JURNALUL DE BUCATARIE, miercuri 26 ianuarie 2005
|
Citește pe Antena3.ro
Poetii vinului
EDITORIAL
Acum, pe iarna, parca vinul se gusta si se degusta altfel decat peste an. Fiecare picatura se strecoara in sange si tremura, si urca, si ne face sa ne simtim altcum, mai buni, mai blanzi⦠Amiaza unei degustari. Semiintuneric⦠Apoi lumini discrete dau splendoare si mister locului. In vinoteca, o incapere gandita dintru inceput sa optimizeze si sa intimizeze relatia ta, a degustatorului, cu vinul. Un oenolog - maestrul de ceremonii fara de care nu se poate sa ajungi sa intelegi cum intra soarele in sticla si se face licoare de aur - spune cu voce soptita: "Gustati vinul acesta si spuneti-mi ce simtitiâ¦". Papilele gustative sunt surprinse de intalnirea cu vinul. "E apa vie⦠Este apa care ne insoteste de la nastere si pana la moarte. E un vin parfumat, distins. Sorbim un buchet de trandafiri din pahar. Este un vin deosebit, este un vin pe care poetii ar trebui sa-l cultive". De fapt, ei, oenologii, sunt poetii vinului. Cele mai fragede, mai parfumate ingemanari de cuvinte le-am auzit la degustarile de vin. Un poem pentru fiece inghititura dintr-un soi nobil. Ce se intampla cu licoarea ramasa in pahar? Se toarna intr-un bol urias. Acolo se implineste "vinul popesc". Vinul tuturor vinurilor.
JURNAL DE BUCATARIE (colectie)
Prajitura tineretii
|