GURMANDUL IN BUCATARIE
SIMONA LAZAR
O saramura adevarata se mananca numai cu mamaliguta, mujdei si ardei iute
|
|
Asta a fost prima "lectie" a saramurii. Apoi am invatat ca reteta clasica este cea a saramurii de crap. Crap romanesc. De Dunare. E piata plina acum de "fitofag" - are carnea mai grasa, unii il prefera, caci are mai putine oase, dar, va spun eu, crapul romanesc e de departe cel mai bun. Atat de bun, incat fiecare zona are propria ei reteta. Numai urmand cursul Dunarii si cat de multe sunt! Amanuntele sunt esentiale. De exemplu, felul in care se curata crapul si se taie. Cei mai multi dintre dumneavoastra sunteti tentati sa il curatati de solzi, sa il taiati pe burta, sa il spalati pe dinauntru si apoi, dupa cum vi-i voia, sa il sectionati pe lung, desprinzandu-l de pe coloana si facandu-l fileuri ori sa il taiati pe lat, in cotlete. Bucatile de peste astfel pregatite se frig pe tabla cu sare ori se sareaza si se frig pe gratar. Mai departe, reteta e cam aceeasi cu cea de mai sus. Dar si mai buna e ceea ce orice bucatar (ori pescar) numeste "burta de crap". Adica: se ia pestele si se taie nu pe burta, ci pe spinare, cu grija, dinspre cap spre coada. Solzii - atentie! - se lasa la locul lor. Se scot matele, se spala bine. Se incinge sarea pe tabla. Se pune pestele, desfacut, pe sarea incinsa. Si se lasa asa, cam vreo 15-20 de minute, dupa cat e de gros si de gras pestele. Se intoarce si pe partea cealalta, pe fata fara solzi. Cand e gata, cu lama unui cutit, se rad solzii. De mai raman vreo cativa, nu-i bai. Pescarii zic ca tocmai astia dau gust mai bun saramuriiâ¦
Citește pe Antena3.ro
RETETE GEMENE
SARAMURA DE CHEFAL SAU LUFAR
.
SARAMURA DE PESTE OCEANICIn principiu, saramura se poate prepara din absolut orice fel de peste. Inclusiv din peste oceanic. Cod, stavrid, merlucius sau macrou, de exemplu. Pestele se curata, se spala, se presara cu sare si se stropeste cu zeama de lamaie. Se lasa asa cateva minute. Se frige pe gratar sau pe tabla cu sare. Se fierbe apa cu mirodenii, usturoi si ardei iute. Daca e nevoie, se mai adauga sare. Se pune pestele intr-un vas curat. Se rastoarna zeama si se mai lasa la cuptor sau pe foc pana da intr-un clocot. Cum pestele oceanic e un peste mai gras, e de preferat sa se serveasca la masa cu un mujdei cu aport mai mare de otet de vin ori de zeama de lamaie.
.
MUJDEIUL
|
Cine s-ar fi gandit ca banalul mujdei poate avea atat de multe variante! Inainte de a iesi pe piata "zdrobitoarele" metalice de usturoi, usturoiul se pisa in piulita, cu pisalogul. Ori "chisoiul", cum il numeau in satul copilariei mele. Si azi imi pare ca nimic nu se poate compara cu mirosul acela al usturoiului zdrobit! Si, ca intr-o nuvela de Calistrat Hogas, se arunca peste el sare, se mai punea putina apa, ulei si⦠il sorbeai cu lingura. Ca sa nu-ti miroasa gura, mestecai crengute de patrunjel verde.
Pentru saramura, in Moldova, usturoiul se face asa: se curata o rosie de pielita, se zdrobeste cu furculita. Se curata si un ardei si se toaca marunt-marunt. Se zdrobeste usturoiul. Peste el se pune: sare, ulei. Se freaca bine cu o lingura de lemn. Se adauga rosiile zdrobite - trecute prin sita, eventual - si ardeiul tocat. Se mai poate pune deasupra si patrunjel tocat.
Oreteta de mujdei fin: usturoiul se zdrobeste, se adauga ulei si sare. Se freaca, invartind lingura intr-un singur sens, pana se face o pasta. Se toarna si putin otet de vin. Se adauga doua-trei linguri de smantana si se omogenizeaza. Poti pune si iaurt.
Cea mai delicata este insa maioneza de usturoi. De data asta, numai zdrobitorul de metal e bun. Se trece usturoiul prin el, se pune sare, ulei. Se invarte lingura, ca la maioneza. Si tot ca la maioneza se adauga ulei, cate putin. Din cand in cand, se pun cateva picaturi de otet de vin ori de zeama de lamaie.