Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt considerate astăzi delicatese ale bucătăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine.
Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt considerate astăzi delicatese ale bucătăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine. Andivele ondulate sunt şi cele mai folosite în alimentaţie. Acestea se consumă crude, sub formă de salată, sau pregătite după diferite reţete. Având un gust amărui, andivele sunt delicioase cu maioneză. Important este ca, înainte de a le pregăti, frunzele să fie frecate puţin cu sare, iar apoi cufundate în apă rece. Gustul amărui dispare şi dacă plantele sunt ţinute în apă cam 30 de minute. Indiferent însă de modul în care sunt preparate, andivele se curăţă, încă de la început, prin îndepărtarea frunzelor exterioare şi prin tăierea cotorului. Se lasă apoi câteva minute în apă cu sare şi puţin oţet, se spală şi se scurg bine.
Vitalitate
Nutriţioniştii recomandă consumul de andive datorită aportului însemnat de vitamine şi minerale necesare organismului la trecerea dintre anotimpuri. Foarte sănătoasă este cura de salată de andive în tratatea anorexiei, insuficienţei biliare, dar şi în cazul digestiei lente. O astfel de cură se ţine timp de aproximativ trei săptămâni, perioadă în care se consumă o salată pe zi.
Sugestii
Reţeta clasică spune că salata se prepară cu puţin ulei (preferabil de măsline), zeama de la o jumătate de lămâie şi sare după gust. La salată se mai pot adăuga muştar, piper şi pătrunjel. Totodată, andivele mai pot fi combinate cu ţelină, morcovi şi castraveciori. Delicioase sunt şi andivele la cuptor, umplute cu peşte (spre exemplu, somon) şi ornate cu icre.
Sucul de andive este recomandat persoanelor cu probleme la sistemul osos. Adepţii medicinei naturiste spun că 50 ml suc de andive, combinat cu o cantitate egală de suc de cicoare, face minuni...
Supă de andive
Ingrediente: 6
andive, o ceapă, un pahar de lapte, o lingură de făină, un ou, două linguri de
smântână, o lingură de unt, sare, piper şi pătrunjel pentru decor.
Preparare: Andivele
spălate se curăţă şi se taie în bucăţi. Se încinge untul într-o oală, se înăbuşă
ceapa tăiată în prealabil solzişori şi andivele. În oală se mai adaugă cam 500
ml apă, puţină sare şi se lasă până se înmoaie andivele. Separat, făina se
dizolvă în lapte şi amestecul se pune în oală, după care se mai lasă la
clocotit câteva minute. Când e gata, se ia vasul de pe foc şi se drege supa cu
gălbenuşul bătut cu smântână. Se ornează cu pătrunjelul tocat mărunt.
Salată de andive
Ingrediente: 10
andive, 3 mere, o sfeclă roşie, 10 nuci, două linguri de ulei de măsline, o
lingură de oţet de vin, sare, piper.
Preparare:
Andivele spălate şi curăţate se scurg bine şi se taie rondele. Merele se curăţă
de coajă şi se taie cubuleţe, la fel şi sfecla, apoi se pun într-un bol în care
se adaugă şi miezurile de nucă. Separat se amestecă bine oţetul de vin, uleiul
de măsline, sarea şi piperul. Sosul obţinut se toarnă peste celelalte
ingrediente, se amestecă şi este gata.
Andive umplute
Ingrediente: 10
andive, două ouă, doi castraveciori muraţi, o jumătate de sfeclă roşie, o jumătate
de lămâie, 100 g piept de pui, două linguri de maioneză, o legătură de pătrunjel,
sare, piper.
Preparare:
Andivele spălate şi bine scurse trebuie curăţate. Apoi se taie în două, pe
lungime şi se scoate o parte din frunzele din mijloc. Aceste frunze se toacă mărunt
şi se amestecă bine cu ouăle, sfecla roşie, castraveciorii şi pieptul de pui,
toate tăiate cubuleţe. Se adaugă sarea, piperul şi maioneza, apoi se amestecă
bine. Compoziţia astfel obţinută se pune în jumătăţile de andive şi se ornează
cu felii de lămâie şi pătrunjel mărunţit.
Andive cu jambon
Ingrediente: 5
andive, 70 g caşcaval, 5 felii de jambon, două linguri de unt, 450 ml lapte, o
lingură de făină, sare, piper, pesmet.
Preparare:
Andivele spălate şi curăţate se opăresc în apă fierbinte cu sare. Apoi se scurg
şi se lasă la răcit. Separat, laptele se pune la fiert, iar, când începe să
clocotească, se adaugă făina, în prealabil stinsă cu puţină apă rece. Se mai
lasă pe foc câteva minute, până se îngroaşă, apoi se presară sare şi piper după
gust. Astfel, sosul este gata. Andivele se desfac în două şi se pun într-o tavă
unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Peste andive se pun fâşiile de jambon,
sosul, şi caşcavalul ras. Se ţine la cuptor cam 15 minute.
Andive cu smântână
Ingrediente: 10
andive, 50 g unt, 50 g caşcaval, un pahar de smântână, un praf de zahăr, o legătură
de pătrunjel verde pentru decor, sare.
Preparare:
Andivele se spală şi se curăţă. Se înăbuşă în untul încins, se adaugă sarea şi
zahărul. După aproximativ 10 minute se pune în vas şi smântâna şi se mai lasă
pe foc câteva minute. Se ornează cu caşcaval ras şi pătrunjel verde.