ca apelativul folosit in popor il caracterizeaza cel mai bine. Alexie, ca divinitate populara, este cel care inchide toate insectele si serpii in interiorul pamantului (chiar de Ziua Crucii, la 14 septembrie), acolo unde caldura ii apara de gerul iernii. La mijlocul lui martie, perioada in care pamantul se dezgheata, Alexie da drumul "captivilor" din interior pentru a se dezmorti la soare.

Pentru a proteja animalele de serpi si insecte, se afuma grajdurile, pentru inceput, cu o carpa folosita la Pastile trecut pentru stergerea oualor rosii. Urmeaza la rand ierburi, cu caracter magic, cum ar fi busuiocul, tamaia sau semintele de canepa. Femeile lasa pe camp o bucata de mamaliga si putina sare pentru "dumnealor". In nici un caz nu le vor fi rostite numele, pentru a nu se abate asupra gospodariilor. Tot mamaliga este folosita pentru "inchiderea" serpilor. Se face un foc mare intr-o groapa, undeva la marginea satului, si se lasa o bucata de mamaliga si un vas cu apa, in speranta ca serpii vor avea cu ce sa se hraneasca si nu vor mai pleca de acolo. Un alt ritual de alungare a lor este indeplinit de catre copii. Ei inconjoara casa de trei ori in timp ce folosesc clopotei si alte obiecte metalice. Se crede ca zgomotul acestora este atat de puternic, incat serpii nu se vor mai apropia de ei vreodata. Si tot pentru a-i tine departe, femeile nu se vor atinge de nici un obiect ascutit sau care are forma unui sarpe.

Interesanta este legenda care ne dezvaluie cum au aparut pe pamant balaurii, atat de infricosatori in basmele populare. Ei bine, acestia au fost la inceput serpi cu pielea mai subtire, pentru ca de abia se dezmortisera primavara. Atunci cand unul dintre ei a fost lovit cu un bat s-a despicat in doua. Capul si o parte din corp s-au ascuns in pamant, laolalta cu alti serpi care au avut aceeasi soarta. Acolo, in taina, zamislesc o piatra fermecata. Unul dintre ei, mai ager, o inghite si se ascunde de ceilalti timp de sapte ani, fara sa aiba nici o legatura cu lumea inconjuratoare. Dupa acesti sapte ani, iese de sub pamant un balaur cu aripi si care sufla foc. Se spune ca cei noua balauri aflati in cer ii vor arde pe pacatosi atunci cand va sosi sfarsitul lumii.

LEGENDA LUI ALEXIE
Cuviosul Alexie
Alexie detine "cheile" lumii subterane a micilor necuvantatoare. Si aceasta putere a lui are si o legenda nascuta din curiozitate. In timpurile de demult, atunci cand totul era posibil, Dumnezeu a strans intr-o cutie toate insectele si i-a dat-o lui Alexie s-o arunce in mare. Acesta din urma nu a putut rezista tentatiei si a deschis cutia, iar toate insectele s-au raspandit in lumea larga. Pentru ca nu a dus sarcina la bun sfarsit asa cum i se ceruse, Alexie a fost transformat de catre Dumnezeu intr-un cocostarc care sa stranga insectele. Pedeapsa pe care o ispaseste si in zilele noastre.

15-21 MARTIE
  • 15 M Sf. Mc. : Agapie, Plisie si Timolau si cei impreuna cu dansii
  • 16 J Sf. Mc.: Sabin Egipteanul, Papa, Roman si Anin
  • 17 V Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu; Sf. Mc. Marin
  • 18 S Sf. Chiril, Patriarhul Ierusalimului; Sf. Mucenic Trofim (Pomenirea mortilor)
  • 19 D Sf. Mucenici: Hrisant, Daria si Ilaria
  • 20 L Cuv. Mucenici ucisi in Manastirea Sf. Sava cel Sfintit; Cuviosul Nichita Marturisitorul
  • 21 M Cuv. Iacob, Episcopul si Marturisitorul; Sf. Toma si Serapion

    "Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati." - Matei, capitolul 6, versetul 6
  • ×
    Subiecte în articol: alex