x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Patru metode SIMPLE de a conserva fructele și legumele

Patru metode SIMPLE de a conserva fructele și legumele

30 Dec 2015   •   09:27
Patru metode SIMPLE de a conserva fructele și legumele

Conservarea fructelor și legumelor pentru iarnă este o alegere ideală pentru momentele în care dorim să simțim savoarea verii în sezonul rece. Mai mult decât atât, începutul toamnei este caracterizat de abundență și ar fi păcat să nu profităm de bogația acestui anotimp.

Potrivit www.prevention.com, cele mai bune patru modalități de a păstra vegetalele până următoarea primăvară sunt:

1. Murați fructele și legumele preferate
Nu aveți nevoie de niciun echipament sofisticat pentru a prepara murături gustoase. „Murăturile rapide” sunt delicioase și sunt foarte simplu de făcut. Nu trebuie decât să fierbeți o saramură și să murați orice vă doriți, atât fructe cât și legume.
Cum se procedează: pregătiți o saramură simplă din oțet, apă, sare, zahăr și orice alt condiment pe care îl preferați. O dată ce a început să fiarbă, luați-o de pe foc și turnați-o peste legume și/sau fructe. Lăsați să se răcească și depozitați în frigider.

Rețetă: „Salată” de morcov și ghimbir
Ingrediente:

  • jumătate de kilogram de morcovi, spălați și curățați
  • 250 grame de ridichi (Daikon) spălate și curățate
  • 1 ardei gras roșu (cotor și semințe înlăturate)
  • ¼ ceașcă sare
  • 2 cești oțet alb distilat
  • 1 ceașcă apă
  • 1 ceașcă zahăr
  • ½ ceașcă ghimbir răzuit

  • 1. Tăiați julienne morcovii, ridichile și ardeiul gras sau utilizați robotul de bucătărie. Puneți sare peste legume și lăsați-le să se scurgă pentru două ore.
    2. Clătiți legumele și stoarceți-le cu mâna pentru a elimina cât mai multă apă.
    3. Combinați oțetul, apa, zahărul și ghimbirul într-un recipient de aluminiu și aduceți amestecul la punctul de fierbere. Adăugați legumele și în momentul în care lichidul a început din nou să clocotească, luați de pe foc.
    4. Mutați amestecul în borcane sau alte recipiente de sticlă. Lăsați să se răcească, acoperiți și depozitați în frigider.

    2. Pregătiți acasă legume și fructe uscate!
    Probabil cumpărați adesea alimente uscate: stafide, roșii sau diverse ierburi aromatice. Nu v-ați gândit că le-ați putea face acasa? Se pot usca pentru iarnă foarte ușor ardei iuți, ciuperci, porumb și orice alte fructe. Trebuie doar să tăiați felii subțiri și să le lăsați în cuptor la temperatură scăzută până se usucă (aproximativ 5 ore). Puteți folosi și varianta tradițională de a le lăsa la uscat în spații răcoroase, uscate, toamna fiind sezonul ideal.

    Rețetă: Cireșe uscate

    Ingrediente: 4-8 cești de cireșe
    1. Preîncălziți cuptorul la 80°. Pregătiți mai multe hartii de copt și prosoape de bucătărie absorbante. Pregătiți într-un bol apă foarte rece.
    2. Fierbeți apă într-un recipient mare. Puneți cireșele în apa care a atins punctul de fierbere pentru un minut.
    3. Scoateți cireșele cu ajutorul unei strecurători și mutați-le în recipientul cu apă rece. Ulterior, din apa rece mutați-le pe hârtiile de copt acoperite cu prosoape absorbante.
    4. Scoateți sâmburii cireșelor. Întindeți cireșele pe hartia de copt așezată pe grilajul metalic al cuptorului și lăsați-le să se usuce pentru 5-7 ore. Cireșele sunt complet uscate atunci când strângându-le în mână nu se lipesc între ele.
    5. Lăsați cireșele să se răcească și depozitați-le într-un recipient acoperit pentru aproximativ o săptămână. În cazul în care observați urme de umezeală, repetați procesul de uscare, de data aceasta pentru încă o oră. Cireșele uscate pot fi păstrate în recipiente închise ermetic pentru aproximativ un an.

    3. Congelați orice!
    Este cea mai simplă metodă de „conservare” pentru iarnă. Trebuie totuși să acordați puțină atenție pregătirii, astfel încât fructele și legumele să se congeleze individual, nu asemenea unui bulgăre. Vegetalele congelate poti fi păstrate pentru mai mult de jumătate de an în congelator și sunt perfecte pentru momentele în care doriți să simțiți savoarea verii în mijlocul iernii.

    Încercați: fructe de pădure congelate

    Ingrediente: fructe de pădure (oricât de multe doriți)
    1. Puneți fructele de pădure preferate (curățate și spălate) pe o tavă, asigurându-vă că nu se ating între ele. Introduceți tava în congelator până când acestea devin solide.
    2. Mutați fructele înghețate în recipiente sau pungi etanșe și eliminați aerul. Introduceți fructele de pădure înapoi în congelator.

    4. Murături tradiționale fermentate
    Modalitatea tradițională de a mura legume (și de ce nu, fructe) este mult mai simplă decât v-ați aștepta. În fapt, funcționează astfel: introduceți vegetalele în saramură, acoperiți, lăsați pentru o săptămână sau două la temperatura camerei.

    Rețeta de murături:

    Ingrediente:
  • 2 kilograme de castraveți mici, pentru murat
  • 2 litri de apă
  • 6 linguri de sare mare
  • o căpățână de usturoi (căței separați și curățați)
  • 2 linguri semințe de mărar
  • 1 lingură semințe de muștar
  • 2 linguri semințe de țelină
  • o mână de frunze de stejar

  • 1. Pregătiți un borcan suficient de mare pentru ingredientele menționate anterior și o farfurie/un capac mai mic/ă decât gura recipientului.
    2. Îndepărtați florile castraveților. Amestecați în recipient apa cu sarea, usturoiul și semințele, până când sarea se dizolvă. Adăugați frunzele de stejar și apoi castraveții.
    3. Presați farfuria sau capacul, astfel încât saramura să acopere complet castraveții. Deasupra acesteia, puneți un borcan, pentru a vă asigura că nu se ridică.
    4. Verificați murăturile în fiecare zi. Veți observa anumite bule care se ridică, dar și o floare care se formează deasupra lichidului.
    5. În momentul în care nu veți mai observa respectivele bule, puteți testa și gusta murăturile.
    6. Se recomandă să le păstrați în frigider (sau la rece) în momentul în care au aroma pe care o doriți pentru a încetini procesul de fermentație.
     

    ×