x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pita cu istorie

Pita cu istorie

10 Dec 2004   •   00:00

GASTRONOMIE
ESENTIAL - Pe pamant, painea exista de 12000 ani De multe ori, painea a fost comparata cu mama, este la fel de calda. Ambele sunt, daca vreti, un simbol al caminului familial. Istoria painii este la fel de interesanta ca povestile din copilarie.
VERONICA GUZUN

NECESARA. Painea nu lipseste de pe nici o masa
Unul dintre cele mai placute lucruri in viata este sa gasesti pe masa paine calda si proaspata, dupa ce te intorci obosit si infometat de la serviciu sau de la scoala. Gustul irepetabil te face sa uiti de ziua grea care a trecut si sa te relaxezi. Nici nu observi cum din franzela aceea mare nu ramane decat un cot, iar mai apoi dispare si el.

Aceasta placere pe care o cunoaste fiecare persoana nu este de ieri sau de azi. Painea isi are originea acum 12000 de ani. Pe atunci se faceau lipii. Cu 4000 de ani in urma, cand a fost descoperita fermentarea, a aparut si painea din aluat dospit.

BIBLIE. Procesul de coacere a painii este descris in Biblie de cateva ori. In Vechiul Testament se mentioneaza ca femeile erau acelea care alegeau graul, il faceau faina, framantau aluatul si puneau painea in cuptor. Sub ruinele orasului Pompei au fost gasite brutarii. Acestea functionau pentru saraci. Persoanele care nu aveau multi bani veneau acolo sa-si coaca paine din faina lor. Aristocratii mancau lipii facute din lapte, oua si unt. Atat grecilor, cat si romanilor le placea painea alba. Culoarea era unul din semnele calitatii.

In Imperiului Roman existau diferite sortimente: paine pentru stridii, paine prajitura, paine grabita. Pe vremea lui Pliniu (anii 23-79 d.Hr.), grecii coceau paine cu miere, condimente si fructe. Brutariile erau controlate de cei care detineau puterea. Painea avea gramaj si pret fix. Brutarilor din acea vreme le placea sa tina in secret reteta. Daca un tanar dorea sa devina brutar, el trebuia sa faca o scoala de 7 ani. Acest aliment a jucat un rol si in fondarea Australiei. Multi condamnati au fost deportati aici pentru furt de paine.

S-a demonstrat ca faina de grau furnizeaza organismului uman mai multa energie, proteine, fier, vitamine decat oricare alt aliment de baza.

INDIA
Ingrediente: 6 buc.: 360 gr faina, 1 lingura praf de copt, 1 lingurita sare, 1 ou, 1 ml lapte, 1 ml iaurt sau smantana, 1 lingura ulei de masline.

Preparare: Se pune cuptorul la incalzit la 250°. Se amesteca faina cu praful de copt si sarea. Se adauga oul, laptele si iaurtul sau smantana. Se framanta aluatul. Se imparte aluatul in 6 bucati care se intind cu sucitorul pe masa pe care se presara, in prealabil, putina faina. Bucatile trebuie sa aiba forma unei lipii. Se pun pe o tava, pe hartie pergament. Se coc in mijlocul cuptorului, 6-8 minute. Cand se scot se ung cu ulei de masline.

Aceasta paine indiana este mai fina, mai nutritiva si contine mai multe grasimi decat cea pe care o mancam in fiecare zi. Lipia, pregatita dupa aceasta reteta, se invecheste mai greu si are un gust deosebit datorita uleiului de masline.
×
Subiecte în articol: gastronomie paine painea