x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Praful fanteziei

Praful fanteziei

17 Apr 2005   •   00:00

Boiaua este un condiment care este subapreciat de bucatari. Praful de ardei rosu a demonstrat ca nu se foloseste doar ca si colorant pentru alimentele "plictisitoare".


  • de VERONICA GUZUN
  • UNIVERSAL. Boiaua se potriveste cu aproape orice mancare
    Singura data cand ne amintim de boia este atunci cand facem salata de cartofi sau cand punem puiul in cuptor. Dar vecinii nostri unguri cunosc foarte bine calitatile ascunse ale acestui condiment. Pe masa lor, pe langa sare si piper, gasesti boia iute si boia dulce. De fapt, Ungaria este cel mai mare producator de paprica de calitate din lume.

    VECINII. In Ungaria exista doua localitati care disputa dreptul de a se numi capitala a prafului de ardei rosu. In Szeged se prepara mai mult boia iute, iar in Kalocsa - dulce. Vara este un adevarat spectacol sa urmaresti in cele doua comune cum stau agatate siraguri de ardei rosii, care se usuca la soare. Aceasta planta a venit in Ungaria in secolul al XVII-lea, din Turcia. Dar tara de origine a ardeiului din care se face boiaua este Mexic. Acest ardei este o varietate mai putin iute de chili. In 1879, bucatarul francez Escoffier a introdus condimentul colorat in bucataria internationala. De atunci, paprica a castigat in popularitate si a inceput sa fie utilizata pe scara larga. De asemenea, boiaua a fost subiect de Premiu Nobel. Doctorul Szent Gyorgyi, om de stiinta ungur, a castigat in 1937 acest premiu pentru ca a demonstrat ca ardeiul rosu are de sapte ori mai multa vitamina C decat au portocalele.

    Pentru a prepara acest praf, se usuca ardeiul foarte bine si se utilizeaza doar partea carnoasa. Este un produs semiperisabil, care se depoziteaza in locuri uscate, la temperaturi cuprinse intre 4...15 grade Celsius.

    IN MANCARE. Ungurii folosesc boiaua aproape in orice: in gulas, in orez, in salate cu ardei verde. Pentru mai multa aroma, se poate turna un pic de ulei peste boia. Este unul dintre condimentele care permit creativitatea. Este greu de gasit vreun aliment in care boiaua nu si-ar gasi locul. Poate doar dulciurile. Exista retete spaniole, portugheze si turcesti care folosesc paprica in supe, tocane, sosuri, peste si fructe de mare. In India, este folosit la pui tandoori pentru a-i da culoare rosie.

    SALATA CU BOIA
    Ingrediente: un kilogram de fasole verde, o capatana de usturoi, 100 grame de masline negre, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, ulei, otet, un praf de busuioc, oregano, boia iute sau dulce.
    Preparare: Se fierbe fasolea verde, se scurge bine si se pune intr-o farfurie. Se prepara un sos din usturoi pisat, ulei, otet, verdeturi si condimente. Sosul se pune peste fasole. Se amesteca usor.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie boia