x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pâinea – regina modestă

0
Autor: Veronica Bectas 04 Mai 2011 - 19:04
Pâinea –  regina modestă

163803-bucate03-12-16.jpgÎntr-o staţie de autobuz, un tânăr mânca cu poftă dintr-o pâine. Dovedise aproape jumătate din ea şi muşca cu nădejde din ce-i rămăsese, făcând poftă celor care-l priveau. Tânărul nu se sinchisea, avea doar un scop, acela de a-şi potoli foamea cu pâinea aia foarte proaspătă şi frumos mirositoare.
Mă gândeam la pâine, la cât de preţuită este de toate popoarele lumii. Pentru pâine unii şi-au dat viaţa, iar alţii au luat vieţi. Istoria pâinii, atât de îndepărtată şi însoţeşte omul încă de la primele semne de civilizaţie.

Pe măsură ce omenirea a evoluat, pâinea a însoţit-o fiindu-i partener la toate realizările. Nimic nu s-ar fi putut înfăptui dacă „Pâinea noastră cea de toate zilele” nu ne-ar fi fost dată nouă. Ce rol important are în viaţa omului! Şi cât de puţini sunt cei care îşi dau seama de acest lucru. Nici nu pot să mă gândesc ce s-ar întâmpla, dacă, printr-o nenorocire, ar dispărea pâinea. Brusc! Fără nici o explicaţie, ca printr-un mister, nimeni n-ar mai avea nici o fărâmă de pâine. Cred că atunci ar fi, cu adevărat, o mare nenorocire pentru omenire şi sper să nu se întâmple niciodată.

 

Dătătoare de viaţă
S-ar cuveni ca în fiecare ţară să existe un monument închinat grâului, pâinii şi primei gospodine care a făurit-o. Eu sunt convinsă să era femeie. Poate a fost un bărbat, cu toate că mă îndoiesc să stea un bărbat la foc, în loc să meargă la vânătoare, în vremurile îndepărtate. Tare aş dori să văd cum a procedat. Cum a măcinat sau a zdrobit grâul. Şi, de ce? Cum a amestecat praful de grâu cu apă? Şi, de ce? Cum de l-a făcut mai vârtos? Şi, de ce? Cum de l-a copt? De ce şi pe ce? Oare i-a plăcut? S-a simţit sătul? Iată mulţimi de întrebări fără răspuns.

Deocamdată, noi ne bucurăm de acest minunat aliment, care cu modestie se află pe mesele noastre. Pâine mare, pâine mică, simplă sau cu adaosuri de cartofi, seminţe şi alte ingrediente care, se consideră că o îmbogăţesc, ea este prezentă pe orice masă. Mare şi rotundă, fierbinte sau rece, dar proaspătă, pâinea are un scurt moment de fală, atunci când nu este tăiată felii sau ruptă bucăţi, când este mâncată din priviri. De cum punem, mâna pe ea, o şi facem felii şi feliuţe, o ungem cu de toate, o facem bucăţele, o băgăm în sosuri, în zemuri şi ajungem să ne hrănim cu ea, fără a o aprecia la adevărata ei valoare.

Salatele, sosurile, mâncărurile în general sunt apreciate. Rar ai să auzi pe cineva spunând că bucatele au fost foarte bune, dar pâinea a fost minunată! De fapt, ea este modesta regină a mesei! Modestă, hrăneşte ca o mamă iubitoare, care nu aşteaptă musai recunoştinţa copiilor crescuţi cu trudă, blândă şi bună, pâinea ne menţine în viaţă.
Pâinea caldă, abia scoasă din cuptor, adună familia şi aduce asupra ei pacea şi căldura căminului. Mirosul unic, domoleşte spiritele şi înalţă sufletele.

Lipii sau cocuţele bunicii
Ingrediente: 4 căni făină, 3 linguri untură, după anotimp (sau 5 linguri ulei), o cană de apă, un pacheţel de drojdie proaspătă (ţaică), o linguriţă de sare, o linguriţă de zahăr, făină şi apă la îndemână, dacă e nevoie.
Preparare: Pune toate cele, de cu seară, în bucătărie, la cald. Dimineaţa, pune într-un castron ţaica şi bate-o cu zahărul, o lingură de făină şi apă călduţă, cât să faci o maia ca o smântână. Las-o la crescut  o oră, acope­rită cu un şervet curat. Pune sarea în făină şi cerne-o în covată. Când a crescut maiaua pune-o peste făină, şi treptat apa şi untura topită, apoi frământă bine până se desprinde de pe mâini. Dacă cere apă şi făină mai pune puţină. Lasă la crescut o oră, apoi formează turte, în palme, cât vrei de mari. Le pui la copt, pe ambele părţi, pe plită sau în tigaie de teflon, la foc potrivit, să nu se ardă, şi... gata cocuţele!

