ROMANIA CULINARA
In noaptea de ignat se spune ca
porcul isi viseaza soarta
Odata... pe vremea cand se potcovea puricele cu 99 de ocale de fier, cand oamenii traiau in timpul lui "a fost odata", cand Dumnezeu nu-si facuse inca lacas prin aceste locuri, iar zeii isi dadeau intalnire cu oamenii si stateau la povesti, vrajile si magia tineau loc de adevaruri.
Mai apoi s-a intamplat ca a ajuns pe-aici un oarecare Andrei, pescar de suflete, iar zeii cei ascunsi prin munti s-au stins incet de tristete, precum zeul din poezia lui Blaga, lasand loc stelei aprinse intr-o noapte pe cerul Galileei sa straluceasca si deasupra pamanturilor acestea. Pamantul s-a luminat si pruncul cel venit pe lume in Noaptea de Craciun a fost de-atunci Adevarul cel adevarat.
RITUAL. Iar acolo, in adancurile istoriei, ritualurile magice au inceput sa se amestece cu cea mai frumoasa poveste a lumii, Nasterea Mantuitorului in ieslea din Bethleem. Si ceva din obiceiul ofrandelor aduse odata vechilor zei a ajuns pana in zilele noastre in ritualul de sacrificare a porcului de Craciun. In noaptea de 19 spre 20 decembrie, de Sf. Ignatie, se spune ca porcul isi viseaza soarta. Margele rosii in jurul gatului, de e sa fie taiat a doua zi, sau un cutit, daca sacrificarea intarzie.
Prin aceste locuri, mai exact in Muntii Branului, omul pare sa fi pastrat inca legatura cu un "dincolo" pe langa care noi, cei supusi civilizarii citadine, trecem adesea... Cand se crapa de ziua, in curtea familiei Dragan, din satul Simon, la poalele muntelui, se fac pregatirile pentru taierea porcului. E ceva aspru si salbatic in ritualul acesta, la ivirea zorilor, cand intunericul nu s-a ridicat inca, iar muntele din fata mai mult se ghiceste la lumina focului de paie.
EVENIMENT. Un paharel cu palinca, intru pomenirea porcului si "ca sa fie carnea buna", destinde atmosfera. Frigul se mai inmoaie de caldura focului si a palincii, iar porcul se parleste incet si cu grija, ca sa nu se strice soriciul. Aici, la "Mama cozonacilor", taiatul porcului este un eveniment obisnuit acum, pentru ca oaspetii trebuie intampinati intotdeauna cu carne de porc proaspata, mai ales inaintea Craciunului. Laurentiu Dragan isi aminteste ca in copilarie taiatul porcului era un eveniment. "Se intampla o data pe an si era semn de mare sarbatoare." Masa avea sa fie plina. Bucuria Nasterii lui Hristos se amesteca intotdeauna cu bucuria mesei imbelsugate.
Intre timp, porcul a fost parlit si se incepe transarea lui. Bucatile de slanina grasa se pun in ceaun pentru urjume (cum li se spune pe aici jumarilor), iar femeile pleaca la rau sa spele matele. Imaginea are o poezie cu totul aparte. Peisajul e incredibil, intre timp soarele a rasarit si e o lumina rece de iarna. Vezi cum apa coboara de sus de la munte limpede si rece ca gheata, vezi culorile padurii din jur si primul impuls este sa li te alaturi.
POMANA PORCULUI. La intoarcere, toata familia ne invita la pomana porcului. Masa e pregatita, mamaliga e calda si bucatile de carne aburesc in tava. Mancam cu placere si cu multa pofta si apoi doamna Rodica Dragan ne povesteste cum era pe vremuri la taiatul porcului. Vad aceeasi bucurie in ochi ca si la fiul ei, Laurentiu, atunci cand vorbeste despre Craciunurile copilariei. De parca fiecare dintre ei s-ar intoarce cu sufletul intr-un timp ce azi nu mai traieste decat in ei, intr-o lume pe care incearca s-o readuca la lumina, pentru a-i bucura pe ceilalti. O intreb cum se face delicioasa "pomana a porcului" pe care tocmai o ispraviseram. "Se taie carnea bucati, imediat ce se desface porcul, si se pune in tuci direct pe foc. Grasime isi lasa ea singura. Asa se face tochitura pe la noi, nu cu sos. Se pun doar ceapa, piper si sare. Si asta e pomana porcului. Cand eram mica, la noi acasa, intr-o comuna de langa Brasov, mama facea la taiatul porcului, de Ignat, si ciorba de perisoare, dar cu zeama de varza, nu cu bors, ca prin alte parti. Pe atunci eram doar ucenic, dar de la 19 ani, de cand m-am casatorit si m-am mutat aici la Simon, am inceput sa le fac pe toate singura."
