x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Parfumul sanatatii

Parfumul sanatatii

de Mara Raducanu    |    01 Iul 2005   •   00:00
Parfumul sanatatii

Pepenele galben este originar din India si din deserturile africane. "Nasterea" in deserturile aride i-a influentat foarte mult cresterea si dezvoltarea, fiind un fruct foarte racoros si care retine multa apa.
Dupa credinta musulmanilor, pepenele galben creste in Paradis si este perceput drept fructul preferat al lui Allah. Cu alte cuvinte, e un adevarat "VIP culinar".

Japonezii il apreciaza, de asemenea, considerandu-l o ofranda pentru zei sau un cadou pretios pentru prieteni. Mari consumatori de pepene galben, italienii il prefera crud sau in dulceata, spre deosebire de stramosii lor, care il consumau doar in salate. Cantalupul sau pepenele galben are o "familie" numeroasa, intre care regasim: pepenele de miere, pepenele verde (supranumit si pepene de apa) si charentais. Soiul charentais este de departe cel mai cunoscut, dar in acelasi timp cel mai nobil si apreciat pentru gustul si parfumul sau. Cel verde contine o cantitate mare de apa - 98% - si cantareste cateva kilograme.

DILEMA. Marea intrebare in ceea ce priveste pepenele a fost dintotdeauna daca acesta este un fruct sau o leguma. Un mister ramas nedeslusit, sau aproape nedeslusit, deoarece din toata aceasta indoiala cateva lucruri sunt clare pentru specialisti: pepenele face parte din familia cucurbitaceelor, fiind deci o leguma. In acelasi timp, el poate fi clasat printre fructe datorita miezului sau dulce si parfumat.

UTIL. Sanatate si gust! Aceasta este deviza celor care consuma pepene galben! Bogat in vitamine, este un fruct permis tuturor celor care au inceput o dieta. Racoritor, dulce si satios, este sarac in calorii si indicat celor cu probleme de sanatate. Printre vitamine trebuie subliniata prezenta carotinei, extrem de importanta, continand acei pigmenti ce coloreaza fructul.

SAVOARE. Cei mai multi dintre noi consumam pepenele galben mai mult crud. Este intr-adevar delicios, dar nici prin cap nu va trece in cate combinatii il putem "devora". Combinat cu fructe de sezon puteti obtine deserturi gustoase, racoritoare si dietetice. Lichior de pepene galben, bomboane, inghetata, serbeturi, prajituri, compoturi, sucuri - iata doar cateva dintre delicatesele pe care le putem prepara cu ajutorul pepenelui galben. Si nu e vorba numai despre dulciuri! La fel de gustos este si consumat cu jambon, branza sau in.... supa - aceasta fiind una dintre mancarurile preferate ale chinezilor, deoarece este usoara, dar in acelasi timp consistenta. In concluzie, pepenele, indiferent de ce soi, a fost si va ramane "fruc- tul-vedeta" al zilelor toride de vara!

×
Subiecte în articol: gastronomie galben pepenele