x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveştile Ancorei. Nǎvodul cu peştii cei mici

0
Autor: Max Gourmet 07 Noi 2013 - 21:20
Cât încǎ nu au început sǎ batǎ vântoasele iernii peste Mediterana, sǎ ne mai aventurǎm o datǎ în mǎrile Sudului, lǎsându-i în seama Zeului Thor pe vikingi. Ne-aşteaptǎ urmaşii lui Odiseu, rǎspândiţi pe toate insulele Eladei...
Pornim, ca de obicei, de la debarcaderul din Herǎstrǎu, de la Cherhanaua Ancora, aşezând în loc de velǎ pielea întinsǎ a unui peşte-gigant! Şi pentru cǎ îmi plac oximoroanele – ştiţi dv., figurile acelea de stil care alǎturǎ cuvinte cu sensuri total opuse – vǎ propun sǎ aruncǎm ancora nu dinaintea unei taverne, ci lângǎ casa unui pescar, pe masa cǎruia nevasta cea harnicǎ tocmai a aşezat, spre bucuria familiei, un platou cu peşti mici – nu, nu hamsii, ci... pui de peşte (baby-fish, cum s-au obişnuit turiştii de la un timp sǎ le spunǎ).
De câteva decenii, existenţa insularilor a început sǎ depindǎ de turism şi de exportul de peşte pentru marile resturante ale lumii. Peştele, alimentul cel mai comun – ai spune – pentru o comunitate care trǎieşte pe un petec de pǎmânt înconjurat de ape, a început sǎ fie... prea scump pentru cei care îl prindeau. Pare o anomalie, dar nu e aşa. Existǎ un sens în toate. Tavernele şi restaurantele cereau, din ce în ce mai mult, peşte de mare. Peşte mare. O datǎ cu creşterea pieţei, a început sǎ creascǎ şi preţul cu care pescarii îşi puteau vinde „recolta”. Şi-atunci, pentru a asigura prosperitatea familiei, s-au vǎzut nevoiţi sǎ vândǎ cei mai mari şi cei mai frumoşi peşti, pǎstrând pentru ei doar... peştişorii. Puii, cum s-ar zice. Baby-fish. Pe-aceştia nevestele elene îi foloseau pentru tradiţionala supǎ „kakavia” (parcǎ am mai vorbit despre asta) ori pentru a-i frige pur şi simplu, în baie de ulei, pânǎ deveneau crocanţi, numai buni de „ronţǎit” cu un pahar de ouzo alǎturi sau cu retzina.

Chefii cei mari şi peştii cei mici

Dar ştiţi cum e omul, care nu se poate mulţumi cu ce are el mai bun şi râvneşte la puţina bucurie a aproapelui!... Iar când vine vorba de bucate, „pofta” turiştilor parcǎ dǎ şi mai tare ghes. Mai tare decât foamea. Şi-aşa se face cǎ, într-o zi, „chefii” cei mari, dornici sǎ le facǎ pe plac cǎlǎtorilor, i-au luat pescarului elen de la gurǎ şi peştele cel mic.
Un bucǎtar de top, cum este Illias Gotsis, chef la singura locaţie de cinci stele din peninsula Muntelui Sfânt, îmi povestea într-o varǎ despre dimineţile lui în port. Despre pescarii întorşi din golfurile Athos şi Ierissos, cu „prada” lor din zori de zi. Despre cântecele şi îndemnurile celor care deşertau prea-plinul nǎvoadelor şi-apoi începeau sǎ adune, din ochiurile plaselor, peşti mici, scorpii-de-mare prinse în capcanǎ de proprii spini, crabi şi caracatiţe ori câte una dintre vietǎţile stranii, endemice golfului athonit: o langustǎ fǎrǎ cleşti ori vreun peşte hidos la chip, dar gustos în tigaie... „Bucǎtarul, îmi spunea el, bucǎtarul de 5 stele, va alege mai întâi peştii de calitatea I, cei mari, arǎtoşi, care promit o mâncare savuroasǎ. Însǎ, câteodatǎ, el poate fi sedus tocmai de aceste specimene «rǎtǎcite» în nǎvod, cǎrora le va gǎsi un loc special în meniu...”.
Vi s-a fǎcut şi domniilor voastre poftǎ de un „puişor” de mare? De-un pui de solǎ, de un dentex mic, de-o rândunicǎ-de-mare, un kolios şi-o sarpa, ori de-un stavrid dintre aceia care altǎdatǎ, agǎţaţi în ochiurile nǎvodului, ar fi fǎcut deliciul vreunei mese de pescari? La Cherhanaua Ancora poţi cere un „Platou Mediteranean”. Condimentaţi cu sare, piper şi oregano, peştii s-au „scǎldat” în baie de ulei. Ce aduce nou reţetei Chef Florin e faptul cǎ uleiul (în care-i fierbe pânǎ se fac fragezi, sǎ se topeascǎ-n gurǎ) e obţinut din sâmburi de struguri.

Virtuţile uleiului din sâmburi de struguri

Grecii, a cǎror prietenie pentru Dionyssos – protector al vinului şi-al viţei-de-vie – e atât de mare, s-ar pǎrea cǎ n-au observat pânǎ acum virtuţile acestui ulei miraculos... Obţinut prin presarea la rece a sâmburilor (dupǎ ce strugurii au fost vinificaţi), limpede, galben-verzui, uşor dulceag se poate folosi pe stomacul gol, ca medicament, sau în bucǎtǎrie, pentru salate ori prǎjeli.
Consumarea unei linguriţe de ulei de sâmburi de struguri pe zi reduce incidenţa bolilor vasculare, a aterosclerozei, a bolilor de naturǎ circulatorie, chiar a artritei. Pentru a mǎri capacitatea de rezistenţǎ a organismului în faţa anumitor boli infecţioase se fac chiar cure cu acest ulei, consumându-se zilnic, timp de patru sǎptǎmǎni, 20 de grame...
Dar nu pentru terapie vǎ îndemn sǎ mergeţi la Cherhana...!


________________

www.ancora-cherhana.ro
Facebook: https://www.facebook.com/CherhanauaAncora


 
Citeşte mai multe despre:   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de