x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Placinta care a mers la razboi

Placinta care a mers la razboi

22 Feb 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Avea dreptate un prieten. Daca vrei sa-ti faci pofta de mancare, stai si priveste pentru cateva minute vitrina unei patiserii. Daca nu inghiti in sec doar la vederea strudelelor, atunci sigur te va cuceri mirosul de mere coapte. Eu asa fac de fiecare data. Mai intai ma uit de la distanta in vitrina magazinului, apoi mananc pe nerasuflate un strudel.

Unii dintre dumneavoastra ar putea spune ca germanii au fost acele minti luminate care au inventat strudelele. Cu mare parere de rau va spun ca va inselati. Totul a pornit de la celebra baclava, un desert de origine asiriana, adus la perfectiune de catre turci. Se folosea un amestec de nuci, fructe uscate si paine inmuiata intr-un lichior, rulat in interiorul unui aluat foarte fin.

Turcii nu au putut pastra doar pentru ei acest desert, asa ca din fericire a ajuns si in Europa, printr-o imprejurare mai nefericita. In secolul al XVI-lea, armata sultanului Suleiman invinge Ungaria, trecand-o astfel sub influenta Imperiului Otoman. Cei 200 de ani de dominatie otomana au dus, in mod inevitabil, la aparitia unor schimburi intre cele doua culturi atat de diferite, iar ceea ce a urmat nu poate decat sa ne bucure pe noi, gurmanzii. Bucatarii unguri au inceput sa prepare savuroasa baclava, imbunatatind-o pe gustul lor. Ei au considerat firesc sa foloseasca si merele, unul dintre ingredientele traditionale ale bucatariei ungare. Astfel, compozitia crestea in volum, iar datorita continutului de zahar un pic mai scazut, putea fi consumata in cantitati mult mai mari.

Cand Austria a cucerit Ungaria, in anul 1699, primele strudele s-au raspandit de-a lungul intregii Europe. Iata ca, in mod paradoxal, chiar si din razboaie se poate naste ceva bun.

In zilele noastre, strudelele se savureaza avand alaturi o cana cu ciocolata calda sau cafea. Mai mult decat atat, in Italia se desfasoara in fiecare an festivalul strudelelor. Pe parcursul unei saptamani, maestrii patiseri prezinta ultimele noutati in "materie" (este vorba in special de umplutura, care poate fi cu cirese, caise, pere sau struguri). De asemenea, se face schimb de trucuri: ce fel de faina sa folosesti sau cat timp sa lasi aluatul la crescut.

ALUAT PENTRU FOI DE STRUDEL
  • INGREDIENTE: 250 gr faina, un galbenus, o lingura cu unt topit, sare.

  • PREPARARE:
  • Se prepara o coca moale, adaugand un paharel cu apa in care se dizolva sarea. Se lasa sa se odihneasca o ora. Aluatul se imparte in mai multe bucati. Fiecare bucata se intinde pe masa, formandu-se o foaie subtire. Se lasa sa se usuce cateva minute si apoi se taie marginea mai groasa cu un foarfece. Se procedeaza similar cu celelalte bucati de coca.

    STRUDEL CU MERE
  • INGREDIENTE: 250 gr faina, un galbenus, o lingura cu unt topit, sare, un kg de mere, 4 linguri zahar, o lingurita cu scortisoara pisata, 25 gr unt, zeama de lamaie.

  • PREPARARE:
  • Se prepara foile pentru strudel folosind reteta precedenta. Merele se curata de coaja, se rad si se stropesc cu zeama de lamaie. Se pun intr-o cratita cu zaharul si bucatica de unt. Se amesteca continuu ca sa nu se prinda de fund. Cand zeama a scazut, se adauga scortisoara. Fiecare foaie de strudel se umple cu aceasta compozitie, se ruleaza si se unge cu unt. Se asaza apoi strudelele intr-o tava unsa si se coc pana cand se rumenesc. Se taie cat inca sunt in tava si se pudreaza cu zahar.

    STRUDEL CU BRANZA
  • INGREDIENTE: 250 gr faina, un galbenus, o lingura cu unt topit, sare, 1/2 kg branza de vaci, 4 galbenusuri, 3 linguri cu smantana, 3 linguri cu zahar pudra, o lingura cu faina, coaja de lamaie.

  • PREPARARE:
  • Se prepara foile pentru strudel folosind reteta precedenta. Branza se trece prin sita si se amesteca cu galbenusurile, zaharul, smantana, faina si coaja de lamaie. Cu aceasta compozitie se umplu foile de strudel, se ruleaza si se ung cu unt. Se asaza apoi strudelele intr-o tava unsa si se coc pana cand se rumenesc. Se taie cat inca sunt in tava si se pudreaza cu zahar.

    STRUDEL CU NUCI
  • INGREDIENTE: 250 gr faina, un galbenus, o lingura cu unt topit, sare, 250 gr nuci curatate, 1/2 pahar cu lapte, 50 gr unt, 200 gr zahar, 1/2 baton vanilie, o lingura pesmet.

  • PREPARARE:
  • Se prepara foile pentru strudel folosind reteta precedenta. Se fierbe laptele cu untul, zaharul si vanilia, pana cand se dizolva zaharul. Se da deoparte si se adauga nucile trecute prin masina si apoi se amesteca. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei marmelade, sa nu fie prea apoasa, deoarece strica aluatul. Daca aceasta compozitie este prea moale, se poate adauga o lingura cu pesmet. Foile de strudel se umplu cu amestecul de nuci, se ruleaza si se ung cu unt. Se asaza apoi strudelele intr-o tava unsa si se coc pana cand se rumenesc. Se taie cat inca sunt in tava si se pudreaza cu zahar.
    ×
    Subiecte în articol: zahăr făină lingura strudel