x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Periplu gastronomic în Bucureştiul interbelic

0
Autor: Carmen Dragan 17 Dec 2009 - 00:00
Periplu gastronomic în Bucureştiul interbelic
Vezi galeria foto

Gastronomia tradiţională este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru mesele noastre de astăzi, când avem atât de multe opţiuni. Ne-o dovedesc două cărţi, apărute pe piaţă anul acesta: "D-ale gurii din bătrâni", lucrare scrisă de Octavian Stoica, tipărită la Editura Scripta, şi "Bucureşti, citadelă seculară a lăutarilor români (1550-1950)", scrisă de Viorel Cosma, apărută la Editura Speteanu.



5456-109676-scan0010.jpg"D-ale gurii din bătrâni"
Răsfoind paginile cărţii lui Octavian Stoica, pătrundem în atmosfera de altădată a mustăriilor, unde se putea auzi flaşneta care "cânta şi Traviata, şi Hai raci cu nădragi, înveselind trist un Bucureşti de carte poştală îngălbenită". Dar putem savura şi "o musaca de rădăcini întremătoare de ţelină", după o reţetă veche: "Se prăjesc în unt feliile rotunde de ţelină, iar alături, în altă tigaie, carnea tocată de junincă, amestecată cu puţină pâine muiată cu lapte, se căleşte în ceapă prăjită atât cât să se albească. Apoi încă o dată tocată, se frământă cu sare, cu bulion de roşii sau mai bine cu ardei graşi, puţin piper cenuşiu şi vin. Tocăturii acesteia, mai înainte de a se aşterne la fiert gospodăresc, i se mai pun câteva ouă crude, după care se tolăneşte într-o cratiţă pregătită cu unt şi cu pesmet, acoperind-o cu ţelină rânduri, rânduri. Peste musaca se toarnă un sos din ceapă prăjită, făină, grăsime, zeamă de oase şi roşii terciuite şi se înfundă într-un cuptor potolit, iar ca să capete un obraz şofraniu, când mai are doar un sfert de ceas şi-i isprăvită minunea, i se drege din ouă bătute cu smântână şi cu făină de grâu, un oghial". Scriitorul aminteşte că mai sunt musacale de dovlecei, de cartoafe, de castraveţi acri, de legume (morcovi, fasole verde, mazăre la fel, dar boabe, pătrunjel rădăcină, păstârnac). Că aşa erau musacalele la "Continental", concluzionează autorul.

5456-109677-scan0012.jpgFilonul literaturii

Despre cartea lui Octavian Stoica, Octavian Soviany scria: "Autorul reuşeşte să realizeze nu doar o adevărată enciclopedie a gastronomiei româneşti tradiţionale, ci şi o mică bijuterie litarară. Ea este destinată mai ales acelor amatori de literatură care nu-l dispreţuiesc pe îndepărtatul strămoş Anton Pann, zăbovesc cu voluptate prin mai vechile pagini ale lui Ghica şi Filimon... au cugetat cu nostalgie la vechile localuri bucureştene, pe unde cânta Zavaidoc, evocate în Groapa... căci Octavian Stoica se nutreşte din acest filon generos al literaturii române".

Citadela lăutarilor

Cârciumi, birturi, bodegi, restaurante, racherii şi berării, parcuri şi grădini cu muzică... Peste tot, în Bucureştiul de altădată răsunau acordurile lăutarilor. Viorel Cosma reuşeşte în paginile cărţii sale, "Bucureşti, citadelă seculară a lăutarilor români (1550-1950)", un recurs la istoria pitorească a unui oraş "care trebuie să-şi refacă identitatea spirituală, estompată vreme de aproape o jumătate de secol de îngrădire a valorilor tradiţionale".

5456-109678-scan0013.jpg

Din paginile cărţii putem afla nume de lăutari celebri, piese vocale de tradiţie, obiceiuri de nuntă, dar şi meniuri din saloanele bucureştene. Iată, de pildă, ce s-a mâncat şi ce s-a băut la cea de-a şasea aniversare a ziarului Curentul (6 ianuarie 1934): ţuică de Văleni, măsline de Volo, icre de ştiucă romanţioasă, saramură de crap, pilaf de curcan roşu, friptură de curcan, cartofi prăjiţi, varză călită, castane, murături, brânză albă, caşcaval bugetar, fructe, vin dionisiac etc. Meniul este scris într-o formulă ironică. A fost tipărit pe foi volante şi a circulat prin toate saloanele Capitalei. Cartea cuprinde şi 265 de ilustraţii. Una dintre ele este din interiorul terasei Oteteleşanu, localul de întâlnire cotidiană al intelectualităţii bucureştene din pragul secolului al XX-lea. Eleganţa restaurantului, tapetul pereţilor, oglinda mare a salonului, ospitalitatea şi, nu în ultimul rând, muzica, totul îndemna la conversaţie intimă şi confort gastronomic, pe care le găsim din ce în ce mai greu în Bucureştiul de astăzi.

Citeşte mai multe despre:   cultura si piper

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...
Serviciul de email marketing furnizat de