Zor nevoie mare să fac o măncărică de praz. Suntem in post şi mie imi place prazul! Aşa că am pornit la piaţă ca să-mi procur "ceapa laminată" de care aveam nevoie.
Fără cusur - o măncare hrănitoare şi gustoasă
Zor nevoie mare să fac o măncărică de praz. Suntem in post şi mie imi place prazul! Aşa că am pornit la piaţă ca să-mi procur "ceapa laminată" de care aveam nevoie.
Â
Plină de elan şi speranţă, inşfac sacoşa şi pun cap compas piaţa, cu gănd să nu mă abat decăt atunci cănd voi avea kilogramul de praz mult răvnit. Numai că planurile mi-au fost răvăşite de o cunoştinţă care avea acelaşi punct final, dar cu abateri in drum pe la unele librării. E, in cazul ăsta, m-am lăsat deturnată, pentru că mă rodea şi pe mine curiozitatea. Am luat noi la controlat şi puricat patru librării, dar n-a găsit nimic pe plac. Din vorbă-n vorbă, am ajuns la piaţă. Aici, inghesuială mare, oameni grăbiţi, oameni curioşi, oameni care abia se mişcau tărănd după ei cărucioare de piaţă, sacoşe şi chiar saci.
Â
Tablou pieţal. Tarabele pline şi inghesuite işi etalau produsele: castraveciori, sfeclă roşie, ceapă, ardei iute, ardei gras de toate culorile şi mărimile. Vinetele grase inghesuiau căpăţănile de varză, morcovul, pătrunjelul şi păstărnacul ameninţau onduleurile permenente ale capetelor de conopidă, albe ca zăpada. Struguri albi, rozé şi negri aranjaţi in grămăjoare concurau pere uriaşe, galbene şi verzi, in timp ce merele făceau loc munţilor din miez de nucă şi săculeţilor cu boabe de grău "arnăut", din cel bun de colivă. Prunele uscate şi cele afumate parfumau in jurul lor, ademenind cumpărătorii. Verdeaţa - mărarul, leuşteanul şi pătrunjelul se vindea alături de hrean, la legături mari sau mici. Erau munţi de salate, obişnuite sau creţe. Uitasem de fosta vecină care se pierduse pe drum. Nu se găsea praz! Asta-i culmea! Eram plină de nervi la găndul că intărziasem atăt de mult şi nici nu găseam ce-mi trebuie mie.
Â
Cursuri pentru prăzari. Dar, spre surprinderea mea, pe o tarabă, afară in frig, o grămadă de praz. Dar vănzător, ioc! Unde naiba o fi?! Intreb un om de alături care strigă: "Băi, prăzare! Vezi că vrea doamna nişte «ceapă laminată»! Ieşi afară!". De sub tarabă ieşi un ţăran, apoi un al doilea ţăran şi... am crezut că va mai ieşi altul, dar s-au terminat. Incăpeau doar doi. "Da, domniţă, cu ce vă servim?", mă intrebă el de parcă ar mai fi avut şi altceva de servit. Ii cer un kilogram de praz şi mă imbie să-l aleg. Aleg prazul şi-l pun pe căntar. Fix un kilogram! Ţăranul, pus pe glume, imi zise: "La fix, ca la farmacie, domniţă!". Zămbesc a mulţumire, scot banii, imi iau prazul şi dau să plec, dar omul imi zise: "Mă, doamnă, te văz aşa mai... Zi matale, daâ nu te superi, ce faci bre cu prazul că... noi il punem doar dă ceapă?" Colegul lui zise: "Bre, mai cumpără lumea şi ceapă daâ şi praz. Zice că de măncare. Noi il măncăm dă ceapă. Matale ce faci cu el?", şi se uită la mine intinzănd gătul, curios ca o curcă. Vorbeau serios. Păi, pe la voi nu se găteşte nimic din praz? "Nu, la noi nu!", mi-au zis in cor. Şi, ca să-i luminez, am inceput să le spun cum se face o măncărică din praz, alta din praz şi măsline, un praz umplut cu cărniţă, sau cu orez şi ciupercuţe, cu o cremă de brănzică, cum se opăreşte, niţel, cu apă sărată şi se pun rondele de praz garnitură pentru crap la cuptor, un pilăfel de Dobrogea cu rondele de praz şi ardei gras, cum adaugi roşioarele, cum pui morcovelul ras, pănă cănd vănzătorul imi zise: "Bre, imi făcuşi apă-n gură! Daâ să ştii că dă cum ajung, o pui pâa mea să-mi facă măncărică aşa cum ziseşi! Că ţiu minte, să ştii! Săruâmăna şi nu vă supăraţi pă mine!".
Cursurile teoretice de preparare a prazului fiind aproape complete, mi-am luat sacoşa, le-am urat vănzare bună şi sănătate şi am plecat victorioasă.
Â
Măncare de praz cu măsline
Ingrediente: 150 g măsline, un kilogram praz, suc de roşii, sare, piper, o lămăie, o linguriţă făină, ulei, mărar, pătrunjel.
Â
Preparare: Prazul se taie rondele de doi centimetri, partea albă se opăreşte in apă cu sare apoi se inăbuşă in ulei. Separat, se prăjeşte făina in puţin ulei, se stinge cu apă, suc de roşii şi o linguriţă zeamă de lămăie, se toarnă in cratiţă căt să acopere prazul şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se opăresc măslinele şi se adaugă in praz, se drege de sare, piper şi se lasă 30 min. Se ornează cu verdeaţă tocată fin.