Pâinea de casă a bunicii
Ingrediente: 1 kg făină (de ţară), un pacheţel şi jumătate de drojdie proaspătă (ţaică), 4 linguri ulei,
o linguriţă de sare mai grunjoasă, o linguriţă de zahăr, două căni de apă călduţă.
Preparare: Pune toate la cald, în bucătărie, de cu sea­ră. Dimineaţa, încinge cuptorul. Prepară maiaua din droj­die bătută cu zahăr, o lingură de făină şi puţină apă, cât să se facă o ciulama şi las-o la crescut într-o strachină mare, acoperită cu un ştergar curat şi culcuşită între câr­pe, la cald. Ea creşte repede, sau mai încet, după cum de vioaie e ţaica şi cât de cald îi e.  Cerne făina în covată, sau lighenaş, împreună cu sarea.

Dacă ţi se pa­re deasă, înseamnă că nu-i bine uscată şi mai cerne-o o dată şi încă o dată până devine pufoasă. Fă o gaură în mijloc, pune maiaua care a crescut de dă să iasă din strachină, amestecă puţin, apoi pune uleiul treptat şi apa călduţă, în timp ce amesteci. Frământă bine şi tra­ge toată făina, treptat, fără grabă să simţi coca mătă­soasă în mâini. Dacă e prea vârtoasă adaugă apă căl­du­ţă, dacă e prea moale, adaugă câte un praf de făină. Făina este cea care dă vârtoşenia la cocă. Trebuie să se desprindă coca de pe mâini. Dacă e numai bună, o acoperi cu două-trei ştergare şi dai covata pe pat sau pe masă, culcuşită bine.

O oră trebuie să stea la crescut şi când s-a ridicat, să fie dublă aproape, o scoţi pe plan­şe­ta presărată cu făină, îi dai forma rotun­dă şi o mai laşi lângă sobă ca să mai crească, preţ de un sfert de oră. O pui, după cum ţi-e cuptorul, direct pe vatră sau într-o tavă presărată cu făină. Pe urmă, o cres­tezi în cruce, o ungi cu puţină apă călduţă şi o presari cu un puf de făină, faci semnul crucii deasupra ei şi o bagi la copt. Nu umbli la ea, o oră, la foc potrivit spre mare. E gata când s-a rumenit frumos şi, dacă o loveşti uşor sub ea, sună a gol. O scoţi şi o acoperi cu un ştergar.

Melci cu linte, ceapă roşie şi busuioc (reţetă rapidă)
Ingrediente: aluat de pizza, o conservă de 400 g linte fiartă, 4 linguri ulei, 3 cepe roşii, 4 căţei de usturoi, după gust, sare, piper şi o crenguţă de busuioc, pentru ornat.
Preparare: Pune aluatul la cald, pentru 30 minute. încinge cuptorul. Din aluatul de pizza faci, de regulă,  opt bucăţi, din care, modelezi, cel mai bine cu mâna, fâşii dreptunghiulare, egale ca mărime, cu grosimea de 5 mm. Lasă-le la crescut, la cald, pe planşeta pudrată cu făină. între timp, scurge lintea de zeamă, într-o strecurătoare. Curăţă şi taie fideluţă ceapa. Separat, pune lintea într-un vas, în uleiul încins, la foc potrivit şi las-o 5 minute, amestecând-o. Adaugă ceapa, presară sare şi piper după gust, amestecă bine, pune un capac şi lasă-le să-şi ofere gusturile şi parfumurile 5 minute, apoi dă vasul la răcit. Unge o tavă cu puţin ulei şi presară un praf de făină.

Când este călduţă lintea, gustă şi drege de sare şi piper, adaugă usturoiul pisat, dacă-ţi place şi amestecă bine. Pe fiecare fâşie trebuie să montezi o lingură de linte. Dacă aluatul a crescut prea tare, îl nivelezi uşor cu vergeaua, fără să apeşi. Acum întinzi uşor linte pe suprafaţa fiecărei fâşii de aluat şi rulezi ca pentru cornuleţe. Montezi fiecare rulou pe lateral, apăsând uşor ca să stea melcul bine strâns, lăsând la vedere o parte din umplutură. Unge-le cu puţin ulei şi dă-le la cuptorul încins, la foc potrivit, aproape o oră. îi poţi servi calzi sau reci, ornaţi cu frunze proaspete de busuioc. Sunt delicioşi melcişorii ca aperitiv sau ca unică masă seara. De-i serveşti cu un vin roşu de ţară vei fi gospodina anului în familie. 

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro
Galerie Foto Jurnalul anunța, săptămâna trecută, că rămășițele fostului Minister al Turismului se mută într-o clădire de sticlă din nordul Capitalei, iar astfel se pot pierde și ultimele documente pe care le caută...

Duminică, 28 iunie 2020 de la ora 18,00. GALA PREMIILOR UZPR pentru anul 2019. ”ACTA NON VERBA”

Duminică, 28 iunie 2020 de la ora 18,00. GALA PREMIILOR UZPR pentru anul 2019. ”ACTA NON VERBA”
Pentru anul 2019, tema competiției, un îndemn spre membrii noștri, promovarea intensă, decentă  a Centenarului UZPR , în toate mediile – presa scrisă, publicații diverse, on line, radio și televiziune, î...
Serviciul de email marketing furnizat de