x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Paste cu bucluc

Paste cu bucluc

de Simona Chiriac    |    17 Aug 2005   •   00:00
Paste cu bucluc
FAST - FOOD
Prima data am vazut lasagna la televizor. Era in timpul unui film american, de prin anii ’90, daca nu ma insel, iar membrii unei familii se infruptau din ceva ce nu-i puteam gasi un nume. A trecut ceva timp pana cand mi-am dat seama despre ce era vorba. Initial am vazut pastele la magazin, in cutii lunguiete albastre si tin minte ca m-am intrebat cum se poate ca "ciudateniile" acelea sa se transforme in deliciosul preparat pe care mai-mai ca l-am mancat din ochi in timpul filmului.

Asa ca m-am inarmat cu o carte de bucate, am scos telefonul din priza, ca sa nu ma deranjeze nimeni si m-am apucat de treaba. Am urmat toate instructiunile si in cele din urma am reusit sa injgheb ceva care semana destul de bine cu Turnul Babel: foaie de lasagna, un strat de carne calita cu ceapa si bulion, alta foaie de lasagna, un strat de cascaval cu smantana si asa mai departe. Totul usor inclinat spre dreapta, intr-o reverenta subtila. Chiar imi placea! Am pus frumos tava in cuptor si am asteptat sa se rumeneasca cascavalul de deasupra. De fapt, cu acel prilej mi-a venit ideea ca geamul cuptorului mai trebuie spalat din cand in cand, daca vrei sa vezi ce se intampla inauntru.

In sfarsit, lasagna parea gata, asa ca am scos tava cu grija si, fara sa-mi explic nici acum, dupa atata timp, cum de s-a putut intampla... am scapat-o pe jos. Alt prilej pentru a testa una dintre regulile lui Murphy. Felia de paine cu unt va cadea pe podea tocmai cu partea unsa in jos. Cam asa s-a intamplat si cu tava. O sa spuneti ca oricui i se poate intampla. Poate aveti dreptate. Dar ce te faci atunci cand ti se mai intampla de cateva ori, ultima oara fiind vorba de o tava mare cu pizza la care am poftit cateva zile la rand? Inclin sa cred ca e ceva in atmosfera... Pentru cei care au patit la fel ca mine, tin sa le ofer o consolare. Lasagna este mancarea preferata a motanului Garfield, celebrul personaj de desene animate. Mie imi aduce zambetul pe buze, pentru ca imi inchipui ca a patit-o si el.

Dar ca sa trecem la un pic de istorie, etruscii au fost cei care au preparat pentru prima data ceea ce noi numim astazi lasagna, acum 2.400 de ani. Romanii gateau si ei un fel de lasagne, dar se numea "lagane". Pentru foi, reteta era simpla, obtinandu-se un aluat din apa si faina. Inca se mai prepara, in aceasta forma, in centrul si sudul Italiei.

LASAGNA CU CARNE DE VITA

INGREDIENTE: 3 linguri cu ulei de masline, o ceapa, 200 g carne tocata de vita, 200 g ciuperci, doi catei de usturoi, 420 g rosii, doua linguri cu bulion, 100 ml vin rosu, frunze de busuioc, oregano, sare, piper, 200 ml lapte, 4 linguri cu malai, 100 g cascaval, 240 g foi de lasagna.

PREPARARE: Intr-o tigaie cu ulei incins se caleste ceapa tocata, apoi se adauga carnea de vita, ciupercile si usturoiul zdrobit. Se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand carnea este aproape gata. Se adauga vinul, rosiile taiate cubulete, bulionul, busuiocul taiat marunt, oregano, sare si piper. Se amesteca, se acopera tigaia si se mai lasa inca 10 minute. In acest timp se pun la fiert 150 ml lapte, iar separat se amesteca malaiul cu 50 ml lapte, pana cand se omogenizeaza. Amestecul de malai se toarna peste laptele fiert, formandu-se o crema. Se ia de pe foc si se adauga cascavalul ras si sare dupa gust. Pe fundul unei tavi se asaza o hartie de copt unsa cu sosul de la carne. Se pune o foaie de lasagna, se acopera cu un strat de carne, apoi iar lasagna. Deasupra se pune un strat de crema, apoi alta foaie de lasagna, pana cand se termina toate cantitatile. Ultimul strat trebuie sa fie de crema. Tava se lasa in cuptor timp de o jumatate de ora. Se taie dupa ce s-a racit putin.

LASAGNA CU FRUCTE DE MARE

INGREDIENTE: 400 g carne de crab, 100 g creveti fierti, 100 g ciuperci, 200 g rosii, oregano proaspat, sare, piper, 3 linguri cu unt, 3 linguri cu faina de grau, 50 ml vin alb sec, 400 ml lapte, 200 g cascaval, doi catei de usturoi, ulei, 8 foi de lasagna

PREPARARE: Carnea de crab se taie bucatele si se lasa pe o farfurie. Separat, intr-o tigaie cu ulei incins se calesc rosiile tocate marunt, ciupercile taiate lamele, usturoiul zdrobit, oregano tocat, sarea si piperul. Cand amestecul a inceput sa fiarba, se acopera tigaia cu un capac si se mai lasa 20 de minute, pana cand se mai ingroasa sosul. Se ia de pe foc si se adauga crevetii fierti. In alta tigaie se incinge untul si se adauga faina, apoi laptele. Se amesteca si se tine compozitia pe foc pana cand se ingroasa si clocoteste. Se mai tine un minut, apoi se adauga cascavalul ras si se amesteca pana cand se topeste. Se adauga carnea de crab si vinul alb. Intr-o tava se pune un sfert din sosul cu creveti, 4 foi de lasagna si jumatate din compozitia de cascaval. Se repeta straturile, ultimul fiind cel de cascaval. Se introduce tava in cuptor timp de aproximativ o jumatate de ora. Se taie dupa ce s-a racit. Se serveste cu oregano proaspat.
×
Subiecte în articol: tava lasagna adauga