x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peste la tona

Peste la tona

28 Noi 2004   •   00:00

GASTRONOMIE
Acest sfarsit de saptamana a insemnat, pentru crestinii ortodocsi care respecta Postul Craciunului dezlegare la peste.
ANDRADA FLORIA

Click pentru a mari imaginea
AGITATIE. In hala Obor zvarlugile inca mai dadeau din coada
Ca sa astepte cu sufletul pur, neintinat de pacate nasterea celui care avea sa ii mantuiasca, oamenii tin post de carne si de ganduri rele. Dar, spre deosebire de chinurile pe care Fiul Domnului le-a indurat pentru noi, muritorii au in perioada de post cate o scapare, cum ar fi, de exemplu, dezlegarea la peste. De aceea, o initiativa ca aceea a Primariei Sectorului 2 Bucuresti este intotdeauna bine primita de crestini. Sambata si duminica aceasta a avut loc la Hala Obor prima editie a "Targului de peste si vin", unde s-au pus in vanzare aproximativ 60 de tone de peste din mai mult de 20 de sortimente diferite si peste 100 de hectolitri de vin de toate soiurile.

OPULENTA. De cum intrai in pescaria Obor, primul lucru cu care faceai cunostinta era mirosul acela specific, sarat si puternic, cu care insa te poti obisnui destul de repede. Apoi vedeai, peste tot in jur, atata peste, incat iti dadea impresia ca toate apele Romaniei au fost secate de viata. Printre pestii de toate felurile si marimile si primtre baloanele frumos colorate, care aduceau a sarbatoare, un furnicar de oameni. Se uitau, curiosi, la toate mesele ce abundau de vietati care mai dadeau inca din coada, sau la fructele de mare, colorate, dar congelate. Si, dintr-o data, se indreptau cu totii catre o singura masa. Pentru ca acolo, o domnisoara inalta le impartea ciorba de peste gratis. Toata treaba asta iti aduce aminte, parca, de povestea aceea din Biblie… Se spune in poveste ca, atunci cand oamenii nu credeau cu toata fiinta lor in puterea mare a lui Iisus, El le-a tinut o predica si apoi, ca sa le satisfaca foamea, a inmultit painea si pestele. Si, dupa aceea, toata lumea a fost multumita.

PARERILE. Desi acest targ a fost organizat pentru cei care, dupa aproape doua saptamani de post, se pot bucura de dezlegarea la peste, au profitat de initiativa primarului Sectorului 2 si cei care nu sunt atat de credinciosi. Si in ciuda faptului ca preturile nu au fost pe masura asteptarilor generale, ci, mai degraba, la fel ca in fiecare zi, nimeni nu a plecat de la targ fara sa fi avut in plasa macar cateva zvarlugi. In ceea ce priveste vinul, fie el alb, rosu sau negru, era si el atat cat sa inece toti pestii din hala. Dar, spre marea mirare a producatorilor, bautura nu a avut la fel de mult succes. Daca acum, cand nu este sarbatoare, ci doar o simpla dezlegare la peste opulenta si-a spus cuvantul, suntem nerabdatori sa vedem cum o sa fie de 1 Decembrie.

BIBLIE
"Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii, ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc; adevarat graiesc voua: Isi iau plata lor. Tu, insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala"
Noul Testament, Sf. Evanghelie dupa Matei, cap. 6
×
Subiecte în articol: gastronomie