x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Paste cu bucluc

0
Autor: Simona Chiriac 17 Aug 2005 - 00:00
Paste cu bucluc
FAST - FOOD
Prima data am vazut lasagna la televizor. Era in timpul unui film american, de prin anii ’90, daca nu ma insel, iar membrii unei familii se infruptau din ceva ce nu-i puteam gasi un nume. A trecut ceva timp pana cand mi-am dat seama despre ce era vorba. Initial am vazut pastele la magazin, in cutii lunguiete albastre si tin minte ca m-am intrebat cum se poate ca "ciudateniile" acelea sa se transforme in deliciosul preparat pe care mai-mai ca l-am mancat din ochi in timpul filmului.

Asa ca m-am inarmat cu o carte de bucate, am scos telefonul din priza, ca sa nu ma deranjeze nimeni si m-am apucat de treaba. Am urmat toate instructiunile si in cele din urma am reusit sa injgheb ceva care semana destul de bine cu Turnul Babel: foaie de lasagna, un strat de carne calita cu ceapa si bulion, alta foaie de lasagna, un strat de cascaval cu smantana si asa mai departe. Totul usor inclinat spre dreapta, intr-o reverenta subtila. Chiar imi placea! Am pus frumos tava in cuptor si am asteptat sa se rumeneasca cascavalul de deasupra. De fapt, cu acel prilej mi-a venit ideea ca geamul cuptorului mai trebuie spalat din cand in cand, daca vrei sa vezi ce se intampla inauntru.

In sfarsit, lasagna parea gata, asa ca am scos tava cu grija si, fara sa-mi explic nici acum, dupa atata timp, cum de s-a putut intampla... am scapat-o pe jos. Alt prilej pentru a testa una dintre regulile lui Murphy. Felia de paine cu unt va cadea pe podea tocmai cu partea unsa in jos. Cam asa s-a intamplat si cu tava. O sa spuneti ca oricui i se poate intampla. Poate aveti dreptate. Dar ce te faci atunci cand ti se mai intampla de cateva ori, ultima oara fiind vorba de o tava mare cu pizza la care am poftit cateva zile la rand? Inclin sa cred ca e ceva in atmosfera... Pentru cei care au patit la fel ca mine, tin sa le ofer o consolare. Lasagna este mancarea preferata a motanului Garfield, celebrul personaj de desene animate. Mie imi aduce zambetul pe buze, pentru ca imi inchipui ca a patit-o si el.

Dar ca sa trecem la un pic de istorie, etruscii au fost cei care au preparat pentru prima data ceea ce noi numim astazi lasagna, acum 2.400 de ani. Romanii gateau si ei un fel de lasagne, dar se numea "lagane". Pentru foi, reteta era simpla, obtinandu-se un aluat din apa si faina. Inca se mai prepara, in aceasta forma, in centrul si sudul Italiei.

LASAGNA CU CARNE DE VITA

INGREDIENTE: 3 linguri cu ulei de masline, o ceapa, 200 g carne tocata de vita, 200 g ciuperci, doi catei de usturoi, 420 g rosii, doua linguri cu bulion, 100 ml vin rosu, frunze de busuioc, oregano, sare, piper, 200 ml lapte, 4 linguri cu malai, 100 g cascaval, 240 g foi de lasagna.

PREPARARE: Intr-o tigaie cu ulei incins se caleste ceapa tocata, apoi se adauga carnea de vita, ciupercile si usturoiul zdrobit. Se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand carnea este aproape gata. Se adauga vinul, rosiile taiate cubulete, bulionul, busuiocul taiat marunt, oregano, sare si piper. Se amesteca, se acopera tigaia si se mai lasa inca 10 minute. In acest timp se pun la fiert 150 ml lapte, iar separat se amesteca malaiul cu 50 ml lapte, pana cand se omogenizeaza. Amestecul de malai se toarna peste laptele fiert, formandu-se o crema. Se ia de pe foc si se adauga cascavalul ras si sare dupa gust. Pe fundul unei tavi se asaza o hartie de copt unsa cu sosul de la carne. Se pune o foaie de lasagna, se acopera cu un strat de carne, apoi iar lasagna. Deasupra se pune un strat de crema, apoi alta foaie de lasagna, pana cand se termina toate cantitatile. Ultimul strat trebuie sa fie de crema. Tava se lasa in cuptor timp de o jumatate de ora. Se taie dupa ce s-a racit putin.

