x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Papricasul ca spectacol

Papricasul ca spectacol

06 Sep 2004   •   00:00

Chiar si cand gateste pentru familie, Laszlo Nagy prefera cantitatile mari. Isi cheama vecinii si simte o foarte mare bucurie cand acestia sunt incantati de mancarea lui. Vineri a preparat un papricas de pui cu tarhon de peste o tona pentru tot orasul Sfantu Gheorghe, din Judetul Covasna.

CRISTINA CATANA

Lazlo nu este la prima "prostie", dupa cum chiar el o numeste. Mai are in cont o ciorba de pastrav la fel de uriasa, o tocanita de vitel de 600 de kilograme si un papricas din 450 de kilograme de ciuperci. Ideea acestor "portii" uriase i-a venit dupa ce a vazut intr-un depozit un ceaun de cupru foarte mare care initial trebuia folosit la pregatirea cascavalului. Dar, cum normele cer ca acesta sa fie preparat in recipiente de inox, ceaunul a fost aruncat si uitat intr-un colt. Laszlo i l-a cerut proprietarului si s-a gandit sa il foloseasca la ceva util pentru toata lumea. Asa ca a imbinat utilul cu placutul si s-a apucat de gatit pentru comunitati mari.

INGREDIENTE. Cu papricasul preparat vineri vrea sa intre in Cartea Recordurilor. Pentru asta a folosit 700 de kg de piept si pulpe de pui, 80 de kg de ceapa, 30 de kg de rosii, 20 de kg de ardei, 16 litri de ulei, 10 kg de boia de ardei, 20 de kg de smantana, 8 kg de faina, 2 kg de tarhon si alte cateva kilograme de condimente. Uriasul ceaun a fost spalat de seara si pus pe pirostrii. Langa peretele restaurantului unde s-a desfasurat toata actiunea era stivuita o gramada foarte mare de lemne, pregatita pentru a sustine un foc de 200 de grade sub ceaunul cu papricas.

MUNCA. Ingredientele au fost pregatite de 13 persoane care au muncit toata noaptea la bucatarie. Dimineata toate erau gata pentru a fi cantarite si aruncate in ceaun pentru a deveni papricasul care pe seara i-a hranit pe locuitorii orasului Sfantu Gheorghe. Un notar a fost de fata la acest eveniment pentru a redacta un proces-verbal care va fi trimis la Londra, reprezentantilor Cartii Recordurilor.

TABIET. La ora 12:00 Laszlo a aprins focul sub ceaun. Pentru el, gatitul este un ritual. "Si acasa, cand ma apuc de treaba, fac curatanie in bucatarie, imi aranjez toate ingredientele, dau drumul la muzica si d-abia apoi ma apuc de gatit."

CURIOSI. Copii, parinti, bunici, chiar si trecatori grabiti s-au oprit sa vada ce se intampla. Mirosul de ceapa calita, butoaiele pline cu aripioare si cu pulpe de pui aruncate cu greu de cinci barbati vanjosi in ceaun, kilogramele de ingrediente puse in papricas au facut dintr-un act de a prepara mancare un spectacol. Cand toate au fost puse, cei cinci barbati au invartit, pe rand, cu patru vasle in ceaunul imens.

SERVIREA. Ora 18:00 era anuntata pentru inceperea degustarii, dar locuitorii din Sfantu Gheorghe s-au strans nerabdatori la masutele special amplasate pe strada din fata restaurantului, cu cateva ore mai devreme. Asteptarea a meritat. Gustul papricasului i-a facut pe multi sa scoata exclamatii de satisfactie. "Ioi, ioi...!", se auzea de la toate mesele. La eveniment a fost prezenta chiar si o familie din Budapesta, care a spus ca "la noi in tara papricasul nu se mai gateste asa de mult, dar suntem fericiti ca ungurii din Romania mai respecta inca traditiile".

Si Nagy Laszlo este incantat de felul cum s-a desfasurat totul. "A iesit asa cum am vrut. La anul fac unul de 8.000 de kilograme", spune razand.

×
Subiecte în articol: gastronomie