|
|
PREPARARE. Intre timp, "povestea porcului" nu s-a sfarsit. Soriciul se desface si se pune separat, urjumele fierb mocnit in ceaun, in curte, pe foc de lemne, iar ninsoarea se schimba pe nesimtite in stropi de ploaie. Apa din cer spala locul, sangele animalului se intoarce in pamant si bucuria sarbatorii care se apropie se asterne incet. Dinspre bucatarie se simte tot mai puternic aroma mirodeniilor, carnea se preschimba in carnati, caltabosii incep sa se umfle, sunculita e pregatita pentru afumatoare si ciorba e deja pe foc.
Putine sunt locurile unde s-au pastrat vii obiceiurile si gustul bun al unor traditii pe care incepem sa le uitam incet-incet. Iar pensiunea familiei Dragan se numara printre ele, caci eternul reinceput se iteste intotdeauna din simplitatea gesturilor firesti.
In cele din urma imi dau seama ca bucuria de pe fata oamenilor, aceeasi pe care am vazut-o adesea si in copilarie in curtea bunicilor, cand se taia porcul, se naste dintr-o intelegere superioara a existentei care aminteste de cuvintele Eclesiastului: "Pentru orice lucru este o clipa prielnica si vreme pentru orice indeletnicire sub cer. Vreme este sa te nasti si vreme sa mori; vreme este sa sadesti si vreme sa smulgi ceea ce ai sadit...".
|
LAUDA SORICIULUI
Mareata creatura din neamul dobitoacelor, Ignatul este pentru tine o sarbatoare filosoficeasca a mantuirii de apoi, insangerata de mult prea inteleapta-ti gusa, ce s-a lasat taiata pentru mai dreapta cinstire a ravnitei semintii porcine, cu care s-au ostenit a se hrani, laudandu-i nobilele si mirositoarele maruntaie, noroadele tuturor vremurilor, de la vladica la opinca, de la ocnas pana la imparat. (...) Slavit sa-ti fie in veci soriciul cel impacat cu soarta mastera, muschiuletii si cotletele cele resemnate in sosurile purgatoriului domestic, jamboanele inteleptite de aburii galbui ai tuiculitei! Nicicand, nicicum, nimic n-a starnit o glorie mai mare decat sfioasa si cucernica ta fudulie! Marirea si decaderea, iata, stau invelite in aceeasi basica, de aceea zic: Pace tie, marite vier, cel reinviat in caltabosi, slanina, toba, carnati sau alte legende nemuritoare!...
"Invocatie
catre marele vier sacrificat"
de Ion Pillat
|
|
BUCATE IN DAR
Strajuit de-o parte de muntele Piatra Craiului si de cealalta de Masivul Bucegi, Branul este un loc in care istoria si legenda se amesteca si se contopesc cu frumusetea peisajului si cu povestile oamenilor care isi duc viata prin aceste tinuturi. Devenit in anii de inceput ai secolului XX resedinta preferata a Reginei Maria, castelul de la Bran, in care se spune ca ar fi locuit celebrul Conte Dracula, a ramas pana azi unul dintre locurile cele mai frumoase si mai incarcate de mister de pe la noi.
Iar aici, la numai cativa km de Bran, se afla satul Simon, ascuns sub aripa muntelui.
Oamenii pe care i-am cunoscut au suflete calde si case primitoare. Sa le trecem pragul si sa ne ospatam impreuna.
La familia Dragan, acasa la "Mama cozonacilor", am trait iarasi emotia copilariei, cand, de mana cu "amintirile" lui Creanga, l-am intalnit din nou pe
Sf. Ignatie, frate bun cu Mos Craciun, si i-am preparat bucatele pe care azi vi le oferim cu drag in dar sa va umple masa si sa va indulceasca zilele de sarbatoare.
|
.
|
TOCHITURA "POMANA PORCULUI"
INGREDIENTE: un kg de carne de porc proaspata, doua cepe, o mana de piper, o lingura cu sare.
