x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povestea pilafului

Povestea pilafului

de Anna Borca    |    11 Ian 2006   •   00:00
Povestea pilafului
BUCATARIA DE ALTADATA
In veacul al XVII-lea, pilaful, atat de familiar noua astazi, era o necunoscuta culinara pentru europeni. Primele vesti despre pilaf si prepararea lui le-a aflat Regele Ludovic al XIII-lea de la ambasadorul Frantei la Istanbul, tanarul Conte Roger de Bonville.

In prima sa depesa diplomatica, stiind pasiunea suveranului francez pentru mancaruri alese, ambasadorul l-a informat pe rege despre un preparat misterios, numit de turci "pilaf", ce s-a servit la ospatul dat de sultan in onoarea inaltilor oaspeti. Deasupra imensei tavi, cu care a fost adus pilaful la masa, pluteau arome imbietoare si imbatatoare, carora nu le puteai rezista. Gustul delicat si dulce al orezului auriu, amestecat cu bucati de carne, care se topeau in gura, l-au incantat pe conte. Desi preparatul era destul de gras pentru gustul sau, tanarul diplomat a mancat mult si, spre surprinderea lui, n-a simtit nici o greutate la stomac.

SECRET DE STAT. Daca noutatile privind intrigile politice de la Stanbul, comunicate in depesa, nu l-au prea interesat pe Suveran, descrierea pilafului i-a starnit poftele culinare. Imediat a poruncit sa i se prepare neobisnuita mancare. Surpriza! Nici un bucatar din Franta nu stia ce este si cum se gateste pilaful. Asa ca regele i-a dat ordin contelui sa afle reteta completa a mancarii turcesti. Spre necazul diplomatului, turcii nu i-au dezvaluit secretul prepararii "ciudateniei culinare". Pilaful punea in pericol cariera sa diplomatica. Sperand ca Zeita Fortuna il va ajuta, scrie regelui: "Sire! Se pare ca prepararea pilafului reprezinta un secret de stat pe care nu am reusit sa-l aflu. Nu-mi pierd speranta ca in cel mai scurt timp sa-l obtin de la ieniceri. Pana atunci, va trimit descrierea amanuntita a preparatului care, dupa parerea mea, ii va permite unui iscusit bucatar sa-si dea seama de secretul pregatirii pilafului ce va aduce Majestatii Voastre o adevarata placere datorita gustului sau special".

Reteta transmisa de conte a fost data bucatarului Curtii, un anume Miroton. Dar bietul bucatar n-a putut intelege mare lucru din prezentarea novice a diplomatului. Ordinul regelui trebuia indeplinit, asa ca bucatarul s-a apucat sa gateasca delicatesa turceasca "dupa ureche". Ca sa obtina bucati de carne frageda a luat o bucata de carne de vita, a fiert-o si a prajit-o putin in unt. Pe urma, ca sa aiba un orez fin si galben, l-a fiert in lapte si l-a amestecat cu zece galbenusuri de ou. De unde sa stie Miroton ca turcii adauga in pilaf nu galbenusuri, ci sofran, pentru a da culoare aurie si aroma. La sfarsit, bucatarul a ornat "pilaful" cu fasii subtiri de carne de vita si, dupa ce si-a facut cruce, s-a indreptat spre masa regelui, care fremata. Mai intai a analizat cu atentie opera culinara - arata conform descrierii diplomatului. Dar aroma nu i se pare a fi "dumnezeiasca", asa cum o apreciase contele, ci era una obisnuita. Gustand prima lingura cu pilaf, regele a savurat-o si a zambit multumit. Aceasta a fost de ajuns ca toti cei prezenti sa-l complimenteze pe maestrul bucatar si sa-i solicite reteta pilafului "Ã la Miroton".

VEDETA. Peste o saptamana, la Paris, in marile case, la masa de pranz pilaful "Ã la Miroton" era nelipsit. Urmeaza surpriza. Contele-diplomat nu numai ca a reusit sa obtina adevarata reteta, dar a trimis si condimentele necesare prepararii, cu mentiunea ca fara ele nu se poate obtine pilaful. Bucatarul a incremenit: intre pilaful "Ã la Miroton" si pilaful turcesc nu era nici o asemanare. Insa nu a disperat. A trecut la treaba si a obtinut pilaful turcesc cu incantatoarea sa aroma orientala. Verdictul Majestatii Sale: a poruncit sa se pastreze in meniul regal atat pilaful, cat si creatia gastronomica a lui Miroton.

PILAF À LA MIROTON


  • INGREDIENTE: 150 g orez semifiert, 700 g carne de vaca fiarta, doi cartofi, 500 g ciuperci, 200 g smantana, 6 galbenusuri, doua cepe, 3 linguri cu unt, 50 g slanina, sare si piper.
  • PREPARARE: Cartofii se taie cubulete, ceapa se toaca, ciupercile se taie felii si se prajesc 5-7 minute. Se topeste slanina, se adauga carnea taiata fasii si se prajeste la foc potrivit. Intr-un vas de Jena se asaza in straturi orezul, carnea, cartofii si ciupercile cu ceapa. Peste ele se toarna compozitia obtinuta din smantana, galbenusuri, sare si piper. Se lasa in cuptor 20-25 de minute.
  • ×
    Subiecte în articol: pilaful miroton