x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povesti cu talc

Povesti cu talc

de Simona Chiriac    |    06 Sep 2006   •   00:00
Povesti cu talc
CALENDAR GASTRONOMIC
In volumul "Vietile sfintilor" se povesteste despre una dintre minunile Sfantului Arhanghel Mihail. Izvorul facator de minuni, aflat in Kolassa Frigiei, avea puterea de a tamadui bolile crestinilor care veneau aici sa se roage. Se mai spune ca o data pe an se cobora in izvor ingerul Domnului si tulbura apa. Cel care intra primul in izvor dupa aceea se vindeca de orice boala ar fi avut. Astfel nu este de mirare ca Sfantul Arhanghel Mihail se bucura de mare pretuire din partea credinciosilor.

In traditia populara insa, Sfantul Mihail poate fi si suparat, chiar manios (sub acest aspect trebuie inteles numele pe care-l poarta in popor aceasta sarbatoare: Ciuda lui Arhanghel). Motivul il reprezinta sarcina pe care a trebuit s-o indeplineasca: sa slujeasca in iad timp de un an. Asa se face ca ziua de 6 septembrie este una primejdioasa. Sfantul Mihail ii pedepseste pe toti cei care se sfadesc sau lucreaza. In acest sens, in folclor circula doua povesti moralizatoare, care au rolul de a evidentia pericolele la care se supun cei care nu respecta cum se cuvine ziua de 6 septembrie.

Una dintre ele spune ca odata, demult, doi frati au plecat pe camp sa adune fanul, nesocotind sfatul celor batrani care le-au spus ca este periculos sa muncesti tocmai de Ciuda lui Arhanghel. Unul dintre ei s-a suit pe o capita de fan, si cu o furca lua fanul pe care il aducea de jos fratele sau. La un moment dat, din neatentie, fratele mai mare l-a luat in furca pe cel mai mic, omorandu-l pe loc. De atunci, a ramas in popor interdictia de a munci la 6 septembrie, pentru a nu pati ca cei doi frati. Mai mult, se spune ca Dumnezeu, pentru a-i avertiza pe oameni, a luat chipurile celor doi frati si le-a pus in luna, pentru a fi vazute in fiecare noapte. O alta poveste ii are ca eroi pe un satean si pe fiul lui. Si ei au plecat pe camp tot ca sa adune fanul. La un moment dat insa, copilul a obosit si s-a culcat in capita cu fan. Tatal nu a bagat de seama si l-a coperit cu fan. Degeaba l-a cautat multa vreme, caci l-a gasit dupa ceva timp "mucegait" si fara viata.

SFANTA MARIA
La 8 septembrie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului, prilej de sarbatoare si de petrecere. Cu aceasta ocazie se umplu mesele cu bucate alese, mai ales ca aceasta zi se afla la hotarul dintre vara si toamna. Este poate ultimul prilej de a multumi pentru toate roadele verii. Pe de alta parte, incepand cu Sfanta Maria Mica nu se mai poarta palarie. Exista chiar o vorba in popor care spune asa: "A trecut Santa Marie/ De-acum se spurca cainii in palarie".

6-12 SEPTEMBRIE
  • 6 M †Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihail in Colose; Sf. Mc. Macarie
  • 7 J Inaintepraznuirea Nasterii Maicii Domnului. Sf. Mc. Sozont
  • 8 V (†) Nasterea Maicii Domnului
  • 9 S Sfintii si Dreptii parinti Ioachim si Ana; †) Sf. Cuvios Onufrie de la Vorona; Sf. Mucenic Severian; Cuv. Teofan Marturisitorul
  • 10 D Sf. Mucenite: Minodora, Mitrodora si Nimfodora
  • 11 L Cuv. Teodora din Alexandria; Cuviosul Eufrosin
  • 12 M Sf. Mucenici: Autonom, Macedonie si Teodul. Odovania Praznicului Nasterii Maicii Domnului

    "Oricine va vorbi impotriva Fiului omului, va fi iertat, dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant, nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor" - Matei, capitolul 12, versetul 32
  • ×