x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Placinta cu parfum balcanic

Placinta cu parfum balcanic

de Simona Chiriac    |    Alina Ramona Anghel    |    31 Ian 2007   •   00:00
Placinta cu parfum balcanic
Reteta cu dichis

O data ajuns la sud de Dunare, pe meleagurile mai insorite ale Bulgariei, poti avea surpriza de a descoperi, la cativa pasi de Romania, o cu totul alta lume gastronomica, cu un pronuntat parfum balcanic.

Banita este la fel de specifica Bulgariei cum sunt placintele "poale-n brau" pentru Romania. Numita uneori banica sau banitza, aceasta este de fapt o placinta in straturi, ce poate avea diverse umpluturi, de la carne, legume si branza pana la fructe. Se poate servi in orice moment al zilei, la micul dejun, la dejun sau la cina, dar si la marile sarbatori. Banita nu lipseste de pe masa bulgarilor atunci cand vine vremea Craciunului, a Revelionului sau a Pastelui. Iar la aceste ocazii speciale, banita capata un caracter festiv: in interiorul ei se ascund diverse obiecte purtatoare de semnificatii magice. Banutul ii aduce celui care il gaseste noroc, pe cand crenguta de corn inmugurita ii prezice viata lunga. De curand, micile obiecte magice au fost inlocuite cu ravase invelite in celofan sau poleiala. Cele mai multe dintre urari au ca subiect sanatatea, fericirea si prosperitatea.

Asa cum numai bulgarii stiu sa faca. In mod traditional, banita se prepara din foi pregatite in casa din faina, apa si oua. Aluatul este consistent si necesita mai mult timp pentru a-l intinde, tinand cont ca foaia trebuie sa fie subtire de aproximativ un milimetru. In general, aluatul se intinde folosind degetele, gospodinele considerand aceasta metoda ca fiind mai eficienta. Tutmanik, un alt fel de banita, se pregateste dintr-un aluat mult mai moale, ce cuprinde in compozitie si drojdie.

Adeseori banita are ca umplutura o compozitie din branza de casa, iaurt si oua. Poate fi insa si cu peste, spanac, ceapa, varza, orez, carne tocata, ciuperci, bostan sau nuci. Indiferent ca este spanachena banita (banita cu spanac), zelnik (banita cu varza), mlechna banita (banita cu lapte) sau tikvenik (banita cu dovleac), procedeul ramane acelasi. Intr-o tava bine unsa cu ulei se asaza jumatate din cantitatea de foi intre care se pune un strat subtire de umplutura. Urmeaza un strat cu mai multa compozitie, apoi se asaza celelalte foi intre care se afla alte straturi de umplutura. Se coace in cuptor si se serveste, de cele mai multe ori, cu smantana. O alta varianta traditionala presupune ca aluatul sa se ruleze in forma de melc.

Banita este atat de populara la sud de Dunare, incat bulgarii obisnuiesc sa spuna, atunci cand ceva este peste puterile lor, astfel: "N-ai vrea sa te servesc cu banita la pat dis-de-dimineata?". Cu alte cuvinte: "Nu-mi ceri prea mult?".

×
Subiecte în articol: banita