x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Postul Crăciunului

0
Autor: Simona Chiriac 12 Noi 2009 - 00:00
Postul Crăciunului

În tradiţia populară, intrarea în Postul Crăciunului este anunţată de celebrarea Filipilor de Toamnă, divinităţi considerate a avea mai degrabă rol protector.

Aşa se face că, timp de trei zile (12-14 noiembrie), gospodarii aveau grijă să respecte legile din bătrâni, pentru a fi apăraţi de jivinele sălbatice (nu trebuie uitat că Filipii de Toamnă marchează apropierea de Sfântul Andrei, atunci când se înteţesc atacurile lupilor, dar şi ritualurile care au ca scop, în plan magic, "legarea" gurii lupului).

Filipii protejează casele de vitregiile naturii, de atacurile animalelor şi de şerpi. Poate nu întâmplător, oamenii atârnă de coş o secure ca să ţină pericolele şi pagubele departe. Se lipeşte gura sobei ca să se încleşteze şi gura lupului. Alteori se folosesc doi pepeni ce se ţin foarte strâns unul lângă altul, rostindu-se în acest timp: "Aşa să se încleşteze gura lupilor, să nu poată mânca vita cutare". Nu se mătură şi nici nu se dă gunoiul afară, nu se coase, nu se macină şi nu se toarce. Nu se împrumută cenuşă sau cărbuni aprinşi, pentru că atunci sigur vin lupii şi mănâncă ce găsesc în gospodării, animale, dar şi oameni.

PREGĂTIRI PENTRU POST
Cu o zi înainte de intrarea în post (14 noiembrie) se fac petreceri cu mese întinse şi bucate de soi, în jurul cărora se adună rudele şi prietenii. Începând de a doua zi, toţi ai casei se vor înfrâna să mai mănânce carne, brânză, ouă sau lapte, cel mai adesea pregătindu-se fierturi şi ciorbe din legume, mai ales uscate. Important este ca în prima duminică a postului (15 noiembrie) să se îndeplinească ritualul de purificare, numit şi "spolocania". "După masă, toate oalele se pun cu gura în jos, pentru ca să fie feriţi de orice pagubă cei ai casei.

După lăsatul de sec se aruncă toate oalele şi resturile de mâncare, se pun într-o faţă de masă şi a doua zi se auncă afară spre Răsărit, zicându-se: «Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite!»"
(T. Pamfile - "Sărbătorile la români")

Postul Crăciunului este un post mai uşor de ţinut de credincioşi, pe durata celor aproape şase săptămâni, fiind stabilite 14 zile cu dezlegare la peşte.

 

Pâine aromată
Ingrediente: 550 g făină, 250 ml apă, două linguri cu ulei de măsline, o linguriţă cu sare, o linguriţă cu zahăr tos, 20 g drojdie, un dovlecel, 10 g măsline feliate, două fire de ceapă, 100 g roşii uscate, o linguriţă cu rozmarin.
Preparare: Se dizolvă drojdia în apa călduţă împreună cu sarea şi zahărul tos, se adaugă uleiul de măsline şi se lasă 10 minute. Se toarnă peste făina cernută, se frământă până se obţine un aluat omogen şi se lasă să crească până îşi dublează volumul. Dovlecelul se taie cubuleţe, se prăjeşte în ulei încins împreună cu ceapa verde tăiată mărunt şi se lasă să se răcească. Se întinde o foaie din aluat, se presară cu dovlecel şi ceapă, măslinele feliate, roşiile uscate tăiate mărunt şi rozmarinul. Se rulează, se aşază pe o tavă presărată cu făină, se unge cu puţină apă amestecată cu ulei şi se coace la foc potrivit până devine aurie.

Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic

 



Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...
Serviciul de email marketing furnizat de