x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pomana porcului sau când aromele "stau la clacă"

Pomana porcului sau când aromele "stau la clacă"

de Simona Chiriac    |    11 Mar 2009   •   00:00

La Balvanyos, taman la sfârşit de februarie, pe un ger de crăpau pietrele, începuseră a bolborosi ceaunele şi a sfârâi tigăile. În jurul focurilor se strânseseră deja gospodarii care ştiau "a meşteri carnea de porc".



Festivalul internaţional de Pomana Porcului era în plină desfăşurare. Venite din mai toate colţurile ţării, şi chiar mai de departe, din Croaţia, Ungaria, Slovacia, cele 17 echipe au demonstrat tot ce ştiu despre tranşarea porcului şi pregătirea specialităţilor culinare tradiţionale. Cea de-a patra ediţie a Festivalului, organizat între 20 şi 22 februarie de ANTREC Covasna, Primăria Comunei Turia şi Consiliul Judeţean Covasna, s-a bucurat şi de această dată de un mare succes, judecând după numărul mare de curioşi care au ţinut morţiş să guste din bucatele etalate la fiecare stand în parte.

Evenimentul a fost deschis de parada costumelor populare, echipele încercând astfel să-şi pună mai mult în evidenţă specificul. Au urmat alegerea porcilor (fiecare echipă a trebuit să ghicească greutatea câte unui porc de mărimi generoase - aproximativ 120 kg - pe care să-l sacrifice), tranşarea lor şi apoi pregătirea preparatelor, între care obligatoriu cârnaţii. În scurt timp, pe mese s-au înşirat tobe, caltaboşi, şunculiţe, slăninuţe, jamboane, jumări, costiţe, cotlete, lebăr, sarmale, răcituri, toate pregătite cu rapiditate chiar în faţa celor prezenţi la Balvanyos. Dar nu numai atât. Pâine de casă, mămăliguţă rumenă şi aburindă, gogoşi, ceapă spartă cu pumnul ca să meargă bine cu şunculiţa, ţuică cu multe mărgeluţe, semn de tărie.

CEI MAI BUNI DINTRE CEI BUNI
Deşi în jurul meselor se aflau sute de persoane nerăbdătoare să se dea startul marii petreceri, membrii juriului - conduşi de Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism - au avut primii parte de ineditele experienţe gustative. S-a degustat fiecare preparat în parte, s-au pus întrebări şi, evident, s-a notat fiecare echipă după măiestria de care a dat dovadă. La categoria "Preparate Gustoase", cel mai mult au impresionat ANTREC Neamţ şi ANTREC Buzău, pentru ca la categoria "Preparate Tradiţionale" în frunte să fie ANTREC Vrancea, urmată de ANTREC Braşov şi echipele din Bran şi Moeciu. Cea mai reuşită prezentare a fost cea a echipei care a reprezentat ANTREC Covasna, poarta sculpată din lemn, împodobită cu cetini de brad atrăgând şi de această dată toate privirile. După premierea câştigătorilor, toţi cei care au îndurat fără crâcnire atât gerul usturător, cât şi valurile de arome cotropitoate, au fost invitaţi la ce altceva decât la pomana porcului!


Poftiţi la masă!

Echipele au dat dovadă de multă ingeniozitate atunci când şi-au etalat produsele. Şi-au îmbiat oaspeţii cu tărie (cum ar fi ţuica "mortală" de Chiojdu sau cea cu schinduf, aşa cum se face prin părţile Ceahlăului), covrigi de Buzău cărora li s-a dus vestea, murături din acelea acre despre care se spune că fac minuni după câte o petrecere... Festivalul a fost o adevărată petrecere câmpenească, la care mâncarea, băutura şi buna dispoziţie au fost la ele acasă.

×