PREPARARE: Se ia carnea, se taie bucati si se pune in tuci. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune peste carnea de porc. Se adauga piperul si sarea si se pune pe foc mic. Se mesteca din cand in cand cu o lingura din lemn, ca sa nu se prinda, si se lasa pe foc pana cand carnea este bine patrunsa. Se serveste cu mamaliguta calda.
CIORBA
DE PERISOARE
INGREDIENTE: o jumatate de kg carne proaspata de porc, o cescuta cu orez, doi-trei morcovi, 5 cartofi, 3 cepe, 3 linguri cu bulion, o cana cu smantana, un litru zeama de varza, sare, faina.
PREPARARE: Se toaca bine o parte din carne, avand grija sa se mai pastreze cateva bucati, se amesteca apoi cu orezul spalat si cu o ceapa data prin masina de tocat si se formeaza niste perisoare care se dau prin faina. Legumele se taie separat si se pun la fiert impreuna cu bucatile de carne pastrate. Cand sunt aproape fierte, se pun perisoarele, sarea si se mai lasa la fiert, dupa care se adauga zeama de varza si bulionul. Cand e gata, se drege cu smantana.
GUSA DE PORC
INGREDIENTE: o gusa de porc, doi litri zeama de varza, doua capatani de usturoi, piper boabe, sare.
PREPARARE: Se ia gusa de porc, se spala si se curata bine, dupa care se pune la fiert in zeama de varza impreuna cu o capatana de usturoi. Se adauga boabele de piper, sarea si se lasa la fiert. Cand e gata, se scoate, se pune peste ea usturoi pisat si se mai da putin la foc.
RULADA DIN BURTA FIARTA
INGREDIENTE: o burta de porc, piper, sare, cimbru, dafin, doi litri zeama de varza, o capatana de usturoi.
PREPARARE: Se ia burta de porc si se spala bine si se ruleaza, se leaga cu o sfoara, iar apoi se pune la fiert in zeama de varza impreuna cu usturoiul taiat felioare si cu celelalte mirodenii. Cand s-a fiert, se lasa la racit si se taie frumos. Rulada se poate prepara si afumata. Dupa ce s-a fiert, se scoate, se da prin boia de ardei si apoi se afuma putin.
MUSCHIULET
DE PORC
INGREDIENTE: doi muschiuleti de porc, o jumatate de kg carne de porc mai grasa, mirodenii, un prapur de porc, sare.
PREPARARE: Se iau cei doi muschiuleti de porc si se dau prin mirodenii si se sareaza. Carnea se toaca si se amesteca si ea cu mirodenii si sare. Apoi se imbraca cei doi muschiuleti in carnea tocata si se asaza in prapurul porcului. Se coase si se pune la fiert in suc propriu sau se da la cuptor, cu putina untura.
TOBA
INGREDIENTE: o capatana de porc, 300 g sorici, doua picioare de porc, un kg de carne, dafin, piper, sare, o burta de porc.
PREPARARE: Se pun la fiert carnea impreuna cu soriciul, cu picioarele si capatana, se adauga sare si mirodenii si se lasa la fiert. Cand s-au inmuiat bine, se scot, se taie bucatele mici si se umple burta cu ele. Se coase, se pune din nou la fiert intr-un tuci, tot cu mirodenii, iar apoi se scoate si se pune la presat.
CALTABOS
INGREDIENTE: organe de porc, doua cepe, mate de porc, 200 g orez, sare, piper, dafin.
PREPARARE: Se spala organele de porc si se pun la fiert in apa cu sare si mirodenii. Cand s-au fiert, se toaca marunt si se amesteca bine cu orezul spalat si cu ceapa data prin masina de tocat. Se umplu matele de porc cu aceasta compozitie si se pun la fiert in apa cu sare si mirodenii.
SANGERETE
INGREDIENTE: sange de porc, grasime de porc, un kg carne de porc, o ceasca de orez, sare, piper, mate de porc.
PREPARARE: Se opareste carnea de porc, se toaca si se amesteca bine cu orezul, grasimea tocata si sangele de porc. Se sareaza si se pipereaza compozitia, apoi se umplu matele de porc si se pun la oparit.
|