x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pitorescul Bacalbaşa

Pitorescul Bacalbaşa

de Bogdan Ulmu    |    08 Iul 2010   •   00:00
Pitorescul Bacalbaşa

Am mai vorbit despre Constantin Bacalbaşa şi volumul său "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mîncare" (reeditare importantă, datorată Simonei Lazăr şi Editurii Cartex). Am prezentat şi noi autorul cu altă ocazie, dar a venit vremea să comentăm azi sfaturi şi reţete de-ale lui. Delectabile ambele.

O să trec, deocamdată, peste sfaturi şi o să mă opresc la capitolul IV, intitulat "Regimul favorit". Aici autorul publică răspunsuri, banale sau surprinzătoare, la întrebarea adresată tuturor iubitorilor artei culinare: Care este felul de mâncare favorit al dumneavoastră?

Se spune că suntem ceea ce mâncăm. Ei bine, paginile cu răspunsuri caracterizează o lume, dar şi o epocă. Şi nu-i lipsit de relevanţă faptul că unii dintre cei care i s-au "spove­dit" deţin nume ilustre! Dna Ana Berlescu, spre exemplu, preferă sărmăluţele în foi de spanac (înveliş care azi a dispărut din bucătăriile noastre!); Maria Arbizani mărturiseşte că-i place scordoleaua de raci (şi ea mâncare care se face destul de rar la noi); dra Elena Stelian Popescu "moare" după şalăul cu ciuperci; cumnata autorului, Laurenţia Bacalbaşa, propune tocana de mănătărci, mielul cu sbârciogi şi alivencile (în treacăt fie spus, ultima reţetă m-a dezamăgit, fiind făcută cam din sărăcie; eu o fac dumnezeieşte! - iertată să-mi fie lipsa de modestie); în schimb, de la doamna, reparatoriu poate, am reţinut reţeta budincii cu parmezan. Alte persoane i-au mai răspuns scriitorului cu nume de bucate interesante, precum raţa cu măsline, plum-cake-ul, sole tout Paris (peşte prins viu, dintr-un uriaş acvariu, sub ochii clientului şi preparat cu sos de vin şi pateuri de creveţi; amuzant e că autorul reţetei, ex-ministrul Derussi, ne informează în finalul intervenţiei sale: "Această mâncare o puteţi găsi zilnic la Fish-Restaurant, un birtuleţ din Copenhaga - dacă nu vă e peste mână"; dom' ministru, cu ruşine recunoaştem, ne cam e...), salata de icre negre cu pătlăgele vinete (pe-asta n-am încercat-o!), ultimul răspunzând chestionarului chiar iniţiatorul său: printre cele 16 feluri de bucate preferate de Bacalbaşa, am reţinut înăbuşită Coasta de Argint, sitarul umplut, puiul cu sânge (sic!), Pularda Sfânta Alianţă şi prepeliţele vânătoreşti.
Cuhnia clasică

Un alt merit al volumului este că ne readuce-n memorie bucate uitate de majoritatea gospodinelor; cele care se-ntreabă zilnic "astăzi ce să mai gătesc?" pot găsi sugestii preţioase în cartea lui Bacalbaşa: piureaua de linte (sic!), papara franceză, supa cu tapioca, pâinea de ţelină, supa de pepene galben, castraveţii prăjiţi, mâncarea de grâu verde, găluştele romane, anghinarea cu sos remoulade, merele pe pâine, ţelina norvegiană ş.a.m.d. Cartea lui se citeşte cu delectare şi curiozitate şi azi, la 75 de ani de la apariţie.

Chiar dacă, uneori, nu suntem de acord cu clasicul cuhniei noastre, spre exemplu, în privinţa alcoolului: "Beţi, dar numai dacă vă e sete şi, înainte de mese, nu luaţi decât pahare cu apă, cel mult alcooluri slabe şi încă şi acestea tăiate mult cu apă". Nu poate fi sfatul unui gourmet-oenolog, zău!... Sau, la reţeta de crap în solzii lui, ni se indică să nu curăţăm peştele, nici să nu-l spintecăm, măruntaiele urmând să-i fie scoase prin urechi (operaţie anevoioasă, fie vorba între noi)! Sau pentru cei care nu suportă untdelemnul, se recomandă... untul! (de altfel, bucătarul nostru face risipă de unt în aceste reţete!).
Şi, inevitabil, între atâtea idei de mâncăruri apetisante, câteva pot părea neinteresante, în 2010 - varza acră cu cartofi, ouăle ţărăneşti, patru-sferturi ş.a.m.d...

×
Subiecte în articol: cultura si piper