x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Paradisul aromelor

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2009 - 00:00
Paradisul aromelor

Când ajungi pe meleaguri străine, întâlnirea cu un român, fie el plecat din ţară de ceva vreme, este o bucurie. În Evia am cunoscut-o pe românca Ildiko Dirzu, care mi-a rămas foarte dragă. Acum 19 ani şi-a urmat soţul, căruia i s-a oferit un contract de un an. Băiatul a început şcoala în limba greacă, aşa că lucrurile s-au complicat şi au hotărât să rămână acolo, deşi viaţa i se pare şi acum grea şi dorul de familia din România nu a părăsit-o.



Ildiko a fost mămică full-time pentru cei doi copiii ai ei, Andrei şi Ariadni, care astăzi au 22 şi respectiv 15 ani. Cu toate acestea găseşte timp pentru pictură, lectură şi sport. Ba, în plus, a reuşit să obţină atestate de limba greacă, engleză şi maghiară.
Astăzi, Ildiko şi-a recăpătat prima pasiune: călătoriile, pentru că şi-a deschis o firmă de turism, împreună cu o prietenă din Insula Evia.

ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ
Familia lui Ildiko este adepta unei alimentaţii sănătoase, bazată pe zarzavaturi şi fructe. Grecia este paradisul acestora şi din acest punct de vedere este mulţumită că locuieşte în Atena. "Toate produsele de aici sunt pe gustul meu. Bucătăria grecească a intrat firesc în casa mea. Am furat de la alţii, dar am şi inventat reţete", îmi spune Ildiko. Locul de unde îşi face cumpărăturile este piaţa săptămânală din cartier, "un loc fermecător, datorită atmosferei, a mirosurilor şi a culorilor", cum îl descrie românca.

Acolo găseşti zarzavatului, fructe, peşte, fructe de mare proaspete, mirodenii, plante aromate, brânzeturi, alune, vin, măsline şi ulei de măsline, într-un cuvânt, tot ce trebuie pentru a găti o masă sănătoasă şi gustoasă. Iată şi o reţetă pe care Ildiko a vrut s-o trimită tuturor românilor: salata de vinete cu iaurt. Avem nevoie de un kg de vinete, doi căţei de usturoi, 300 g iaurt gras, două linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet, o lingură de pesmet, puţin pătrunjel tăiat mărunt şi sare. Vinetele se coc, se curăţă de coajă, se strivesc cu furculiţa de lemn. Se adaugă usturoiul pisat, iaurtul, oţetul, uleiul de măsline. La sfârşit se adaugă pesmetul şi se amestecă. Se ornează cu pătrunjel.

O altă reţetă din insulă este ragut de cartofi, pentru care sunt necesari: un kg de cartofi, 2 ardei graşi, 4 roşii, 2-3 cepe, o cană de ulei, doi căţei de usturoi, sare şi piper. Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cartofii în felii groase, pe care le lăsaţi în apă rece. Tăiaţi mărunt toate celelalte legume. Într-o tavă, puneţi uleiul, sarea, piperul, cartofii şi celelalte legume. Acoperiţi totul cu apă caldă. Coaceţi la foc mijlociu, pentru a se gratina la suprafaţă. Poftă bună la delicii eviene!


Plăcintă cu spanac - Spanakopita
Ingrediente: 6 foi de plăcintă, 2 kg spanac, o ceapă roşie, 4 cepe verzi, o bucată de praz, o legătură anason proaspăt, o lingură de mentă sălbatică, 200 g orez, două ouă, 500 g brânză feta, sare, piper, ulei de măsline
Preparare: Spanacul se curăţă şi se spală, se toacă în bucăţi mari, apoi se presară sare şi se amestecă. Se lasă la scurs. Se căleşte ceapa tăiată mărunt, apoi se amestecă împreună cu spanacul într-un vas mare. Se adaugă prazul, anasonul, orezul, ouăle bătute şi brânza mărunţită. Într-o tavă unsă cu ulei se aşază o foaie de plăcintă, se unge cu ulei, se aşază al doilea şi al treilea strat de plăcintă, de fiecare dată ungându-se cu ulei deasupra. Apoi se toarnă amestecul şi se întinde cu o lingură pe toată suprafaţa. Deasupra se pun şi celelalte trei foi de plăcintă, ungând-o cu ulei pe fiecare. Ultima foaie se înţeapă din loc în loc. Se stropeşte uşor cu apă şi se introduce în cuptor la foc mediu. Este gata într-o oră.


Creveţi cu feta - Garides me feta
Ingrediente: 800 g creveţi, 250 g feta, două roşii, o ceapă, 4 căţei de usturoi, o frunză de dafin, ulei de măsline, o linguriţă de zahăr, sare, piper
Preparare: Ceapa tăiată mărunt se amestecă bine cu uleiul într-o caserolă. Se adaugă roşiile tăiate mărunt, frunza de dafin, sarea, piperul, zahărul şi apa. Se fierb 20 de minute. Creveţii se decortichează şi se adaugă în sos. Apoi se pune brânza feta tăiată în bucăţi mai mari. Se mai lasă pe foc 6-8 minute şi se serveşte imediat.


Plăcintă cu brânză - Tiropita
Ingrediente: un ou, trei linguriţe de ulei de măsline, o jumătate de linguriţă de sare, o cană de făină, 4-5 linguri de lapte. Pentru umplutură: 500 g brânză, trei ouă, o jumătate de cană de lapte, 4 linguriţe de ulei de măsline, 4 linguriţe de griş.
Preparare: Toate ingredientele pentru aluat se amestecă şi se lasă la rece 30 de minute. Pentru compoziţie se amestecă brânza, ouăle, laptele, uleiul şi grişul. Se lasă la rece o oră. Din aluat se întind foi rotunde. Pe fiecare foaie se pune compoziţie de brânză, apoi se împătureşte pe juămătate şi se prăjeşte în ulei. La fel se procedează şi cu restul de aluat.
Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...
Serviciul de email marketing furnizat de