INTEGRARE
Statele din Uniunea Europeana s-au mandrit intotdeauna ca spatiul comunitar este unul al democratiei, unde totul depinde de vointa cetateanului. S-ar putea insa ca tocmai aceasta voce a cetateanului sa blocheze cel mai ambitios proiect al politicienilor europeni - Constitutia Uniunii.
IRINA CRISTEA
Cei 25 de lideri ai Uniunii Europene (UE) au facut compromisuri peste compromisuri pentru ca proiectul Constitutiei Uniunii sa intruneasca acordul tuturor. Au reusit sa ajunga la o solutie comuna la sfarsitul saptamanii trecute, la Bruxelles. Ramane de vazut daca cetatenii UE vor fi la fel de dispusi la compromis, pentru ca ei ar putea impiedica adoptarea primei legi fundamentale a Uniunii.
O batalie grea
Le-a luat ani in sir liderilor UE pentru a gasi solutia acceptata zilele trecute. Discutiile se tot blocau, iar partenerii de negocieri, in disperarea de a se impune, incepusera sa ameninte ca vor renunta la tratative daca solicitarile nu le sunt acceptate. A fost cazul Poloniei, a carei deviza era, in iarna, "Nisa sau moartea!", negociatorii Varsoviei tinand cu dintii de prevederile unui tratat semnat in orasul francez si care le asigura un numar de voturi confortabil in ansamblul Uniunii.
Citește pe Antena3.ro
De pe hartie, pana la practica
La fel ca la negocieri, toate cele 25 de tari din UE trebuie sa oficializeze documentul, si un singur "Nu" ar redeschide criza. Este nevoie de unanimitate pentru ca adoptarea Constitutiei inseamna renuntarea la tratatele semnate anterior (cele de la Roma, Maastricht, Amsterdam si Nisa) si in baza carora functioneaza UE. De exemplu, in acest vot, cei nici 500.000 de maltezi i-ar putea bloca pe restul de 400 de milioane de eurocetateni doritori de Constitutie. Problemele cele mai mari se anunta in tarile care vor sa organizeze referendum pentru a ratifica sau nu Constitutia. Dintre acestea, in situatia cea mai sensibila sunt cele unde antieuropenii au castigat la alegerile locale sau pentru Parlamentul European. Exemplele cele mai clare sunt Cehia si Marea Britanie. In, Marea Britanie, cel mai comod ar fi ca ratificarea sa fie facuta direct de Parlament. Numai ca Tony Blair le-a promis britanicilor, cunoscuti pentru scepticismul fata de UE, ca vor avea un cuvant de spus. In Cehia, tocmai un referendum ar fi o cale mai convenabila. Alegatorii mai pot fi convinsi printr-o campanie bine facuta, pe cand conservatorii si comunistii care detin jumatate dintre fotoliile Camerei inferioare a Parlamentului nu se vor lasa prea usor.
Posibile gaselnite
O declaratie anexata proiectului Constitutiei prevede ca "daca in doi ani de la semnarea Tratatului, patru cincimi dintre statele membre l-au ratificat, iar unul sau mai multi membri au intampinat dificultati, Consiliul European se sesizeaza". Expertii apreciaza ca problema n-ar fi prea grava daca o singura tara s-ar gasi sa respinga Constitutia. "Se poate gasi un artificiu, o solutie pentru a iesi dintr-o asemenea situatie. Dar daca e vorba de mai multe tari, adio, Constitutie!", apreciaza diplomati europeni citati de agentia France Presse.