x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveștile Ancorei: Sălcii de Florii și-o ciorbă iute cu midii și rapane

1
Autor: Max Gourmet 12 Apr 2014 - 14:09
O după amiază la țărmul Herăstrăului, ale cărui perdele de sălcii și zadă se tot îndesesc, o dată cu primăvara ce înaintează în vârstă, redeșteaptă amintirea Floriilor din copilărie… În drumul spre biserică, opream sub sălciile și răchitele de pe malul pârâiașului de sat, „jefuindu-le”, pentru a intra în pronaosul bisericii cu brațele încărcate. Aflasem legenda sălciilor și-a Sfintei Marii și de-aceea, atunci când trăgeam de crengile pline de mâțișori gălbui, simțeam o neliniște, ca și cum o vină ni se cuibărea în suflet. La-ntoarcerea de la biserică, sălciile ne întâmpinau însă la fel de strălucitoare, mirosind a lemn crud și-a frunză verde și parcă se bucurau de „reîntâlnirea” cu ramurile sfințite. Ramurile acestea aveau să fie așezate deasupra tinzii, și la icoană, și pe masa de Florii de pe care niciodată nu lipseau bucatele de pește.
De-aceea, zic, o după-amiază de Florii, la Cherhanaua Ancora, aici, la țărm de ape, mă face să mă-ntreb de ce sfințim noi ramuri de salcie, când ele sfințite sunt din ziua în care, după legendă, au ajutat-o pe Maica lui Iisus? Și până să trec și la recomandarea culinară a acestei zile, dați-mi voie să reiau povestea, pentru aceia dintre voi care nu o știu.

Legenda sălciilor și-a Sfintei Marii
Zice-se că Maica Domnului, grăbindu-se să ajungă în locul unde se afla fiul ei răstignit, a ajuns la malul unei ape curgătoare vijelioase. Degeaba s-a rugat ea de toate plantele din jur s-o ajute să treacă apa. Nici una dintre ele nu s-a îndurat de lacrimile ei. Doar salcia a aplecat o creangă și a ajutat-o să treacă pe malul celălalt. În semn de mulțumire, Maica Domnului a hotărât ca ramurile de salcie să fie duse la biserică, în ziua de Florii. Binecuvântate de preoți, puteau fi legate în jurul brâului, ferindu-i pe credincioși de durerile de spate. Dar ramurile de salcie se pun și-n jurul stupilor, pentru ca albinele să fie ferite de boli, ori în jurul pomilor fructiferi, ca să aibă rod. Iar copiii cei mici, sunt atinși cu crenguțe sfințite de salcie, ca să crească mari și puternici (și nu-i vorba nicicum de nuielușa de alun a Sfântului Nicolae aici…).

O masă cu pește și cu alte viețuitoare acvatice
Nu, nu la carne de nutrii sau de castori vă-mbii… Toți cei care țin postul, după toate regulile lui, știu bine că vreme de șapte săptămâni doar de două ori au dezlegare la pește (și la nimic altceva, nici tu ouă, nici tu lapte, nici tu brânză – despre carne nici nu mai vorbim). O dată e de Bunavestire. A doua oară, acum, de Florii.
De v-ar face plăcere ca prânzul Floriilor să-l împărțiți cu mine, atunci iată ce-aș cere eu bucătarului – pentru binecuvântarea mesei, plăcerea gurii și îndestularea stomacului: o scrumbie marinată în casă (căci a urcat îndeajuns, gonind, să treacă de canalele Deltei și să i se facă pielea albastră și carnea fragedă), apoi un borș tradițional pescăresc (cu crap, cu leuștean și cu poveste inclusă – v-am zis-o eu și altădată), un sturion la plită, sau un șalău, ori o saramură de crap (picantă după cum vi-i voia) ar putea întregi meniul unei Duminici de Florii.

Ciorba iute de midii și rapane
Însă acelora care-și doresc o provocare... zâmbitoare, ca ziua aceasta plină de floare, eu le-aș propune ceva abia intrat în meniu: Ciorba picantă de midii și rapane (pe care, zic unii, o puteți mânca și-n zile de post, că vietățile marine fără sânge cică ar fi permise, după vechile canoane – până și călugării din Muntele Sfânt le-au trecut între cele pe care le mănâncă aproape în fiecare zi, cât e postul de lung, pe lângă ierburi, năut și fasole!).
După cum îi zice și numele, ciorba-i arzulie – usturoiul și-ardeiul iute se simt binișor și pișcă limba, înfierbântă stomacul. Altminteri, sunt destule legume, verdețuri și ierburi aromate care să vă ducă cu gândul la o grădină de zarzavaturi la malul unei mări dezmorțite sub soarele de April: ardei kapia (roșu) și ardei gras (verde), roșii, ceapă, foi de dafin, cimbru și leuștean, pătrunjel și praf de piper... Mai neobișnuit e că, deși-i zice ciorbă, acreala (discretă) îi vine din... roșii și vin. Vin alb, vin bun (și ficare bucătar o știe, că-n bucătărie, poșirca loc nu are nici măcar s-o arunci în oala cu borș). Am lăsat mai la urmă ingredientele principale: midiile din Marea Neagră (în cochilie!) și rapanele, melcii endemici Pondului Euxin, al căror gust te vor face să visezi la briza vacanțelor...
 
Citeşte mai multe despre:   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de