Daca la occidentali pauza de masa este de la sine inteleasa, la noi prea putine firme isi respecta angajatii. Prin masa de pranz romanii inteleg sandvisurile mancate pe sub birou, sa nu-i vada seful.
OANA ANTONESCU
Numai oamenii de afaceri isi pot permite luxul de a lua masa de pranz la restaurant. Pentru ca au numai clienti de acest gen, localurile au creat meniuri speciale numite mese de afaceri (business lunch). Irina Velexar, directorul restaurantului Caf" Ol", este de parere ca "sunt putine companii care acorda timp pentru pauza de masa deoarece e nevoie de mai mult de o ora pentru a manca la restaurant. In plus, foarte putini romani isi pot permite sa manance la un local. Clientii nostri la masa de pranz sunt mai ales straini pentru ca tin foarte mult la acest obicei de a-si respecta masa de pranz". Restaurantul Casa Iancului are clienti din aceeasi categorie la ora pranzului. Adrian Vintileanu, chelner la acest local, crede ca "la noi nu este ceva obisnuit sa iei masa in timpul zilei, in pauza de la serviciu. Numai oamenii care-si permit pot face asta, de aceea clientii nostri la masa de pranz sunt de la companii mari si ocupa posturi importante."
OPORTUNITATE. Angela Teodorescu lucreaza la o firma de publicitate unde angajatii au pauza de pranz intre orele 13:00 si 14:00. Cu numai 100.000 ea poate manca, la autoservirea din apropiere, un meniu complet. Impreuna cu colegii, apeleaza si la firme de catering, foarte la moda in randul angajatilor care isi permit acest lux. Cum in Romania nu sunt multi, majoritatea angajatilor se multumesc cu sandvisurile aduse de acasa sau cu clasicele merdenele si covrigi, din care mananca discret pe sub birou, ca sa nu-i vada seful.
INGADUINTA. Gabriela Bizadea, jurist la Inspectia Muncii, ne-a precizat ca pauza de masa nu este o obligativitate din partea angajatorului, dar "unitatile care se respecta creeaza conditii. Sunt unitati care au specificat in contract ca pauza este de un sfert sau de o jumatate de ora, dar sunt si altele care nu ofera angajatilor aceasta oportunitate. In plus, multi angajati nu doresc pauza de masa pentru ca li s-ar prelungi programul." Alineatul 3 al aceluiasi articol 130 din Codul Muncii precizeaza ca "pauzele nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca."
In aceste conditii, pauza de pranz devine inutila in Romania, motiv pentru care la Inspectoratul Muncii nu s-a primit nici o sesizare cu privire la nerespectarea ei. Fie ca nu au bani sa manance altceva decat sandvisuri, fie ca nu vor un program mai lung, romanii nici nu iau in calcul aceasta oportunitate la angajare.
Citește pe Antena3.ro