x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei

0
Autor: Max Gourmet 16 Oct 2014 - 16:57
„Pescarii Deltei și ai Dunării nu se mulțumesc să boteze peștii după soi, ci și după mărime”, îmi zicea cândva prietenul meu cel dedulcit la bucate deltatice, Radu Anton Roman. „Crapul se numește mai întâi ciortănică, până la două-trei sute de grame, apoi ciortan (pân-n chil!), după aceea crăpcean. Abia când trece de două chile, capătă drept la tilul nobiliar de crap”... Ehei, dar și ce crap!

În zilele acestea de toamnă răvășită de amintirile benigne ale verii, de la 18 la 31 ale lui Brumărel, CHERHANAUA ANCORA te cheamă să te-nfrupți din bucatele sărbătorii. Este SĂRBĂTOAREA CRAPULUI ȘI A CARASULUI!

Meniul de fiecare zi s-a îmbogățit cu rețete pregătite din cei doi pești. Poți gusta Plachie de crap, Borș de căpățâni de crap, Ciorbă lipovenească de pește și Carași prăjiți - tot bucate care să amintească papilelor gustative cât de bogată e gastronomia satelor noastre de pe lângă râuri și bălți, din luncile Dunării ori din inima Deltei.

La Cherhanaua Ancora, el este demult fala meselor. Saramura de crap - cu legumele coapte în sucul lor și bulgărele de aur al mămăligii alături - și-a câștigat meritat laudele de peste an. Dar acum, în sărbătoare, se cuvine a face loc plachiei - despre care același Radu spunea că e „lucrătură de târg valahicesc, de cucoană cu musafiri joia și ifose în fiecare zi”. Gătită clasic, cu ceapă și roșii coapte, cu câțiva ardei grași (pentru parfumul de grădină sudică) și c-o țâră de vin, plachia asta n-o să te facă să regreți nici o îmbucătură. (Poate-n alt an, la altă sărbătoare, vom încerca-o și pe soru-sa, plachia bucovineană, care-adaugă peștelui gust inspirat de reavăn și pădure: carne de... bureți culeși din obcine.) Borșul din căpățâni de crap este o adevărată delicatesă a Deltei. Căpățâna - pe care o veți afla alături, în rasol - vă provoacă să lăsați departe tot ce știți despre bunele maniere la masă. Capul se ronțăie până la ultimul oscior, până la ultimul zgârci, cu... religiozitatea cu care pescarii dunăreni o fac, luându-și astfel putere de la „fratele crap”. Și dacă borșul de căpățâni de crap e acrit cu... borș, ciorba lipovenească se face după dichisul bărboșilor Deltei, acrită cu oțet și însoțită de ardei iute. (Am auzit că s-ar mai acri borșul, pe-alocurea, cu zeamă de varză. N-am încercat, dar n-au intrat zilele în sac și gastronomia pescărească se cere probată... în fiecare zi lăsată de la Dumnezeu). Cât despre cărășei - ei se pârpălesc neliniștiți în tigaie, așteptându-vă pe domniile voastre să-i hăpăiți cât ai zice... pește, aflându-le bun însoțitor într-o bărdacă de vin.

Vezi și aici
https://www.facebook.com/events/1545264325702759/



Și-acum, că v-ați pus o țâră burțile la cale, să stăm de povești... Legendele, după cum se știe, un sâmbure de adevăr au și ele - că altfel prea mare-ar fi basna și prea lung peștele prins în undița pescarului...! Și fiindcă am readus în discuție lumea cea bogată în pește a bălților și a lacurilor, unde-și trec veacul cei amăgiți de știme și rusălci, să desfacem struna unei legende, în acul căreia stau prinse două vietăți năzdrăvane, care tare gustoase mai sunt, cu mujdei și mămăliguță alături!

Crapul și carasul sunt vedetele noastre de azi. Or, mai bine spus, crapul și cărășoaica.

Nu știu dacă domniile voastre cunosc acest amănunt, dar carașii, cum trec în al doilea an al existenței lor, se tranformă din bărbătuși în femele. De-aia, dacă prindeți (sau cumpărați) carași mai lungi de 15-20 cm, veți găsi întotdeauna icre (la fel de gustoase ca și cele de crap!). Iar în bălțile în care se află și crapi și... cărășoaice, adesea aceste două specii „nuntesc”, iar din împerecherea lor ies... numai carași. E și acesta un motiv pentru care îngijitorii lacurilor și iazurilor pentru pescuitul sportiv caută să nu arunce-n apă, lângă puietul de crap, pe cel de caras, căci în scurtă vreme balta n-ar mai oferi plăcerii pescarului decât carași, carași și iar carași...

Aceasta este realitatea din teren. Sau, mă rog, din baltă! Dar cum e cu legenda?

Se zice că era o dată un băietan frumos - cu păr cum e aurul, lung și plin de inele, cu zale de oțel peste trupul subțire - care s-a-ndrăgostit de-o știmă a lacurilor. Dar pentru că zânele apei puneau gând rău oricărui bărbat care se apropia de sălașul lor (iar flăcăul voia să-i fie alături aceleia pentru care i se aprinseseră călcâiele că, poate-poate, va prinde momentul să-i mărturisească dragostea și să și-o facă a lui), feciorul nostru - al cărui nume era Caras - s-a deghizat într-o... slujnicuță. A îmbrăcat haine de femeie, iar părul bălai și l-a împletit în cosițe. A bătut la poarta apelor și după ce s-a văzut în palatul zânelor, a încercat să le intre pe sub piele. Greu nu i-a fost, căci avea vorbă meșteșugită, iar Maica Vinerea, la care se rugase înainte de a intra în această aventură, îi înzestrase mâinile care știuseră a învârti paloșul cu îndemânarea de a coase veșminte cu fir de mătase și de a țese marame de borangic.

Așa vrednic era Caras în rolul lui de fetișcană, că știmele l-au îndrăgit (au îndrăgit-o) și au ridicat-o pe slujnicuță alături de ele, numind-o de-atunci „sora lor”.

Acuma, nu știu cum se face că Împărăția Apelor a intrat în război cu Împărăția Pământului. Cei de deasupra primiseră ajutor de la Regele Soare, care își trimisese razele puternice asupra lacului zânelor, secându-l puțin câte puțin. O ieșire din tot acest necaz se vădea: Împăratul Pământului, al cărui nume era Crap, să se căsătorească cu Știma Știmelor, iar cele două împărății să se unească. Numai că ajuns în palatul din adâncuri, lui Crap îi picară ochii pe „sora știmelor”, pe Caras, cel deghizat în fetișcană... N-a fost bine nici pentru unul, nici pentru celălalt. Știma Știmelor și-a revărsat mânia asupra lor. Caras n-a avut vreme să strige că el nu-i fată, ci e ficior! Blestemul știmei îl prefăcu în... peștoaică. Cărășoaică! Iar Crap - transformat în peștan - n-a mai ajuns niciodată să pășească pe pământul al cărui împărat era. Un altul îi luă locul pe jilțul împărătesc, iar pacea se așeză, tăcută (ca peștele), între pământeni și zânele lacului.

Vezi și
https://www.facebook.com/CherhanauaAncora

Citeşte mai multe despre:   povestile ancorei,   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...
Serviciul de email marketing furnizat de