LASAGNA CU FRUCTE DE MARE

INGREDIENTE: 400 g carne de crab, 100 g creveti fierti, 100 g ciuperci, 200 g rosii, oregano proaspat, sare, piper, 3 linguri cu unt, 3 linguri cu faina de grau, 50 ml vin alb sec, 400 ml lapte, 200 g cascaval, doi catei de usturoi, ulei, 8 foi de lasagna

PREPARARE: Carnea de crab se taie bucatele si se lasa pe o farfurie. Separat, intr-o tigaie cu ulei incins se calesc rosiile tocate marunt, ciupercile taiate lamele, usturoiul zdrobit, oregano tocat, sarea si piperul. Cand amestecul a inceput sa fiarba, se acopera tigaia cu un capac si se mai lasa 20 de minute, pana cand se mai ingroasa sosul. Se ia de pe foc si se adauga crevetii fierti. In alta tigaie se incinge untul si se adauga faina, apoi laptele. Se amesteca si se tine compozitia pe foc pana cand se ingroasa si clocoteste. Se mai tine un minut, apoi se adauga cascavalul ras si se amesteca pana cand se topeste. Se adauga carnea de crab si vinul alb. Intr-o tava se pune un sfert din sosul cu creveti, 4 foi de lasagna si jumatate din compozitia de cascaval. Se repeta straturile, ultimul fiind cel de cascaval. Se introduce tava in cuptor timp de aproximativ o jumatate de ora. Se taie dupa ce s-a racit. Se serveste cu oregano proaspat.
Citeşte mai multe despre:   tava,   lasagna,   adauga

 



Mai multe titluri din categorie

Oare este salteaua dvs. curată?

Oare este salteaua dvs. curată?
Curățenia casei este de importanță crucială. Cu ajutorul curățeniei se înlătură toți alergenii și poluanții, se reduc nivelurile de stres și de oboseală, se îmbunătățește calitatea de viață. Dar oar...

Șase idei pentru o sufragerie mai spațioasă

Șase idei pentru o sufragerie mai spațioasă
Galerie Foto Sufrageria poate fi considerată cea mai importantă încăpere a locuinței, deoarece acolo se strânge toată familia, acolo primești musafirii și tot acolo petreci cel mai mult timp atunci când ești acasă. De...

(P) Cum să administrezi corect porumbeilor medicamentele dizolvate în apă. Alege Produse Columbofile 

(P) Cum să administrezi corect porumbeilor medicamentele dizolvate în apă. Alege Produse Columbofile 
Porumbeii sunt niște păsări care se îmbolnăvesc destul de repede și de asemenea sunt și predispuse la multe boli. Crescătorii de porumbei, care participă cu aceștia și la competiții știu, în general, de ce...

Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?

Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?
Galerie Foto Nicio bautura nu este mai senzuala si mai remarcabila precum sampania. Efervescenta ei, prospetimea, precum si gustul inconfundabil fac din aceasta bautura un moft, o placere rara.   Ce nu stiai despre...

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin
Incidentul de săptămâna trecută, când actorul Alec Baldwin a împușcat cu o armă de recuzită doi colegi de platou, a dus la moartea directoarei de imagine și rănirea regizorului Joel Souza, scrie...

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari
Elon Musk, deja pe primul loc în topul bogaţilor lumii, cu o avere estimată la 207 miliarde de euro, ar putea face un pas mai departe. Omul de afaceri ar putea deveni primul cu o avere de peste 1.000 de miliarde de...

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare
Polițiștii americani au stabilit că arma de recuzită pe care a folosit-o Alec Baldwin pe platoul de filmare avea muniție reală. Sunt primele detalii din ancheta începută după ce actorul a împușcat mortal o...

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....
Serviciul de email marketing furnizat de