x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Păstrăvii de început de an

Păstrăvii de început de an

de Veronica Bectas    |    06 Ian 2012   •   21:00
Păstrăvii de început de an

S-au terminat sarbatorile de sfarsit de an... Unii or spune: 'Gata, trecem la treaba cu elan si toate fortele!' As! Care elan si care forte? Elanul e la pamant si fortele cat se poate de flescaite!

Unii n-au motive si zvac pentru munca din cauza conditiilor stresante de la serviciu, altii din cauza salariilor mizere si… alte alea. Dar sunt unii care n-au motive de la hapaiala. Adica, s-au indopat cu tot ce le-a venit la gura si s-au cam dat peste cap la metabolism. Na, ca acum, trebuie sa de-a jos osanza si trebuie musai sa scape de greata, lipsa de 'elan' si 'forte', dar mai ales de lehamite! Bleah!

Ei, pentru ei dar si pentru altii mai cuminti, propun trei feluri cu peste.

Haaai, ca... pestele este un aliment usor si, mai ales daca-i pastrav, pestisor din acela care nu miroaaase, nuuu are oase multe si sunt suuubtiri, are carnita aaalba, e bun fiert, la cuptor, afumat, prajit... Pardon! nu, nu prajit ca face rau acum! Daca-i pun ceva legume, lamaioara, bobite de rodie... Daca nu ti-e prea... si suporti, poate-ti pregatesc unul afumat, umplut cu o lingurita de icre, una de ceapa rosie tocata marunt, pus pe felii de lamaie... Poti sa bei, ca sa alunece bine, un vin alb, sec! Dar, daca stau si ma gandesc, mai bine un ceai verde calai, care sa curete pe unde trece si sa lase curat. Daca suporti, si parca nu te lasa de la inima s-o rupi cu bunatatile de care abia te-ai despartit, chiar daca ai amar in gura, poate vrei sa-ti pregatesc un pastravior la cuptor, invelit in felii suuubtiri de bacon afumat, doar ca sa dea un parfum care sa-ti aduca aminte de ticaloasele feliute de jambon afumat. E drept ca pastravul meu nu va avea decat un iz primit de la feliile rumenioare, atat cat sa te atate si sa-ti dea frisoane ca cele ce te-au cuprins dupa coconita de la masa alaturata, aia care sedea pe scaunul aflat chiar in spatele nevesti-tii si care se fataia mai mult singurica, la prins 'ceva' cu valoare mare si vechime multa. Numai ca pastravul meu face bine si e mult mai ieftin!

Eeee, ajunge cu ghiftuiala! Asa ca ne rezumam la amintiri placute si trecem la un regim care sa ne repuna pe picioare, sa ne redea elanul si fortele pentru noi lupte in 2012. Ce lupte? Scuze, inca nu ti-ai revenit, dar lasa ca ai sa vezi tu… Treci la regim!

Incepem cu un pastrav, de persoana, pe care-l cumpar gata curatat. Il spal, il zvant cu prosoape din hartie, il sarez si il pudrez cu piper, in interior si pe dinafara. Intr-o tava cu putin ulei, montez un strat de felii subtiri de lamaie, fara coaja. Pe patul de lamai pun pestele, pe care-l ung cu putin ulei, ii strecor in burta putina zeama de lamaie si-l dau la cuptorul incins, la foc potrivit. Dupa 20 de minute, scot tava, ridic usor ca sa verific burtile, mai pun in ele putina zeama de lamaie si ulei din tava, ung pestele pe deasupra tot cu ulei din tava si putina zeama de lamaie, apoi il dau iar la cuptor, pentru alte 20 de minute. Ti-l pot servi pe un pat de legume fierte, oparite cu unt acrisor, cu patrunjel proaspat sau doar pe cartofi fierti, opariti cu unt, printre care sa se strecoare perle de arpagic murate.

Daca vrei din cel infasat in felii subtiri de bacon afumat, ti-l pregatesc astfel: pestelui spalat si zvantat, pudrat cu sare si piper, ii bag in burta cateva rondele de ceapa rosie, trecute prin otet, daca n-am din cea murata, apoi il infasor bine in fileuri subtiri de bacon. Il dau la cuptorul incins, la foc potrivit, in tava mai putin adanca, in care pun ulei si un pahar de vin alb. Dupa 20 de minute, il ung cu sos din tava, daca e nevoie mai adaug vin si, mai las la foc mic, alte 20 de minute. Ti-l servesc pe un pat de cartofi copti presarati cu rondele de ceapa rosie murata. Musai sa te silesc sa bei si un pahar de vin alb, sec! Doar nu crezi ca m-as putea culca cu gandul ca ti-as pune capac la pofta si n-ai mai putea manca, peste cateva zile un pastrav afumat.

Da, pastrav afumat, pregatit asa cum stiu eu! Adica… Iau pestele, il curat si-l sterg cu un prosop ud, inmuiat in apa cu putin otet. Ii fac baie de vin alb (sau roze), apoi il zvant cu prosopul, il ung cu ulei si il pun intr-o tava cu putin ulei si o jumatate de cana de vin alb sec. Il dau la cuptor, la foc potrivit, pentru 10 minute, apoi il intorc, il mai las 10 minute, dar cu focul stins. Il scot si e tocmai bine rehidratat. Il montez pe platou si, cand s-a racit, il umplu cu o lingura de icre alaturi de una de ceapa rosie tocata marunt, sau perle de ceapa murata si ace de rozmarin, apoi ti-l servesc alaturi de cartofi copti, morcov ras si zeama de lamaie la discretie.

Daca incerci sa te vitejesti, iti pot da ca garnitura si ceva maioneza din telina, ca sa te tulburi de gusturi si parfumuri pe care sa le stingi cu un roze.

Stii ce gust are un roze de calitate cand rontai un ac de rozmarin? Ei bine, te napadesc trei brazi de Craciun cu podoabe cu tot! Ca sa nu mai vorbim de bucatele de la mese.

×
Subiecte în articol: culinar jurnalul de duminică