x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Paharnicul modern

0
Autor: Cristina Andreea Catana 06 Iul 2005 - 00:00
Paharnicul modern
PROFESIONISTII VINULUI
In urma cu sute de ani, se numea paharnic. Se ocupa cu tot ceea ce inseamna bauturile de la Curte. Astazi se cheama somelier.
Definitia din dictionar este una foarte simpla: "persoana insarcinata in restaurant cu toate aspectele privind vinul". Dar aceasta nu poate ilustra ce se intampla astazi cu cei care aleg sa fie somelieri. Laurentiu Achim, vicepresedintele Asociatiei Barmanilor si Somelierilor Romani, spune ca este o problema de mentalitate - atat a celor care urmeaza aceasta profesie, cat si a consumatorului.
In primul rand pentru ca este greu sa convingi pe cineva sa urmeze aceasta meserie din cauza lipsei de motivatie profesionala si apoi pentru ca romanii nu merg suficient de mult la restaurant, astfel incat sa existe o concurenta suficienta intre localuri. Aceasta concurenta presupune oferirea de cat mai multe servicii consumatorului, iar somelierul este unul dintre modalitatile speciale de a satisface un client.

In mod normal, somelierul este cel care se ocupa cu achizitionarea si selectarea vinurilor, cu stocarea acestora in conditii proprii, cu servirea lor la masa si asocierea cu diferite preparate culinare. Tot somelierul stabileste meniul de la bar, antreneaza echipa din restaurant si vinde vinurile. Daca am reduce toate aceste indatoriri, am putea spune ca somelierul are datoria de "a crea legatura dintre lumea reala si produsele specifice". Dar nu toate restaurantele si hotelurile au obligatia de a avea un somelier.
Doar la cele de 5 stele este obligatoriu acest serviciu. Insa, in Romania, dupa cum spune domnul Achim, nu se intampla acest lucru. Nu exista tentatia acestei meserii, pentru ca nu sunt modele de la care tinerii sa invete si sa zica "vreau si eu sa fac ce face omul ala". "Pana cand o treime din populatia Romaniei nu va fi capabila sa intre intr-un restaurant, cat timp nu vom avea o clientela stratificata, nu vom putea vorbi de somelieri profesionisti", spune domnul Achim.

Un somelier bun nu trebuie doar sa cunoasca foarte multe soiuri de vin. Nici nu ar avea cum, pentru ca exista peste 10.000 de sortimente, insa are datoria de a citi foarte mult. "Ca in oricare alta meserie si aici este nevoie de eruditie", remarca domnul Achim. Pe langa cunostinte, mai trebuie sa fie inarmat si cu cateva ustensile de neinlocuit: cosulet cu vin, tirbuson, decantatoare, pahare, palnie, ancar, lista de bauturi, frapiere, foarfecele de trabuc si o cutie de chibrituri. Ultimele ustensile sunt necesare pentru ca somelierul, pe langa recomandarile legate de vin, se ocupa si de tigarile de foi.

"In vinul din pahar se oglindeste atat activitatea viticultorilor, care au pregatit materia prima, cat si a vinificatorilor, care l-au vinificat si conditionat, dar si a nasului amandurora «anul de rocolta»"
A.D. Tudosie
"Se obisnuieste si acum ca si in antichitate, ca ori de cate ori cineva ar fi dorit sa fie servit cu vin fara apa, sa se spuna «Toarna, toarna, ca la sciti»"
Herodot

GUSTAREA SI DEGUSTAREA VINULUI


Degustarea vinului se face in cinci etape. Prima dintre ele este scoaterea dopului (debusonarea). Apoi, urmeaza mirosirea dopului, aerarea vinului, decantarea vinului si turnarea in pahare in ordinea stabilita. Somelierul trebuie sa aiba grija sa nu agite vinul, sa nu rupa dopul si sa nu lase sa cada ramasite de dop sau praf de pluta in sticla. Iar daca vreti ca buchetul vinului sa se descatuseze, nu trebuie decat sa lasati licoarea sa ia un pic de aer inainte de a o turna in pahare.

 



Mai multe titluri din categorie

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, numita si Ziua Crucii, in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarvatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Aceasta sarbatoare extrem de...
Serviciul de email marketing furnizat de